Kent Haberleri

Academic Hospital 3. binasını açmaya hazırlanıyor!

Marmara Üniversitesi doktorları tarafından kurulan Academic Hospital, Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’ın yönetiminde atılıma geçti. Kurum zarardayken işbaşı yapan Kavak, Harvard Tıp Fakültesi’yle işbirliği yaparak hastaneyi küresel seviyeye çıkardı.

Türkiye'nin öncü akademik özel hastanelerinden Academic Hospital, dünyada sağlık alanındaki gelişmeleri eş zamanlı olarak ülkemizle buluşturuyor. Kurum, geçtiğimiz yıl başlattığı renovasyon çalışmalarıyla kapasitesini yüzde 45 artırdı. Renovasyon çalışmaları, 11 ay sürdü ve 15 milyon TL'ye mal oldu. Yenilemeyle yüksek standartlara kavuşan Academic Hospital, yaklaşık 6 bin metrekarelik binasında hizmet vermeye başladı. Kurum, ayda 7 bin hastayı ağırlamayı hedefliyor. 2012 yılında Harvard Tıp Fakültesi ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, "İşbirliği kapsamında hastalarımıza uzman hekimlerimiz aracılığıyla tanı ve tedavi süreçleri sırasında Harvard Tıp Fakültesi'ne bağlı hastanelerden profesyonel destek alma imkânı sunuyoruz. Ayrıca istek veya gerek halinde hastalarımız, tüm koordinasyon ve organizasyon süreçlerini merkezimizde tamamlandıktan sonra ABD'deki Harvard Tıp Fakültesi hastanelerinde tedavi imkânına ulaşabiliyor. Medikal onkoloji, ürolojik onkoloji, patoloji, hematoloji ve göğüs hastalıkları olmak üzere pek çok alanda hastalarımız bu hizmetimizden yararlanıyor" dedi. Academic Hospital'in global standartlarda hizmet verdiğini belirten Kavak, "Renovasyon sonrası başta Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya olmak üzere birçok ülkeden gelen hasta sayında ciddi artış olacak. Mevcut kapasite artışımızla birlikte yılda bin 500 yabancı hastaya hizmet vermeyi hedefliyoruz" diye konuştu. Prof. Dr. Kavak ile hastanede bir araya geldik ve sağlık sektörünü konuştuk...


SAĞLIKTA SESSİZ DEVRİM YAPILDI


Sağlık sektörü ne durumda?

Bence süper. Son 12 yıl içerisinde Türkiye'de devrim oldu, ne Amerika, ne İngiltere, ne Fransa'da böyle bir sistem var. Amerika'da Başkan Barack Obama sağlık reformu çıkarabilmek için çok uğraştı. Ülkede reform yapıldı ama kimse memnun değil. Çünkü bu sefer zenginden alıp fakire veriyor. Türkiye'de ise inanılmaz bir devrim oldu, bütün SGK kurumlarının tek çatı altında toplanması, hastanın az fark verip özel hastanede hizmetini alması, ameliyat olması...Bunlar hiçbir ülkenin yapamadığı şeyler... Bugün Avrupa Birliği'nde özel sağlık sigortası olmayan bir kanser hastası düşünün. Bunlar yaşandı. Örneğin, doktor olan bir kişi kanser oldu, ameliyat olmak istedi. Kendi hastanesinde sekiz ay sonrasına randevu verdiler. Türkiye'nin sağlık alanında yaptığı reform, dünyanın hiçbir yerinde yapılmadı.


EKSİK VAR MI PEKİ?

Bence yok. Sistem çok iyi gidiyor. Şehir hastaneleri projesi de muazzam. Ben asistanken hastalar hep kirli çarşafların üzerinde yatarlardı. Şimdi üniversite hastanesine gidin bakın, tuvalet kağıtlarından tutun da aletlere kadar birçok şeyi inceleyin. Büyük yatırımlar yapıldı. Bunlar halk için gerçekleştirildi, zenginler zaten çözümünü buluyordu. Dolayısıyla, bu sosyal bir devrimdir. Mesela, bize Libya'dan savaş yaralıları geldi, çok komplike vakalardı. Her tarafı yaralanmış, kırık çıkıktı. Bizim arkadaşlar onları ameliyat ettiler. Komplike vakaları bize yolladılar, onların hepsine baktık. Türk Cumhuriyetleri, Rusya ve Arap ülkelerinden çok hasta geliyor. Fakat terör olayı sağlık sektörünü de vurdu. Terör konusunda biraz imaj düzeltmesine geçmek lazım.


