Abdi İbrahim’e Çevreci Tesis ödülü verildi!
Abdi İbrahim, Türkiye’de Yaşanabilir ve Sağlıklı Kentler oluşturmayı hedefleyen Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından, üye belediyelerin önerileri doğrultusunda gösterilen adaylar arasından Çevreci Tesis Ödülü’nü almaya hak kazandı...
Abdi İbrahim İlaç Üretim Tesisleri, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Çevreci Tesis Ödülleri 2013 kapsamında, Türkiye genelinde ilaç firmaları arasında ödül alan tek üretim tesisi oldu.
Abdi İbrahim Üretim Tesisleri, sürdürülebilir atık yönetimi politikaları, çevreye saygılı çalışmaları ve bu konuda yaptığı yatırımlar kapsamında aldığı “Çevreci Tesis Ödülü” ile çevreye ve sürdürülebilir yaşama verdiği önemin altını bir kez daha çizmiş oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla 1 Mart 2013 Cuma günü gerçekleştirilen Çevreci Tesis Ödül Töreni yoğun ilgi ile karşılaşırken, Abdi İbrahim’in ödülü Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe tarafından takdim edildi.
Görkemli törende ödülü alan Abdi İbrahim Yurtiçi Teknik Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Sevda Doğan “Çalışmalarını her zaman çevreye duyarlı yaklaşımıyla sürdüren Abdi İbrahim olarak, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 2013 kapsamında, Türkiye genelinde ilaç firmaları arasında ödül alan tek üretim tesisine sahip olmanın gururu içindeyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren tüm sanayi tesisleri arasında ödül almaya layık bulunan 5 tesisten birinin Abdi İbrahim’e ait olmasından da büyük bir mutluluk duyuyoruz. Sürdürülebilir yaşama saygı duyan bir şirket olarak çevreye duyarlı çalışmalarımıza bundan sonra da ara vermeden devam edeceğiz.” dedi.
Çevreye duyarlılık konusunda öncü yaklaşım
ISO14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasına da sahip olan Abdi İbrahim, satın alma sürecinden piyasaya sürülen ürünlere kadar her aşamada çevresel etkilerini kontrol altında tutuyor. Çevrenin korunması için uyguladığı sürdürülebilir atık yönetim politikaları ile öncelikle atıkların kaynağında azaltılmasını hedefleyen şirket, kaynağında ayrı toplanan atıkları uygun yöntemlerle geri kazanarak atıkların bertarafını sağlıyor. Abdi İbrahim 2012 yılında hayata geçirdiği kağıt tasarruf çalışmaları sayesinde kağıt miktarında %1,2, numuneleme yönteminde iyileştirme ile ise cam atıklarda % 18, plastik atıklarda % 2,6 azalma sağladı.
Çevre dostu teknoloji
Abdi İbrahim üretim tesislerinde, çevre dostu teknoloji ve malzemeler kullanılırken, doğal kaynakların etkin kullanımı ve tüketimlerin azaltılması için her yıl projeler geliştirilerek uygulamaya geçiriliyor. Uygulanan tasarruf projeleri ile hem doğal kaynakların korunması hem de atık miktarlarının azaltılması sağlanıyor. 2012 yılında yürütülen su tasarruf projeleri ile toplam 16800 m3 su, enerji tasarruf projeleri ile yaklaşık 1000 TEP enerji tasarrufu sağlayan şirket, yürüttüğü eğitim çalışmaları ile tüm personelin uygulamalara katılımını sağlayarak, çalışmaların etkinliğini ve sürekliliğini artırıyor.
Yakıt olarak doğal gazın kullanıldığı Abdi İbrahim üretim tesislerinde online baca gazı izleme sistemi de mevcut bulunuyor. Havalandırma sistemlerinde kullanılan %99,99 verimliliğe sahip özel filtreler sayesinde toz emisyonlar kontrol altında tutuluyor.
Türk ilaç sektöründe membran teknolojisini kullanan tek tesis
Türkiye ilaç sektöründe membran teknolojisi ile atık sularını arıtan tek tesis olan Abdi İbrahim üretim tesisleri, 2012 yılında gerçekleştirilen yatırım ile diffüzörlü havalandırma ve membran sistemi ile arıtma yöntemine geçti. Yaptığı bu çevre yatırımı ile sektöre öncülük eden Abdi İbrahim, membran arıtma yöntemi sayesinde arıtma çamuru atık miktarını %95 oranında azaltırken, çıkış suyu kalitesini de iyileştirerek deşarj standartlarının çok altına indirme başarısı gösterdi. Atık su arıtma tesisi bünyesinde oluşturulan laboratuvar ile tesisin performansı günlük olarak izlenirken, İSKİ tarafından denetlenen atık su arıtma tesisi, örnek tesis olarak gösteriliyor.
Küresel oyuncu olmak için önemli adım
Küresel bir oyuncu olma yolunda ilerleyen Abdi İbrahim, sürdürülebilir çevre konusunda sosyal sorumluluklarını yerine getirirken, piyasaya sürdüğü ürünlerde yeşil nokta işaretini kullanıyor ve bu ürünlerin geri dönüşümünü de sağlıyor.