Ekonomi

ABD’den petrol piyasasını altüst edecek haber

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre, Amerika Birleşik Devletleri'nin piyasaya günde 1 milyon adet varil petrol salma süresinin bu ay içinde bitmesini takiben stratejik rezervden yeni petrol salınmayacağını duyurdu.Bu sürenin Ekim ayı sonunda biteceğine işaret eden Sözcü Jean Pierre, açıklamasında "Stratejik petrol rezervinden yeni petrol salımını düşünmüyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre gerçekleştirdiği basın toplantısında mart ayında açıklanan plana sadık kalınarak piyasaya günde 1 milyon dolar varil salınması konusunu ele aldı.

Bu sürenin Ekim ayı sonunda biteceğine işaret eden Sözcü Jean Pierre, açıklamasında "Stratejik petrol rezervinden yeni petrol salımını düşünmüyoruz." İfadesine yer verdi.

Jean Pierre, bu durumda Amerika’daki benzin fiyatlarının tekrar yükseleceğinden endişe edip etmedikleri konusunun sorulması üzerine ise "Benzin fiyatlarını aşağı çekmek için elimizden geleni yapacağız." yanıtını verdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin stratejik rezervindeki toplam ham petrol oranı, 1984 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ise mart ayında ülkenin stratejik petrol rezervinden 6 ay içinde günde 1 milyon varile, toplamda ise 180 milyon varilin üzerinde petrolün piyasaya verilmesine izin vermişti.

Beyaz Saray, temmuz ayı sonunda da ülke genelinde benzin fiyatlarını düşürmeye yardımcı olmak amacıyla stratejik petrol rezervinden ilave olarak toplamda 20 milyon varil petrol satacağını beyan etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, eylül ayında da stratejik petrol rezervinden yaklaşık 10 milyon varile kadar petrol satılacağını duyurmuştu.

Söz konusu satışlarla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nin stratejik rezervindeki toplam ham petrol oranı, 1984 yılından bu yana en düşük seviyeye inmişti.

Öte yandan Brent petrol varil fiyatı geçtiğimiz gün 89,78 dolardan işlem görürken bugün yüzde 0,60 artarak atağa geçti. 

Brent petrol varil fiyatı sabah saatlerinde 0,60 oranda artış göstererek 89,40 dolar oldu. Aynı dakikalarda ise Batı Teksas türü ham petrolün varili 84,05 dolardan alıcı buldu.

Uzmanlara göre ise resesyon beklentileri, küresel piyasalarda Rusya ve Ukrayna Savaşı nedeniyle ortaya çıkan belirsizlikler ve dolar endeksindeki artışın fiyatlardaki mevcut dalgalanmalara devam ettireceği yönünde beklentiler ağır basıyor.

Brent petrol fiyatlarında teknik olarak 89,48 ile 89,56 dolar arasında bir direnç, 89,26 ile 89,12 dolar arasında ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.