Sektörel

Acarlar’dan Konutta İade Modeli!

Farklı sektörlerde pek çok projesiyle yer alan Acarlar Şirketler Topluluğu, son olarak inşaat sektöründe ilk olma özelliği taşıyan Konutta İade Modeli (KİM)’ni hayata geçirdi. KİM ile müşteriler neden belirtmeksizin konutunu geri iade edebiliyor.

Fortune Dergisi’nden Begüm Nur Alkış’ın haberine göre, İnşaat, otomotiv, sigortacılık, ithalat, tekstil ve ihracat, turizm, peyzaj, tekstil konfeksiyon, motorlu araç ticareti, spor ve eğlence merkezleri işletmeciliği gibi pek çok farklı alanda faaliyet gösteren Acarlar Şirketler Topluluğu, ana faaliyet dalı inşaat sektörüyle ilgili çalışmalarında hız kesmiyor. Topluluk, birkaç ay önce Konutta İade Modeli (KİM)’ni hayata geçirdi. Henüz çok yeni bir model olan KİM, satın alınan konutun istenildiğinde sorunsuz iade etme ve ödenilen parayı geri alma imkanı veriyor. Model şu an Acarlar Şirketler Topluluğu’nun son projesi olan ve 2017 yılı mayıs ayında tamamlanan AcarBlu Rezidans projesinde uygulanıyor.

 

KİM ile ilgili Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdinç Acar, “Yıllar önce Acarkent’te bir yaşam sanatı oluşturduk ve mücevher projemiz AcarBlu ile çıtayı daha da yükseğe taşıyoruz. Yaşamın başladığı AcarBlu’yu, daha önce dünyada gerçekleştirilmemiş bir model ile duyurmak istedik. KİM modeli ile anapara korumalı bir modeli Türkiye ile buluşturmuş olduk. AcarBlu’ya dilerseniz dolar bazında yüzde 35 peşin ödeme ve şirket bünyesinde faizsiz 60 ay eşit taksitle veya dilerseniz TL cinsinden yüzde 50 peşin şirket bünyesinde faizsiz 36 ay eşit taksitle ödeme imkanı sunuyoruz” diyor ve ekliyor “AcarBlu ile başlattığımız KİM’in sektöre yeni bir soluk, projemizden ev alanlara da daha çok güven ve özgürlük getireceğine inanıyoruz.”

 

AcarBlu’nun arsa hariç yatırımı 100 milyon dolar. Projenin yüzde 40’ının satıldığı bilgisini veren Acar, “Biz sat-yap’tan ziyade yap-sat’cıyız” diyor ve ekliyor: “Biz vaatle maket üzerinden hayal satmıyoruz.” Satışı yapılan yüzde 40’ın yarısı ise AcarBlu’da yaşama başladı. AcarBlu projesi 240 daireden oluşuyor. Proje ağırlıklı olarak aile yaşamına uygun. Dairelerden sekiz tanesi 1+1, 26 tanesi 2+1 ve 206 tanesi ise 3+1 şeklinde. Fiyatlarla ilgili Acar, metrekaresinin 2 bin 500 dolardan başladığını söylüyor. 4 bin metrekarelik peyzajlı bahçe alanı bulunan AcarBlu’nun 10 bin metrekare yeşil alanı, tartan pistli yürüyüş parkuru, 245 metrekare çocuk oyun alanı yer alıyor.

 

DEPREME DAYANIKLI İKİ İLÇE


Projelerinin ağırlıklı olarak Sarıyer ve Beykoz çevresinde bulunduğuna değinen Acar, bu iki ilçenin depreme en dayanıklı olan ilçeler arasında yer aldığını belirtiyor. Acar, “İstanbul deprem kuşağında olan bir yer. Bunun bilinci ile hep yatırımlarımızı yaptık. Beykoz’un alt yapısı granitten oluşuyor. Granit en sağlam zemindir. Bazı projelerimizde kapalı garaj dahi yapamadık çünkü daha fazla kazamıyoruz” diyor. Acarkent’te yatırımına devam edilen AcarBlu’ya benzer projeler de yer alıyor. Projelerden Acar Verde Rezidans 247 daireden oluşuyor ve dairelerin her odasından terasa ulaşılabiliyorsunuz. Bir diğer proje Acar Vadi Evleri ise 220 metrekare ila 270 metrekare arası değişen 48 adet daireden oluşuyor. 2017 yılını 50 milyon dolarlık yatırımla kapatan Acarlar’ın, 2018 yılı için de 70 milyon dolarlık yatırımları var. ABD ve Gürcistan’da da şirketin arsa yatırımları bulunuyor.

 

AcarBlu LEED Gold Sertifikası’na sahip. Çevreye duyarlı yapı sertifikası olan LEED ile ilgili Acar, “Söylemesi kolay ama alması gerçekten zor bir sertifika. Birçok standartı var” diyor. Sertifikanın stârdartları arasında, karbon salınımının azaltılması, yağmur suyu miktarının korunması, ışık kirliliğinin azaltılması, sulamada su tüketiminin azaltılması, bina kullanıcılarına gün ışığı ve manzara sağlanması gibi maddeler yer alıyor. Acar, proje dahilinde kullanılan çimin az suya ihtiyaç duyduğunun, araba garajlarının elektrikli olduğunun, binalarda elektrikli ocakların kullanıldığının, yağmur suyunun geri toplandığının altını çiziyor. Bunun yanı sıra hobi olarak başlayan ardından tonlarca meyve ve sebze üretimine dönüşen tarım işi ile ilgili Acar, Hüseyinli Köyü’nden bahsediyor ve buradaki fidanlıkta yetiştirilen bitkilerin projelerde de kullanıldığının bilgisini veriyor.

 

Acarlar Şirketler Topluluğu, yaklaşık olarak 3 bin kişiye istihdam sağlıyor. Taşeronlarla birlikte bu sayı 15 bine çıkıyor. Maliyetlerde en yüksek pay işçiliğe ait. Yaklaşık yarım asırdır sektörde olduklarına değinen Acar, “Türkiye’nin bir gerçeği, aşağı yukarı her beş senede bir kriz yaşanır ve krizden ilk lokomotif olan inşaat sektörü etkilenmeye başlar. İnşaatta en önemli şey güvendir. Bizim sektörün en büyük riski projeyi zamanında tamamlayamamak, taahhütünüzü yerine getirememek. Bunları şu zamana kadar yaşamadık” diyor ve ekliyor “Dört duvardan herkes bir daire üretebiliyor.

 

Ama bunlara nitelik ve yaşam katmak lazım. Ev dediğimiz şeye gayrimenkul olarak bakılması beni şahsen rahatsız eden bir durum. Çünkü biz insanlara yuva ve yaşam inşaa etmeye çalışıyoruz. Ama ürünler bir gayrimenkul yatırım aracı olarak pompalandığından dolayı insanlar artık kaça aldım? kaça sattım? gibi sorularla mülklere bakmaya başladılar. Bunun için de üretilmiş projeler var ama biz insanlara hep yaşanacak yaşam alanları üretiyoruz.” Topluluğun, önümüzdeki dönem için farklı projelerinde uygulayacağı başka modelleri de bulunuyor.