02 / 05 / 2024

Abud Efendi Yalısı otel oluyor!

Abud Efendi Yalısı otel oluyor!

Türk halkının diziler sayesinde yakından tanıdığı Abud Efendi Yalısı otel oluyor. Geçen yıllarda ilk olarak Gümüş dizisine ev sahipliği yapan yalıyı uzun dönemli olarak kiralayan Kervansaray Otel Zinciri, yalıyı butik otel yapmak üzere harekete geçti



50 dolara yalı turizmi Türkiye'de Gümüş başta olmak üzere, Kurtlar Vadisi ve Lale Devri gibi dizilere çekim mekânı olan yalı, özellikle Arap ülkelerinde de ' çok sevilen Gümüş dizisi sayesinde Arap turistlerin de uğrak mekânı haline gelmişti. Hatta o dönem Gümüş dizisinin yayımladığı Arap ülkelerinden gelen turistler İstanbul'a geldiklerinde ilk iş olarak yalıyı ziyaret ediyorlardı. Yalıyı çekim zamanlarının dışında iki aylığına kiralayan bir turizmci Arap turistlere kişi başı 50 dolarla yalıyı gezdiriyordu.

Grubun 7 oteli var

Yalıyı uzun süreli olarak kiralayan ve butik otele dönüştürecek olan Kervansaray Otel Zinciri'nin de İstanbul'a olan Arap turist ilgisinden hareket ettiği belirtiliyor.

Bursa'da da oteli bulunan zincir burada da ciddi miktarda Arap turist ağırlıyor, Kervansaray Otel Zinciri'nin halihazırda Türkiye'de Antalya, Bodrum, Marmaris, Bursa'da olmak üzere 7 oteli bulunuyor.

45 milyon dolar değer biçiliyor

1835-1855 yılları arasında banker Altunizade Necip Bey tarafından yaptırılan Abut Efendi Yalısı'nın mimarı Garabed Balyan. 1858'de yalıya yerleşen Fransız Baron Vandeuvre 40 yıl burada yaşadı. 1900 yılında yalıyı Suriye asıllı Mehmet Abud Efendi satın aldı. Abud ailesi 1981'e kadar yalıda yaşadı. 1980'de yalıyı satın alan Salat yağlarının sahibi İsmail Özdoyuran halen yalının sahibi. Yalının değerinin 45 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Abud Efendi Yalısı'nda ana binanın yanı sıra servis mekânları, iki kayıkhanesi ve bir de deniz hamamı bulunuyor.
Radikal/Seda Sayar Başaran


Geri Dön