23 / 11 / 2024

Acarlar GS'nin Riva'daki arazisinden neden vazgeçti

Acarlar GS'nin Riva'daki arazisinden neden vazgeçti

Seda Tabak, Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 'Acarlar GS Rivası'ndan neden vazgeçti' başlıklı yazıyı kaleme aldı...




GS'nin Riva'daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazisi Adnan Polat döneminde ihaleye çıkarılmıştı. İhaleye 20'den fazla şirket katılmıştı.  Ankara  kökenli çelikler ile Acarlar kazanması muhtemel şirketler arasındaydı. En yüksek teklif - toplamda 300 milyon dolardan fazla - Acarlar'dan geldiği için de asıl favori onlardı. Ancak yakın zamanda ihaleden çekilmeyi tercih ettiler. (Bu arada, Ankaralı çelikler Arap dünyasına, özellikle Kuzey Afrika ve Libya'da, iş yapan bir şirket. Ancak söylentilere göre Arap baharından olumsuz etkilenmişler. Yeri gelmişken bu bilgiyi de vereyim.) Bu ihaleye kanlan İstanbullu firmalar da vardı. Fakat artık Riva'da iş yapmak istemeyen sektör temsilcileri, Galatasaray'da olası bir yönetim değişiminde sorun yaşamaktan çekindiklerini dile getiriyorlar.

5 yıl süren mücadelenin sonunda geçen yıl Ocak ayında Galatasaray yönetimi inşaat ruhsatı almıştı. Ancak 2012'nin ilk çeyreğinde iş bitirilemezse süre dolacak ve ruhsat yanacak. Kulüp yeni ruhsat için de 8-10 milyon TL'yi gözden çıkarmak zorunda kalacak.

Peki asıl akla gelen soru şu: Acarlar'ın ihaleden neden vazgeçtiği

Rivadaki arazinin üzerindeki ipotekleri kaldırabilmek, tapuyu devir almak ve inşaata başlamak için 150 milyon dolara ihtiyaç vardı. Global piyasalarda yaşanan kriz ve dalgalanmalar dolayısıyla Acarlar'ın risk almaktan çekindiği söylentiler arasında...

Kulübün Riva projesi hakkında...

1 milyon metrekarelik arazi 850 bin metrekarelik arsaya dönüştürüldü ve bu arsa içinde 150 bin metrekareden fazla özel orman bulunuyor. Kulübün yaptığı planlamaya! göre de bu arsa üzerine alanları 150 ila 400 metrekare arasında değişen 840 villa yapılması planlanıyordu.

KİPTAşž 400 milyon TL 'lik teklife neden 'Hayır' dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAşž'ın uzun yıllar genel müdürlük olarak kullandığı Gaziosmanpaşa Küçükköy'deki yaklaşık 80 bin metrekarelik arazisi geçen haftalarda sessiz sedasız ihaleye çıkarılmıştı. Aslına bakarsanız İSTON'un da kullandığı arazi TRT İstanbul Bölge Müdürlüğü olarak değerlendirilecekti. Ancak son anda vazgeçildi. Son 5 yılı aşkın sürede defalarca ihaleye çıkarıldı arazi. Ama sonuç hep başarısızdı.

Bir örnek vermek gerekirse, Avrupa Konutları TEM'in arazisi, bu araziden yaklaşık bir yıl önce ihaleye çıkarılmıştı.  TOKİ  ve Emlak Konut Süleyman çetinsaya'nın hızıyla birleşince 2 yıl önce 3.100 konut tamamlandı ve teslim edildi. Hatta bu konutların teslim zamanında doğan çocuklar bu ayın sonunda 2. yaşlarını bitirecekler. Fakat KİPTAşž'ın arazisinde bu süre zarfında bir gelişme yaşanmadı.

Konumuza dönecek olursak, arsaya geçenlerde iyi bir talip çıkmış. KİPTAşž'ın müteahhitlerinden birine 300 milyon TL bedelle arsa verilecekmiş. Bu yüzden yine bir ihale süreci başlatılmış.

Ancak bir son dakika gelişmesi yaşandı. Gayrimenkul piyasasının en hızlı büyüyen ve dev projelere imza atan Torunlar GYO arsaya 1 milyar TL toplam hasılat, 400 milyonun üzerinde de KİPTAşž'a pay vermeyi taahhüt etti. Fakat Torunlar'ın bu sürprizi, KİPTAşž yöneticilerinin iştahım kaçırdı. Bu nedenle de ihale iptal edildi. Ertesi gün yani Ramazan Bayramı'ndan önceki Salı günü arsa yeniden ihale edileli. şžimdi ise gayrimenkul sektörü bu ihalenin sonucunu merakla bekliyor.

İşin aslına bakarsanız, KİPTAşž'In 10 yıllık geleneğinde pek fazla açık artırma ihalesi yok. şžirket statüsünde olduğu için çoğu zaman 100'lerce milyon TL'lik işi pazarlık usulüyle verebiliyor. Bu ihale ilanını görenler duyanlar ise bir hayli şaşırıyor. 'KİPTAşž ihale mi yapar' diyorlar.

Meraklılarına yardımcı olayım. KİPTAşž arsa satışlarını ihaleyle gerçekleştirmek zorunda. çok küçük arsaların satışında bile ihale yapıyor. İnşaat yaparken de firmalardan teklif topluyor.
Hürriyet/Seda Tabak


Geri Dön