Abdullah Eroğlu: Emlakçıların elinde kiralık ev kalmadı!
Konya'ya sığınan mülteci sayısındaki artış, yeni öğrencilerin gelecek olmasıyla birlikte ev sıkıntısı da yaşanmaya başlandı. Eroğlu Emlak Satış Danışmanı Abdullah Eroğlu ''Şu anda emlakçıların elinde ev yok'' dedi.
Konya'ya sığınan mülteci sayısındaki artış, yeni öğrencilerin gelecek olmasıyla birlikte ev sıkıntısı da yaşanmaya başlandı. Vatandaş kiralık ev bulmakta sıkıntı çekerken, emlakçıların elinde bile neredeyse ev kalmadı SURİYE'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin sayısı her geçen artıyor. Bu durum, "bu kadar mülteci nerede kalacak?' sorusunu akıllara getiriyor. Sığınmacıların bir kısmı ülke genelindeki 24 kampla yaşarken, önemli bir bölümü kendi güçleri ile ev kiralamayı ya da akrabalarının yanında yaşamayı seçiyor. Birkaç aile bir araya gelerek ev arayan Suriyeliler, İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Konya gibi illerde kiralık ev fiyatlarının artmasına yol açtı. Emlakçılara göre kiralık ev fiyatları son bir yılda yüzde 25 ila yüzde 100 oranında arttı. Suriyeli mülteciler, üniversite öğrencilerinin ev arayışı ve evi kentsel dönüşüme girenlerin ev talebi birleşince son aylarda kiralık ev bulmak her zamankinden daha da çok zorlaştı.
ÖĞRENCİLERİN KAYIT TELAŞI
Selçuk Üniversitesi'ni kazanan öğrenciler için tanınan kayıt dönemi 3 Ağustos'ta başlayıp 7 Ağustos'ta sona erdi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 19 bin öğrencinin kayıt yaptırdığı Selçuk Üniversitesi'ne ayrılan kontenjan doğrultusunda bu yıl 20 bin 215 öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor. Türkiye genelinde kontenjan sayısı bakımından en fazla öğrenci alan üniversiteler arasında yer alan Selçuk Üniversitesi yeni açtığı programlar da dahil olmak üzere lisansta yüzde 100, ön lisansta ise yüzde 95 doluluğa ulaştı.
EN AZ YÜZDE 25 ARTTI
Konya'daki kayıtlı Suriyeli sayısı 39 bin. Vali Muammer Erol, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda, kayıtsız Suriyelilerin kent merkezinden ziyade ilçelerde yaşadığını, bunlarla birlikte sayının yaklaşık 45 bin olduğunu söylemişti. Hem Suriye'den hem de Kuzey Irak'tan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteci sayısının fazla olması, bazı problemleri de beraberinde getirdi. O problemlerin başında konut geliyor. Arz talep dengesi değiştiği için kiralık evlerin fiyatlarında yüzde 25 ile yüzde 100 arasında bir artış yaşandı. Örneğin 500 lira olan kiralar, en az 650 liraya yükseldi. Hal böyle olunca da Konya'ya atanan bir memur ya da Konya'daki bir üniversiteyi kazanan öğrenci için kiralık ev bulmak biraz daha zorlaştı.
300'DEN 500 LİRAYA ÇIKTI
Eroğlu Emlak Satış Danışmanı Abdullah Eroğlu, Suriyeli ve Iraklıların Konya'ya gelmesiyle birlikle talebin biraz daha arttığını bu nedenle kiralık ev fiyatlarının da yükseldiğini söyledi. Bazı ev sahiplerinin bu durumu fırsata çevirmek istediğini belirten Eroğlu, bakımsız evlerin bile yüksek rakamlara kiralandığını ancak bunun doğru olmadığını kaydetti. Suriyeli sayısının artmasıyla birlikte 300 lira olan ev kirasının 500 liraya, 500 lira olan evlerin 700 liraya çıktığını dile getiren Eroğlu, Suriyelilerin birkaç aile birlikte kaldığını, bu nedenle rakamlardan şikayetçi olmadıklarını vurguladı.
EMLAKÇILARDA DA EV YOK
Öğrencilerin ev bulmasının çok zor olduğunu anlatan Eroğlu, "Şu anda emlakçıların elinde ev yok. Geçmiş yıllarda bu dönemlerde her emlakçıda 20-30 ev olurdu. Öğrenciler daha çok merkezdeki evleri tercih ediyor. Okula tek vasıta ile gidebilecekleri mevkileri tercih ediyor. Tramvay güzergahında isliyorlar. Merkezdeki evlerin kirası en az 500 lira. Kaloriferli daireler en az 600 lira. Ev bulamayan öğrenciler yurtlara yöneliyor. Vatandaşlar, ev satın almak için kredi imkanı varsa yeni binaları tercih ediyor, kredi imkanı yoksa eski binalara yöneliyor. Bu nedenle eski evlerin fiyatları da yükseldi. 80 bin liralık evler 100 bin liraya çıktı. Vatandaşlar ev alilken hacizli olup olmadığına dikkat etmeli. Depreme dayanıklı olmasına dikkat etmeli. Sürekli yeni evler yapılıyor ancak fiyatlarda sürekli artıyor çünkü talep fazla" dedi.
Adem SERİN/Yeni Meram