Kent Haberleri

ABD’den Türk çeliğine anti-damping vergisi!

Amerika Birleşik Devletleri, serbest piyasa ekonomisine uyulmadığı gerekçesiyle Türkiye’den yapılan çelik boru ithalatına anti-damping vergisi getirdi. Türk çelik üreticileri anti-damping vergi kararına itiraz edecek.

Türk çelik boru üreticilerine ABD’den kötü haber geldi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, Türkiye dahil altı ülkeden yapılan çelik boru ithalatına anti-damping vergisi getirilmesine karar verdi. Komisyon’un kararına göre Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam’dan ithal edilen çelik ürünlerine gümrük vergisi uygulanacak.


Komisyonun kararı üzerine ABD Ticaret Bakanlığı yuvarlak çelik boru ürünlerinde gümrük vergisini yüzde 118’e kadar yükseltme yetkisini kullanabilecek. Amerikalı çelik şirketleri petrol ve doğalgaz sektöründe kullanılan çelik borularda ithalatın çok yükselmesi üzerine 2013 yılında şikayette bulunmuşlardı. ABD Ticaret Bakanlığı, geçen Nisan ayında da Türkiye’den ithal edilen bazı çelik türlerine anti-damping vergisi koymuştu. ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret Dairesi, yerli çelik üreticilerinin şikayeti üzerine başlattığı anti-damping soruşturmasının, Türkiye ve Meksika ile ilgili bölümünü sonuçlandırmış ve Türkiye ve Meksika’dan ithal edilen nervürlü çelik ithaline anti-damping vergisi koymuştu.


Buna karşılık, ABD Ticaret Bakanlığı’ndan 11 Temmuz’da çıkan karara göre ön belirleme sonucunda Türkiye ve Hindistan’ın soruşturma kapsamı dışında tutuldu. Böylece Türk “çelik çivi” ihracatçılarına ABD kapılarının kapanma tehlikesi de bertaraf olmuştu.


KARARA İTİRAZ VAR


Türk çelikçiler, ABD’nin, petrol borularının ithalatında anti-damping vergisi getirilmesine dönük kararına tepki gösterdiler ve karşı dava açma hazırlıklarına başladılar. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ABD’nin karına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Bu tamamen dünyanın en büyük serbest pazarı olan ABD’nin asılsız gerekçelerle korunma duvarlarını yükseltmesi meselesidir” dedi ve ekledi:


“Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi olmadığı gerekçesiyle bu kararı almışlardır. Bu mesnetsiz bir karardır. Aslı yoktur. Buraya gelip, serbest piyasa ekonomisinin uygulanmadığı yönündeki iddialarına ilişkin araştırma yapmaları gerekirdi ancak bunu da yapmadılar.”


EKİNCİ: 3. DÜNYA ÜLKESİ GİBİ


Sözlerini, “ABD’nin bu kararı üçüncü dünya ülkelerinde görülecek nitelikte alınmış bir karardır” diye sürdüren Ekinci, “Şirketlerimiz bu karar ile ilgili itirazlarını ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi’ne yapacaktır” dedi ve şöyle devam etti: “Sonucun lehimize çıkacağına da eminiz. ABD çelik üreticileri bu davayı 150 kadar kongre üyesi ile karar mercileri üzerinde baskı oluşturarak süreci politize etmişler ve kararın adil bir şekilde alınmasını engellemişlerdir. ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi’ne açacağımız davanın bir iki sene süreceğini ABD’li yerli üreticiler de gayet iyi bilmektedir. Sonuç olarak bu süre içinde kendileri hedefledikleri ancak hak etmedikleri yüksek kârlılık miktarlarına ulaşacaklardır.” 


Taraf