02 / 05 / 2024

Abdulkadir Konukoğlu: İhracatı gençler daha ileri taşıyacak!

Abdulkadir Konukoğlu: İhracatı gençler daha ileri taşıyacak!

Avrupa'da hem tesislerin hem de yöneticilerin yaşlandığını belirten Sanko Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Türkiye'de ise gençlik var. Biz daha güçlüyüz" yorumunu yaptı



Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Türk ihracatçıların ihracatı akmaya devam edecek. Çünkü Türkiye'de bir gençlik var, Türkiye'de genç bir nüfusun yanında genç tesisler var. Avrupa'daki tesislerin hem kendileri hem de oradaki yöneticileri yaşlandı. Biz ülke olarak daha kuvvetliyiz" diye konuştu.

2011 yılını değerlendiren ve 2012 beklentilerini gazeteciler ile paylaşan Konukoğlu, "Bu yıl Türkiye için çok güzel geçti. Türkiye'nin kalkınma hızı yüzde 9'un üzerinde. Son yanda biraz yavaşlasak ta, kalkınma yönünden Çin'i de geçtik. İnşallah 2012'de herkesin dediği gibi çok kötü geçmeyecek" diye konuştu. Yüzde 5 civarında bir kalkınma beklediklerini kaydeden Konukoğlu, 2012 için kötü senaryolar çizenler olduğunu kaydederek, "Gaziantep için böyle bir senaryo yok. 2012'de büyüme hızı belki yüzde 3 veya yüzde 5 olur ama herhangi bir kara bulut beklemiyoruz. Avrupa'daki ülkelerin sıkıntıya girmesi o ülkelerdeki bu sıkıntıların Türkiye'de biraz olsun ithalatından dolayı zaman içerisinde fark edeceği bir gerçek. Ama bir gerçek daha varsa, bugün biz AB'ne yüzde 67 ihracat yaparken, bu sonradan 57lere düştü, şu anda da yüzde 47lerde" şeklinde konuştu.
 
Cari açığın 2012'de daha da azalacağına inandıklarını dile getiren Abdulkadir Konukoğlu, "2011 'de cari açığının olmasının nedeni TL'nin düşük olması. Yani TL çok düşük değil, ama çok kıymetli ve doların düşük olmasından dolayı ihracatta çok hamleler yapılamadı. Türkiye'ye onun için çok büyük ithalatlar geldi. Ama yeni alman tedbirlerle doların belli noktaya gelmesiyle ihracatımız arta ve cari açığımızın bu kadar açık vermesi 2012'de olmayacak" ifadelerini kullandı.

"Avrupa yüzmeyi öğrenmedi"
Türkiye'den Asya'ya ihracatın arttığını vurgulayan Konukoğlu, "Şu anda biz Çin ve dünyanın her tarafına ihracat yapıyoruz. Gaziantep'ten bile 167 ülkeye ihracat var. Tahminimce 196 ülke var, bunun 167'sine Gaziantep ihracat yapıyorsa, geri kalanına da Türkiye'nin her tarafından ihracat yapılıyor. Avrupa tabii ki bizim için çok önemli. Ama Avrupa'daki insanlar bizden daha bilinçli... Hani bizler size bir şey olmaz' deriz. Ama Avrupa bizim kadar yüzmeyi öğrenmedi, çok kriz geçirmedi. Türkiye çok kriz geçirdi. Çok krizlerden geçtiği için de yüzmeyi öğrendi. Biz ancak 2012'de suyun sıcaklığına bakarız ve ona göre dalarız. Yani biz Türkiye olarak yüzmeyi biliyoruz. Onlar krizleri yeni görüyor. En büyük krizleri Türkiye yaşadı."

Orhan KARADAĞ/Dünya


Geri Dön