50 PROFESÖR VE 15 DOÇENT ÇALIŞIYOR

Hastanenizin dikkat çeken özelliği akademik tarafı... Her şeyi kapsayan bir hastane ama belli dallar ön plana çıkıyor, o da yıldız hocaların varlığından dolayı. Dünyada tanınan isimlerin olduğu bir hastane. İlk Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı tarafından kuruldu. Hocalar muayene açmıyorlardı, özel hastalarına burada bakıyor, ameliyatları yapıyorlardı. Fakat üç yıl önce mali krize girdi ve biz burayı satın aldık. Marmara'nın hocaları, 50 profesör, 15 doçent, 15 de uzman doktorumuz var. Aynı kadromuzla bu bünyeyi devam ettiriyoruz.


ULUSLARARASI GÖREVLERİ VAR

Academic Hospital Başkanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, Dünya Perinatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Perinatoloji Akademisi Üyesi, Fetus as a Patient Society Yönetim Kurulu Üyesi, Dünya Bilim ve Sanat Akademisi Üyesi ve Türk İş Kadınları Derneği Başkan Yardımcısı... Kavak'ın aldığı ödüller ise şöyle: Türkiye'nin 7 Harika Kadınından Biri, Yılın Başarılı 10 Kadınından Biri, Tıpta Başarı, Yılın Bilim Kadını, Sağlıkta Topluma Katkı, Melvin Jones, Yılın En Cesur Kadını ve Marmara Üniversitesi Üstün Başarı Ödülü. Ayrıca, Türkiye'nin 1600 Portresi gibi birçok ödüle sahip olan Kavak, eski bakan Cavit Kavak'ın eşi...


BEN HER ŞEYDEN ÖNCE DOKTORUM


Kendi mesleğinize zaman ayırabiliyor musunuz? 

Tabii, öncelik doktorluk. Bu işte rolden role geçmek zor. Doktorluk ayrı bir rol gerektiriyor, yöneticilik ayrı bir rol... Sabah buraya gelip hastaneyi geziyorum, 'o çiçekler sulanmamış' diyerek ameliyata giriyorum, çıktığımda 'bunları kontrol edeceğim' diyorum.


CLEVELAND TÜRKLER İÇİN TARİH OLDU


Houston, Cleveland Clinic'te ameliyat olmak artık tarih mi oldu? 

Bunlar bitti artık. Bir zamanlar orada bulunan Türk hastaları için Türkçe bilen sağlık grubu kurulmuştu. Şimdi biz aynısını burada yapıyoruz, hastanemizde Arapça veya Rusça bilen gruplar var. Aynı sistem şimdi Türkiye'de işliyor. Bu çok önemli, çünkü Türkiye'de sağlık hizmeti çok iyi, ucuz ve kaliteli.


Hastaneyi büyütmeyi yada yenilerini açmayı düşünüyor musunuz?

Şimdi üçüncü binayı düşünüyoruz. O zaman ameliyat kapasitemizi artıracağız. Alan kısıtlamasından dolayı bizde olmayan dallara da eğilme şansımız olacak.


Bu yatırımın maliyeti ne kadar olur? 

Arka taraftaki binayı yaparsak 20-25 milyon dolarlık bir yatırım olacak.


TİKAD'daki başkan yardımcılığına zaman ayırabiliyor musunuz? 

TİKAD güzel bir kuruluş, birçok arkadaşımız üye. Orada dünya çapında faaliyetler yapıyoruz. G20'ye gittik mesela...


Birçok şapkanız var. Nasıl yetişiyorsunuz? 

Dünyada ve Türkiye'deki derneklerin çoğuna giren ilk ve tek Türk'üm. Ayrıca hastane sahibi başka profesör doktor kadın yok.



Sinan ÖZENDİNCİK/Sabah