24 / 12 / 2024

Abu Dabi Emirliği'nde 27 milyar dolarlık kültür adası!

Abu Dabi Emirliği'nde 27 milyar dolarlık kültür adası!

Abu Dabi'nin geleceğinde petrolün yerini sanat alacak. Abu Dabi Emirliği, çöl niteliğindeki bir adayı 27 milyar dolarlık yatırımla Saadiat Adası Kültür Bölgesi'ne dönüştürecek



Deniliyor ki, 'Dünyada petrol üretiminin sonu geliyor'! 15-20 yıl sonra petrol üretim eğrisi gittikçe düşecek! Böyle olunca, bugün olağanüstü zenginliğe ulaşmış petrol ülkelerinin varsıllık eğrileri de yoksulluğa doğru yol alacak! Peki, günümüzde '1001 gece masallarını' yaşayan ülkeler, acaba o zaman ne yapacaklar Yoksulluğa hazırlanıyorlar mı, hazırlanıyorlarsa nasıl Bu birini Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) şimdiden sanatla vermeye başladı!

Başkentin Abu Dabi Emirliği, 'çöl' niteliğindeki 27 km2'lik bir 'doğal' adayı, 'Ortadoğu'nun Kültür Başkenti' yapmaya soyunmuş! 'Doğal' diyorum, çünkü ülkede pek çok 'yapay' ada var! Faturası 27 milyar doları bulan yatırımın tümü yalnızca bir adada uygulanıyor! Bir başka deyimle km2 başına 1 milyar dolarlık yatırım! Adı 'Saadiyat (Mutluluk) Adası Kültür Bölgesi (SAKB)'!

SAKB'de uluslararası yarışmalarla seçilen, 21. yy. mimarlık anlayışının uygulandığı müzeler, sanat merkezleri, golf alanı, deniz sporları,,29 lüks otel, 3 yat limanı olacak. Sanatsal etkinliklerin düzenleneceği 19 pavyonu da Rus, Amerikalı, ingiliz, çin, G. Koreli mimarlar tasarlıyorlar.

BAE'nin kurucusu, Abu Dabi Emiri şžeyh Nahyan ailesi adına bu yapılanmayı yöneten turizmden sorumlu şžeyh Sultan bin Tahnoon al Nahyan 'Dünya kültürünün göbeği denilebilecek bu girişim 'büyük öykünün' yalnızca bir parçası' diyor. Beş sanat merkezini içeren bu 'parçanın' köşetaşlarına göz atalım!

Loure Müzesi

Paris'teki Louvre'un kardeşini, 24 bin m2'lik bir alanda Fransız mimar Jean Nouvel tasarlamış. Paris'teki müzenin çeşitli yapıtlarının Abu Dabi'de ödünç olarak sergilenmesi 30 yıllık bir anlaşmaya bağlandı, BAE bu anlaşma karşılığında Louvre'a 1.3 milyar dolar bağış yaptı. Bu paranın 525 milyon dolarının Louvre adının telif hakkı, gerisinin de Paris'ten ödünç gönderilecek yapıtların kira bedeli olduğu açıklandı. 150 milyon dolara mal olması beklenen müze ile ilgili anlaşmayı Fransa parlamentosu onayladı. 2009'da inşaatına başlanan, yüzen bir 'kubbe havası' görünümündeki müzenin 2012'de açılması hedefleniyor.

Kubbede yer alan çeşitli boylardaki pencerelerden içeriye giren güneş ışınlarının ziyaretçide, vahadaki hurma ağaçlarının dalları arasından sızan ışık ve gölgelerin yer değiştirmesi izlenimini yaratacağı bildiriliyor.

Uygulamalı Sanat Merkezi

Ünlü Iraklı-ingiliz kadın mimar Zaha Hadid'in tasarladığı, içinde opera, beş tiyatro, konser ve dans salonları ile 6300 kişilik oturma alanının bulunduğu binada ayrıca bir akademi de yer alacak (üstte). Hadid, 62 m. yüksekliğindeki binanın dış görünüşünde kullandığı ince hatlar ile yapıya bir heykel havası vermiş. Konser salonları güneş ışığına ve deniz ufkuna açık olarak öngörülmüş.

Zayed Ulusal Müzesi

İngilizler ayrılınca, BAE'yi 1971'de federal yapıda birleştiren, 'ulusun babası' şžeyh Zayed bin Sultan el Nahyan (1918-2004), yüzlerce yıl geleneği olan, çölde 'şahin avcılığına' meraklıydı.

SAKB'de, anısına planlanan ilk müze tamamlandı. Uluslararası 12 mimarlık tasarımın yarışmasını ingiliz 'Foster Ortaklığı' kazanmıştı. BAE'nin tarihsel, kültürel, dinsel miras öyküsünü anlatan bu müzeyi 25 Kasım'da ingiliz Kraliçesi 2. Elizabeth açtı.

şžeyh Zayed'in 'şahin' tutkusundan dolayı, bu yırtıcı kuşun kanatları ile tüylerinden esinlenilen müzenin, en yüksek bölümü 125 m. yüksekliğinde. Beş bölümlü, 32 bin m2lik müzenin yapısı, 'şahin sürüsünün uçuşunu' yansıtıyor,

'çöl, bahçe, su' ile yoğrulan müzede; şahinler, çeşitli hayvanlar; canlı ortamlarında sergileniyor. Geçmişin geleneklerinin kaybolmaması amaçlandığı için, deve yarışları, inci ve balık avcılığı, tekne yapımı, yerel meclis toplantıları yerel danslar da müzenin çatısı altında yer alıyor.

Denizcilik Müzesi

Japon Mimar Tadao Ando'nun, denize açık bu çöl ülkesinin özelliğini yansıtan tasarımı, adadaki marinalardan birinin yanında yapılıyor. Ziyaretçilere geminin içinde dolaşıyormuş duygusu verecek müzede ülkenin denizcilik geçmişinin sergilenmesinin yanı sıra çeşitli açılardan bir dev akvaryum da yer alacak, (üstte) Müze, denizden karaya geçişin kapısı işevini de yüklenecek.
Cumhuriyet/Özgen ACAR


Geri Dön