Sektörel

Abdullah Gül'den "inşaatın ötesine geçmeliyiz" uyarısı

Cumhurbaşkanı Gül, Türk işadamlarının çalışma alanlarını geliştirmesi gerekliliğini söyledi

Emir El Cabir el Sabah'ın davetlisi olarak Kuveyt'e giden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bölgedeki rolü sayesinde Türk işadamlarının Körfez'de VIP statüsüne taşındığını söyledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin bölgesel rolü ve etkinliği sayesinde Türk işadamlarının Körfez ülkelerinde VIP statüsüne taşındığını söyledi. Gül, işadamlarına bir de çağrıda bulunarak, "Sadece inşaat işiyle ilgilenmeyin. Örneğin enerjide konuşulan rakamlar akıl almaz boyutta" dedi. Emir El Cabir el Sabah'ın davetlisi olarak beraberinde 110 işadamı ile Kuveyt'e gelen Gül, basın mensupları ile yaptığı sohbette, "Körfez ülkeleri ile çok sistemli bir ilişki içindeyiz" dedi ve şu değerlendirmede bulundu:

FARKLI KÜFEYE
"Körfez ülkeleri, çok büyük gelirleri olan ülkeler. Dünyadaki son 10 yılın olayları karşısında onlar da yumurtalarını farklı küfelere koyma ihtiyacı duyunca yeni yatırım alanları aramaya başladılar. Bunlardan biri de Türkiye."

İKİNCİ EV
"Türkiye, Körfez ülkelerinin ikinci ayağı oldu. Bizi, ikinci evleri gibi hissetsinler" diyen Gül, şöyle devam etti: "Körfez İşbirliği Teşkilatı ile serbest ticaret anlaşması imzalamak üzereyiz. Kuveyt de dönem başkanı. Kendi aralarında gümrük yok. Para birimlerini tekleştiriyorlar. Tam bir entegrasyon süreci içindeler. Bizim için çok önemli bir bölge. Tarihi ilişkilerimizi de avantaj olarak kullandığımızda büyük ekonomik işbirliği imkanı söz konusu."

VIP STATÜSÜ
"Türkiye'nin bu bölgede resmi anlamda liderliği söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine Gül, şunları söyledi: "Bizim böyle bir iddiamız yok. Politikada böyle büyük laflar etmek iyi karşılanmaz, hoş da olmaz. Ama siz kendinizi o noktaya getirirseniz, başkalarının söylemesi önemli. Bu tabii her Türk'ü mutlu eder. Türkiye'nin güvenlik alanındaki görünmeyen rolü bu bölgede çok önemli. Bu sayede işadamlarımız VIP statüsüne taşınıyor buralarda.

PARA KAYDIRILIYOR
Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt'in, "Çin, Türkiye ve Hindistan'ı yatırım yapılabilecek üç ülke" olarak ilan ettiğini hatırlatıp, şu ilginç bilgiyi de paylaştı: "Türkiye'de, Kuveyt'in büyük yatırımları var. Finans sektöründen tutun da alışveriş merkezlerine kadar. Bir de görünmeyen yönü var. Bu ülkelerin ABD ve Avrupa üzerinden Türkiye'ye gelen yatırımları var. Kuveyt, Suudi Arabistan kaynaklı bizim listemizde gözükmüyor ama büyük miktarlar. Oradaki fonlarını Türkiye'ye kaydırıyorlar. Verilen brifinge göre Kuveytliler, 4-5 yıl içinde 400 milyar dolara yakın yatırım yapacaklarmış."

İSTİŞARE MEKANİZMASI ÇALIŞIYOR
Ziyarete katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Körfez ülkeleri ile geliştirdikleri modeli şöyle özetledi: "Körfez İşbirliği Konseyi 6 ülke. Farklı ülkeler ile de birliktelikleri var. 6 ülke ve Türkiye formatı oluşturduk. Dışişleri bakanları yılda bir kez bir araya geliyor. İlk toplantısı Cidde'de ikincisi Katar'da oldu. Sadece ekonomik değil güvenlik konularının da istişare edildiği bir mekanizma."

