Abdulkadir Konukoğlu: Antep'te villa projesi yapacağız
Şirkette dördüncü kuşak olan Abdulkadir Konukoğlu yönetimindeki holding, işe ilk olarak başladığında üretim tesisi bir mağaradaydı. Dedesi zamanında çalışan sayısı 70'e ulaştı
Babası Sani Konukoğlu zamanında ise Sanko 7 bin kişiye istihdam sağlar hale geldi. Holding şu an 14 bin kişi çalıştırıyor.
CİRO AZALMADI İHRACATI DÜŞTÜ
Sanko, krizde Türkiye ortalamasının altında hasar aldı:
Geçen sene 2.3 milyar dolarla kapanan ciro, bu sene de aynı kalacak.
İhracatı 2008 sonunda 457 milyon dolardı
Bu sene sonunda ihracat beklentisi 400 milyon dolar.
İhracatta yüzde 14'lük düşüş var.
Yeni alana girmeyea enerjiye yatıracak
Abdulkadir Konukoğlu çok sayıda sektöre yayılar Holdingin sektörel stratejilerini şöyle anlattı:
ENERJİ: Şu an rüzgâardan 60 megavat üretim kapasitesi var. Hedef 1000 megavvatt'a ulaşmak. Önümüzdeki sene Adana Barajı ve Lice çalışacak. T üretim 550 megavat olacak. Enerjiye vaat ettiğimiz 2 milyar doların yüzde 35-40'ını harcadık.
İNŞÂAT: Ekonomi iyiye giderse önümüzdeki sene Antep çevresinde villa projesi yapacağız. Konut arzının azalmasını bekliyoruz.
ÇİMENTO: Adıyaman, Maraş ve Bartın'da yıllı bin 500 ton klinker kapasiteli fabrikalarımız var. Zaman zaman tam kapasite çalışıyoruz ama zam zaman biraz düşüyor. Ortalama kullandığımız kapasitemiz yüzde 80. ihracat artınca full çalışıyoruz. Ama inşaat sektöründeki durumdan ötürü şimdilik yeni yatırım düşünmüyoruz.
TEKSTİL: Bu dönemde çok zorladı. Antep'te kapattık ama Adıyaman'da açtık. Kapattığımız tesiste en genç makine 1989-1990 modeldi. 16-17 yıl yaş makineler bu ekonomide savaşamadı. Biri 20 yaşında delikanlı. Öteki 38 taşında ihtiyar. Rekabet edemedilk.Tekstile 3 yıl önce 350 milyon dolar yatırdık.
'4 yıl sonra emekli olup kardeşime bırakacağım'
Sanko'nun Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, aileye büyük aileye büyük ağabeylik yapmak için Holding'de 50'nci yılını doldurup emekli olmaya karar verdi. Aile şirketlerinde sorun yaşanmaması için ağabeyliğini, kardeşin de kardeşlik görevini yerine getirmesinin önemli olduğunu dile getiren Konukoğlu, "Sakıp Bey ölümünden birkaç yıl önce görevi bıraksa, Sabancı bugün Koç'u geçmiş olurdu" dedi.
Koç ailesini daha çok takdir ettiğini ifade eden Konukoğlu şunları söyledi: "Rahmi Bey zamanında görevi Mustafa Koç'a devretti. Ama aileyi dışarıdan kontrol etmeyi de sürdürüyor. Sakıp Bey ise çok zekiydi ama şirketin yönetimini ölene kadar bırakmadı. O vefat ettikten sonra da kavga başladı. Görevi sağlığında devretmiş olsaydı, Sabancı bugün Koç'u geçerdi. O yüzden ben 65 yaşında kenara çekileyim. Onlara ağabeylik yapayım. Onları olgunlaştırayım istiyorum. Şirkette 50 yılımı doldurmuş olacağım. Emekliliği hak ettim zaten."
Ağabey Diktası
Çekildikten sonra sadece danışıldığında devreye gireceğini vurgulayan Konukoğlu şöyle devam etti: "Aile şirketlerinin dağılmasının ana nedeni bu. Büyük ağabeyler şirketin başından hiç ayrılmıyor, ölene kadar işin başında kendi diktasını götürüyor. Onlar ölünce bir boşluk başlıyor. Bizde o boşluk olmadı. Babam 2-3 sene rahatsızdı. Ben işi kademe kademe devralmıştım. Bende sonra da kopuş olsun istemiyorum."
Konukoğlu ailesinde işi babadan devralan 3'ü kız olm üzere 5 kardeş var. Şirkette kızların yönetimde olma şans zor. 'Ailede kız kardeşler çalışıyor mu' sorusuna 'Evet' yanıtı veren Konukoğlu bu durumu şöyle açıkladı: "Bizde benim kendi kızım da dahil olmak üzere kadınlar evde çalışıyor. Sabahtan akşama kadar çocuklara iyi bakıyorlar. Çünkü anne iyi çocuk yetiştiremiyorsa, gelişiyle gidişiyle ilgilenmiyorsa, bir annesi yoksa, o çocuk aileye bağlı da olamıyor. Üniversiteye bir gidiyor. Gidiş o gidiş. Aileden kopuyor. Ben onun için kızıma, gelinime hep bunu söylüyorum. Geliri olmayan bir ailede eşin çalışması doğaldır. Ama eğer belirli geliri varsa, geliri olmayanın işini almaması ve çocuğunu iyi yetiştirmesi gerekir."
Şu an 61'i bitirdiğini ifade eden Konukoğlu, 65 yaşında emekli olup yapacaklarını şöyle açıkladı: "Gezip dolaşacağım. Kendimi vakfa adayacağım."
Kapattığımız fabrikada işçilerle helalleştik
Sanko'nun Antep'te kapattığı iplik fabrikasında 2 bin 700 kişi çalışıyordu. Fabrikayı birden bire değil 3 yılda kapattıklarınıdile getiren Konukoğlu, "Orada çalışanları mümkün olduğunca yeni kurduğumuz iplik tesisine gönderdik.
Bazı arkadaşlar artık emekli oldu. Barajlara yönlendirdiklerimiz de oldu. Kalanları da maaşını, kıdemini ödeyip, yarım maaş ikramiyeyle ayırdık. Hepsiyle helalleştik. Hâlâ 'abi' diye elime sarılırlar. Adam lazım olunca ilk onları arıyoruz."
HaberTürk