Dış Piyasalar

ABD’deki popüler 5 ev tipi!

Sotheby’s Washington Eyaleti Emlak Broker’ı Murat Dabağoğlu, ABD’ye yerleşmeyi ya da orada gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünenler için, farklı eyaletlerden popüler ev tiplerini mercek altına aldı…

ABD’ye yerleşmeye karar veren bir kişi, öncelikle mesleğine uygun iş imkanlarının bulunduğu ya da dostlarının yaşadığı bir eyalet seçer. Geriye ise imkanları doğrultusunda satın alacağı ya da kiralayacağı evi seçmek kalır. ABD’de uzun yıllardır emlak danışmanlığı yaparken edindiğim tecrübeler üzerinden size günümüzün popüler ev tiplerine bazı örnekler verirken, bu ev tiplerinin avantaj ve dezavantajlarından da bahsedeceğim. 

ABD, her bir köşesinde farklı iklimlerin yaşandığı, farklı toplumsal ve kültürel yapıların bulunduğu, 9 milyon km2’yi aşan yüzölçümüyle dünyanın en geniş 4. büyük ülkesi. Haliyle ev tipleri, genellikle bölgenin coğrafi yapısına ve iklim özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin benim emlak danışmanlığı yaptığım Seattle, coğrafi yapısı nedeniyle enine genişleyebilen bir şehir olmadığından, şehrin merkezinde yer alan evlerin değeri her geçen yıl katlanarak artıyor. Bu nedenle Seattle’da ağırlıklı olarak merkezde yer alan ve condo denilen daireler tercih edilir. Seattle’da single-family dediğimiz müstakil evlerde yaşamak istiyorsanız, bütçeniz doğrultusunda şehrin merkezinden biraz uzaklaşmanız gerekebilir.

1- SINGLE FAMILY – MÜSTAKİL EV


 
Amerikalıların yüzde 70’i “single family” denilen müstakil evlerde yaşar. 1950’li yıllardan bu yana Amerikalılar tarafından büyük talep gören bu tipte, evinizin başka bir evle ilişiği yoktur, mülkünüz içinde sadece sizin eviniz bulunur. Bu ev tipinde çok farklı mimari örnekler, bölgesine göre değişen birçok yaşam tarzı seçeneği vardır.  

Dikkat edilecek noktalar: Bu ev tipi, geniş aileler için uygundur. Garaj, havuz vb. olanaklara sahip olursunuz. Komşularınızla minimum sıkıntı yaşarsınız. Ancak, Condo’ların aksine bu yapıların ‘Yeniden Satış Sertifikası’ olmadığı için, binanın tadilat geçmişini görmek mümkün değildir. Bu nedenle satın alma sürecinde mutlaka denetim yapılması gerekir. Ayrıca müstakil evlerde ısınma, tamirat, vb hizmetlerden kendiniz sorumlu olursunuz. Bu evler daha yoğunlukla şehrin merkezinden uzak olan banliyölerde yer alır. Merkezi yerlerdeki Single Family evler çok değerlidir. 

2- CONDO


 
Bizdeki apartman kavramının karşılığıdır. Condominium kelimesinin kısaltılmış halidir. Bu sistemde, bütün binaların kendi yönetim kurulu ve kendine özgü farklı farklı kuralları, bütçeleri, aidat ve birikimleri vardır. Merkezi lokasyonlarda en çok tercih edilen yaşam tarzıdır. 

Dikkat edilecek noktalar: Bir Condo satın alırken, binanın yönetim kurulu kurallarını iyi incelemek gerekiyor. Örneğin binada kaç dairenin kiraya verilebileceği kurallar arasında yer alıyor. Eğer bu rakam düşükse ve siz de kiraya verip gelir elde etmek istiyorsanız, belki fikrinizi değiştirebilirsiniz. Aynı şekilde, daire sakinlerinin hayvan besleyip besleyemeyeceği ya da kaç adet hayvana izin verildiği gibi konular da kurallar arasında yer alır.

3- APARTMENT 

İsmi her ne kadar aynı olsa da, bizdeki apartman kavramından farklıdır. Genellikle bir şirket, bazen de bir şahıs bütün binanın sahibidir ve siz bir daireyi sadece kiralayabilirsiniz. Dairelerin tek tek alım-satımı olmaz. 

Dikkat edilecek noktalar: Eğer sadece geçici bir süre ABD’de ikamet edecekseniz, bir Apartment’tan kiralama yapmak mantıklı olur. Kiracı olarak tamir ve bakım-onarım işlerinden de mesul olmazsınız. 

4- CO-OP 


 
Daha çok New York’ta karşılaştığımız bu tarz, aslında bir yönetim biçimidir. Bizdeki apartman kavramına benzer ama bizdeki gibi bir daire sahipliği durumu yoktur. Siz, hisse karşılığı 100 sene gibi bir zaman dilimi için dairede oturma hakkına sahip olursunuz. Süre bittiğinde koşullarınızı tekrar görüşürsünüz. 

Dikkat edilecek noktalar: Genelde, “Asla taşınmayacağım” denildiği zaman bu sisteme girmek mantıklıdır. Sistemin katı kuralları, dairenin alım-satımını güçleştirir. 

5- TOWN HOUSE


 
Aslında bir mimari şeklidir. Birkaç katlı evler, genellikle diğer Town House’lara yapışık şekilde konumlanır. Her ne kadar komşunuzla bir duvarı paylaşıyor olsanız da bu evler, müstakil eve yakın bir duygu verir. Hatta bazıları müstakil ev gibidir, her şeyinde tamamen kendiniz sorumlusunuzdur.  Bazıları ise Condo sistemi gibidir; etrafındaki diğer Town House’larla aynı yönetim kurulunu paylaşarak kurallarını, aidatlarını vs belirler. 

Dikkat edilecek noktalar: Condo gibi yasal şekillendirme yapılmış Town House’larda genelde çatı, pencere, dış cephe gibi kısımların ödeneklerinden aidata kadar her şeyden yönetim kurulu mesul olur ve bu da işinizi kolaylaştırır.

 

Tel: 0 533 231 06 89
Web: http://northwestempresario.com