Gül, Türk işadamlarının Körfez ülkelerinde faaliyetlerini genişletmesini istedi

Cumhurbaşkanı Gül, Türk işadamlarının çalışma alanlarını geliştirmesi gerekliliğini ise şu örnekle anlattı: "İşadamları ile konuşurken, 'Sadece inşaat işiyle uğraşmayın' diyorum. Artık bunun ötesine geçmeleri lazım. Maalesef hâlâ geçemediler. Hem Orta Asya hem de bunlarla ilgili büyük örnekler yok. Şöyle bir benzetme yapıyorum: İki iş toplantısının konuşulduğu odalar düşünün. Bir odaya giriyorsunuz, orada inşaat işleri konuşuluyor. Türk işadamlarının yaptığı büyük eserleri görüyorsunuz, göğsünüz kabarıyor. Milyarlarca dolarlık işler. Ondan sonra öbür odaya giriyorsunuz. Enerji konuşuluyor. 'Allah Allah biz orada vakit mi kaybetmişiz?' diyorsunuz. Buradaki rakamlar çok daha farklı. Petrol, gaz, boru hatları. Rakamları insanın hafızası almıyor. Maalesef henüz oralara girmemişiz. İşadamlarının faaliyetlerini çeşitlendirmesi lazım."
Sabah/Okan Müderrisioğlu

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kuveyt dev yatırımlar için Çin, Hindistan ve Türkiye'yi seçti

Kuveyt, önümüzdeki 4-5 yılda 400-500 milyar dolarlık yatırım için öncelikli üç ülke arasına Çin ve Hindistan'la birlikte Türkiye'yi koydu. 120 işadamıyla Kuveyt'e giden Gül, 'Yalnız müteahhitlikle olmaz, çeşitlendirmeliyiz' diye konuştu

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuveyt'in önümüzdeki 4-5 yılda toplam 400-500 milyar dolarlık yatırım yapmak için belirlediği üç öncelikli ülke arasına Türkiye'yi aldığını ve Türkiye'nin bunu en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Ankara'dan Kuveyt'e giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Türk müteahhitlerinin göğüs kabartan işler yaptıklarını, ancak artık çeşitlendirmeye giderek enerji, hizmet, tedarik gibi yüksek rakamların döndüğü alanlara gi-rilmesi gerektiğini söyledi.

`Sistemli bir ilişkimiz var'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte 120 kadar işadamıyla Kuveyt'e giden Gül, şunları söyledi: "Körfez ülkeleriyle sistemli, planlı bir ilişki sürdürüyoruz. Bunlar, çok büyük gelirleri olan, yatırım alanları sınırlı ülkeler. Gelirlerini dünyanın başka yerlerinde değerlendiriyorlar. Şimdiye dek öncelikle ABD idi. Son gelişmelerden sonra yeni yerlere yöneliyorlar; bunlardan birisi de Türkiye. Çin, Hindistan ve Türkiye. Türkiye ile dost olmak, birlikte olmak güvenlik açısından da önemli."

Kuveyt yatırımları
Dün Kuveyt Emiri Cabir El-Sabah ve resmi yetkililerin yanı sıra, Kuveyt Milli Bankası, Yatırım İdaresi ve Savunma Bakanı ile de görüşen, bugün de Türk-Kuveyt İş Forumu'na katılacak olan Gül, 12 yıl aradan sonra bir Türk cumhurbaşkanının Kuveyt'e ziyaretinde ortaya çıkan fırsatları şöyle anlattı:
"Körfez ülkeleri kendi aralarında Serbest Ticaret Anlaşması'na sahip, kendi aralarında gümrükleri kaldırmışlar. (Bu arada Başbakan Yardımcısı Babacan'ın verdiği `Türkiye altı Körfez ülkesiyle 6+1 formülüyle ayrı iş konseyi toplayan tek ülke' bilgisini hatırlatmak gerekiyor.) Kuveyt'in Türkiye'de çeşitli yatırımları var. Bir de Avrupa üzerinden, Amerika üzerinden gelen Kuveyt yatırımları var."

Türk işadamlarına uyarı
Kuveyt'in Türkiye'de ciddi yatırımlar planladığının altını çizen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları ifade etti:
"Önümüzdeki 4-5 senede 400-500 milyar dolar ya-tırım yapacaklarmış. Kuveyt altyapı hizmetlerinde yeniden hızlanıyor. Bizim işadamlarımız buralarda, Orta Asya'da akla gelmeyen işler yapı-yor.  Daha çok müteahhitlikle uğraşı-yorlar. Bunun ötesine geçmeleri lazım. Enerji, taşımacılık, hizmet sektörü, tedarikçilik gibi çok yüksek rakamların olduğu alanlarda fazla yokuz. Çeşitlenmesi lazım."

Bölge liderliği iddiası
Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin Türkiye'nin bu bölgede lider ülke olma iddiası bulunup bulunmadığını sorması üzerine şunu söyledi: "Büyük laflar iyi de karşılanmaz, hoş da olmaz. Siz kendinizi o noktaya getirmelisiniz ki, bunu siz değil, başkaları söylesin." Gül, Kuveyt temaslarının sonuçlarından umutlu olduğunu da belirtti.
Murat Yetkin/Radikal