Ekonomi

AB'nin yaptırım teklifi netleşiyor! Petrol ve akaryakıt fiyatlarına yeni zamlar kapıda! 

Avrupa Birliği (AB), Macaristan'ın itirazlarını karşılamak için Rus petrollerine ilişkin yaptırım paketinin içeriğinde revizeye gitti. Pakette anlaşmaya varılırsa petrol fiyatlar yükselecek.  Teklifte, Macaristan’ın ana ham petrol ithalat kaynağı olan dev Druzhba boru hattı üzerinden gerçekleştirilecek petrol sevkiyatının yaptırımlardan muaf olması öngörüldü

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu Bloomberg’e konuya ilişkin bilgi veren kaynaklara göre; dün ulusal hükümetlere yeni bir teklif yolladı. Teklifte, Macaristan’ın ana ham petrol ithalat kaynağı olan dev Druzhba boru hattı üzerinden gerçekleştirilecek petrol sevkiyatının yaptırımlardan muaf olması öngörüldü. 

 

Bilgi paylaşan kaynaklar,  üye ülkelerin deniz yoluyla taşınan ham petrol ithalatının altı ay içinde ve rafine edilmiş petrol ürünleri ithalatının sekiz ay içinde aşamalı şekilde durdurulacağına dikkat çekti. 

Peki teklifte neler var? Teklif petrol fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar...

Teklif, anlaşmaya karşı çıkan Macaristan’a enerji ihtiyaçlarını karşılayan teknik bir çözüm bulabilmesi kapsamında daha fazla zaman tanımış olacak. Ayrıca Slovakya ve Çek Cumhuriyeti de dahil olacak şekilde denize kıyısı bulunmayan ülkelerin tedirginliklerini ele alacak. 

Bununla beraber Bulgaristan’a 2024 yılına kadar bir geçiş dönemi tanınacak ve Hırvatistan’a gaz yağı ithalatı için muafiyet sağlanacak. 

PETROL FİYATLARI DAHA DA ARTABİLİR

Sözcü'nün aktardığına göre; Rusya, ABD ve Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisi konumunda bulunuyor. Rusya'nın her gün ihraç ettiği yaklaşık beş milyon varil ham petrolün yarısından fazlası Avrupa'nın oluyor. 

Rusya Ukrayna savaşından sonra 100 doları aşan petrol fiyatları son gelişmelerle beraber 100 doları da aştı. Yüksek petrol fiyatları akaryakıt fiyatlarının da yükselmesini sağlıyor.

 

Müzakerelerden Rusya aleyhine sonuç çıkması durumunda petrol ve akaryakıt fiyatları daha da yükselebilir.  

Benzin 25 TL'yi motorin 24 TL'yi aştı! Yeni fiyatlar şok etti! 29 Mayıs 2022 Opet, Total, PO, BP, Shell fiyat listesi...

Tarım Kredi Kooperatifi'nden dev indirim! Ayçiçek yağı, et ürünleri, meyve ve sebze... 29 Mayıs 2022 fiyat listesi...

TOKİ'den dev müjde! 9 ile 3.320 yeni konut geliyor! 6 Haziran'da düğmeye basılacak!