25 / 08 / 2024

ABDnin icralık evleri Türklere pazarlanacak!

ABDnin icralık evleri Türklere pazarlanacak!

ABDde mortgage kredilerini ödeyemeyenlerin haciz edilen evlerini satın alan Blue Sky Capital, Türkiyeden yatırımcı çekecek. Fona yatırım yapanlar, ABDde gayrimenkul piyasasından prim kazanacak. Portföydeki evleri Türklerin satın alması da mümkün  



Kalİfornİya eyaletinde mortgage kredilerini ödeyemeyen ABDlilerin hacze düşen evlerini ortak bir fon oluşturarak satın alan ve gerekli tadilatları yaptıktan sonra 4 ay içerisinde satışa sunan Blue Sky Capital, ortaklarına en az yüzde 25 getiri sağlayacağını taahhüt ediyor. 10 yıldır bu modelle faaliyet gösteren ve mortgage krizinde hacze düşen evlerin sayısının milyonları bulmasıyla işlerine hız veren Blue Sky Capital, ABDde yaşayan Serdar Canoğullarının fona ortak olmasıyla, Türkiyede de bu modeli tanıtmak için harekete geçti. Bu modelde, fona ortak olanlar ABDde gayrimenkul sektörüne yatırım yapıyor. Talep eden olursa, Blue Sky Capitalin portföyünde bulunan ABDdeki evleri Türk yatırımcıların satın alması da mümkün. Blue Sky Capitalın kurucusu Chris Williams, Türkiyeden en az 5-10 milyon dolar arasında toplamayı düşünüyoruz. ABDde elimizde olan fırsatı Türkiye ile tanıştırmak istiyoruz. Türk yatırımcısının bu fırsattan haberi yok dedi.

Açık artırmayla satış
Chris Williams, iş modellerini, mortgage kriziyle çıkan ortamdan faydalanarak, hacze düşen evleri değerinin altında fiyat alıp, belirli bir rehabilitasyondan geçirdikten sonra evleri krlı bir şekilde satmak olarak tanımlıyor. Williams, modeli şöyle anlattı: ABDde ayda 300 bin ev hacizleniyor. Biz Kaliforniyada San Diegoda bu modeli yürütüyoruz. Burada ayda yılda 25 bin, ayda 4 bin ev hacizleniyor. Bu evler arasından 11 posta kodunu araştırıyoruz. Hacze düşen evleri mahkeme merdivenlerinde açık artırmalara gidip satın alıyoruz. 400 bin ile 850 bin dolar arasındaki evlerle ilgileniyoruz. Kısa zaman içinde alınmış satışmış evlerle karşılaştırarak bir değer biçiyoruz. O değer üzerinden evi satın aldıktan sonra tadilatını yapıyoruz ve 120 gün içerisinde satışa sunuyoruz.

300den fazla ev sattı
Her yatırımcının fona katılma payını en az 100 bin dolar olarak belirlediklerini ifade eden Williams, şunları söyledi: Bu yatırımla en az yüzde 25 getiri sağlıyoruz. Fona ortak olanların isimleri tapuda yer alıyor ve krı da onların ortaklık payı oranında paylaştırıyoruz. 3 ayda kar dağıtımı yapıyoruz, bütün paranızı bir yıl sonra da çekebiliyorsunuz. Bugüne kadar 120 milyon dolar değeri bulan 300den fazla ev sattık. Modelimiz krizle birlikte daha çekici hale geldi. Şu anda elimizde 1 tane ev kaldı. 10 ev daha alacağız. Oregon ve Los Angelas için de çalışmalara başlayacağız.

ABDde ev şansı
Blue Sky Capital ortağı Serdar Canoğulları, Türkiyede özel ve kurumsal yatırımcıların bu modele iştirakini sağlamak ve bir fon oluşturmak istediklerini belirterek, Bu model yalnızca ABDli yatırımcıların değil, uluslararası yatırımcıların da ilgisini çekecek. İlk olarak Türkiyeye geldik. Güvenli yatırıma önem veren ve emlak işlerinden anlayan yatırımcılar bekliyoruz. Hedefi yakalamak için tanıtım ve eğitimler yapıyoruz. 35 yatırımcı katıldı. Türk insanı gayrimenkul yatırımını seviyor. Bizim modelimizde fon olarak kar etmenin yanı sıra ABDde ev sahibi olma şansı da var. Normal pazardaki fiyatın yüzde 40-50 daha ucuzuna tahsil edebiliriz. Her iki modelde de Kaliforniyadaki bir evin tapusuna sahip oluyorsunuz diye konuştu.

Risk dağılsın
BLUE Sky Capitalın diğer ortağı Michael Harbushka, şu değerlendirmeyi yaptı: İstanbulda fiyatların düşmeyeceği konuşuluyor ancak 10 yıl önce de San Diegoda fiyatlar düşmez diyorduk. Bu durumda, Türkiyedeki emlak yatırımcısının bu pazardan çıkmasını tavsiye etmiyorum ancak ABDde de bu yatırımı deneyip riski dağıtmasını tavsiye ediyorum.


Nasıl kr ediyor

Carmel Valley
Değerinin yüzde 34 altında satın alındı.
Satın alınma fiyatı: 576 bin 744 dolar
Blue Sky Capitalin satışı: 770 bin dolar
Rancho Penasquitos
Değerinin yüzde 40 altında satın alındı.
İlk fiyatı: 353 bin 200 dolar
İkinci satışı: 495 bin dolar
Hürriyet/Meltem Kara


Geri Dön