Sektörel

Abraaj Yörsan'ı 5 ülkeye yayacak!

YÖRSAN Gıda’nın çoğunluk hissesini alan küresel yatırım fonu The Abraaj Group, Yörsan ürünlerini ilk etapta Mısır, Lübnan, Ürdün, BAE ve Katar’da yaygın perakende zinciri Spinneys’te satmaya başlayacak...


TÜRKİYE’nin en büyük süt ürünleri üreticilerinden Susurluk’taki Yörsan Gıda’nın çoğunluk hissesini, Yörük Ailesi ile yürüttüğü 1.5 yıllık pazarlık sonunda satın alan küresel yatırım fonu The Abraaj Group (Abraaj), Yörsan için önce pazarlama ve marka yatırımı yapacak. Abraaj’ın portföyünde bulunan ve halen Mısır, Lübnan, Ürdün, BAE ve Katar’da en yaygın perakende zincirlerinden biri olan Spinneys’te, Yörsan ürünleri satılmaya başlanacak. Abraaj Türkiye Partneri Selçuk Yorgancıoğlu, Suudi Arabistan’da da en yaygın eczane zincirinin sahibi olduklarını belirterek, “Orada eczanelerde yiyecek ve içecek satılabiliyor. Belki, Suudi Arabistan’a da bu yoldan sokacağız. Yörsan’da şu anda kapasitenin yarısı kullanılıyor. Dolayısıyla üretim yatırımı ihtiyacı yok. Hedef Yörsan’ı dünya markası yapmak. Bu nedenle de ‘marka yatırımına’ odaklanacağız” dedi. Yorgancıoğlu, Türkiye’de süt ve süt ürünleri tüketiminin halen Avrupa ile kıyaslandığında çok düşük olduğunu, büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğunu anlattı. 


BİZ BORSACI DEĞİLİZ

17 Aralık süreciyle ‘ekonomik ve siyasi istikrarda’ yaşanan dalgalanmaların, Türkiye’de yatırım isteğini olumsuz etkileyip etkilemediğinin sorulması üzerine Selçuk Yorgancıoğlu, “Gezi olayları devam ederken (ofisimiz Akaretler’de ve en yoğun eylem trafiği buradaydı) Acıbadem Sigorta’nın satış görüşmelerini yapıyorduk. 9 müşterimiz vardı. Hiçbiri çekilmedi. Gezi sırasında fiyatladık, Kasım ayında satış bitti. Bizim işimiz uzun vadeli bir yatırım işidir, biz borsa yatırımcısı değiliz. Girdiğimiz yerde en az 5 yıl kalmayı hedefleriz” dedi. Yorgancıoğlu, Türkiye’nin kârlılığını ve Abraaj’ın başarısını anlatmak için şunları söyledi: “Acıbadem’i aldığımızda 3 hastane vardı 3 bin kişi çalışıyordu, sattığımızda 13 hastane ve 13 bin çalışanı olmuştu. Acıbadem sigorta zarardaydı, sağlık sigortasında 8. sıradaydı. Sattığımızda ciroda ikinci, kârlılıkta birinciydi.” 


Abraaj’ın, Yörsan alımına Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) de küçük hissedar olarak katıldı. Yörük Ailesi’nin ikinci kuşağı da azınlık hisseyle şirket ortaklığını sürdürecek. İstanbul Sanayi Odası’nın ‘Tükiye’nin En Büyük 500 Sanayi Şirketi Araştırması’na göre, 2012 yılı ‘üretimden satış cirosu’ 360 milyon TL olan Yörsan’ın iştirak şirketlerle konsolide cirosu 535 milyon lira tahmin ediliyor. Abraaj, süt ürünlerinde Gana’da Fanmilk’te Danone ile ortak. Kenya Brookside Mandırası da Abraaj portföyünde. 


8 şirkete yatırım yaptık

SELÇUK Yorgancıoğlu, bugüne kadar Türkiye’de 8 şirkete yatırım yaptıklarını belirterek “Acıbadem’den 4 şirket aldık. Hastane, yemek ve loundry, proje şirketi ve sigorta. 3 tanesini 2012’de, sigortayı 2013’te sattık. Aldığımızda 3 hastane vardı 3 bin kişi çalışıyordu, sattığımızda 13 hastane ve 13 bin çalışanı vardı. Diğer şirketler; Numarine, Viking Petrol ve Republica. Viking, Türkiye’de ilk kaya gazı ve petrolü çıkarma hizmeti veren şirket. ABD’liler de ortak oldu. Güneydoğu’da 

ve Trakya’da kaya gazı çıkarıyor” dedi.


Naqvi: Türkiye eşsiz ve çekici

ABRAAJ Grubu Kurucusu ve CEO’su Arif Naqvi, 33 ülkede 150 ortaklığa sahip olduklarını belirterek, “Yörsan’ın satın alınması Abraaj’ın Türkiye’ye yönelik kalıcı ve uzun vadeli yatırım kararlarının yeni bir kanıtıdır. Türkiye son on yılda çok hızlı büyüdü ve aynı hızla büyümesinin devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye’nin çok uygun demografik yapısı, yükselen orta sınıfı, satın alma gücündeki artış ve coğrafi açıdan stratejik konumu bizim için  eşsiz ve çekici bir pazar ortaya çıkarıyor. Türkiye’de ekiplerimiz sürekli yeni yatırım fırsatlarına bakıyor. 2014 ve gelecek yıllarda da bu fırsatların bazılarını yakalamış olacağız” dedi.


Hürriyet