Acele kamulaştırma kararı Arnavutköy'deki fiyat tartışmasını tekrar gündeme getirdi!
2 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nca verilen acele kamulaştırma kararı bölgedeki fiyat tartışmasını tekrar gündeme getirdi. Hak sahipleri TOKİ’den gelen teklifi yetersiz bulurken, TOKİ ‘Biz arsaları hakkıyla almaya çalışıyoruz’ dedi.
3. Havaalanı projesi için kamulaştırma süreci geçtiğimiz aylarda başladı. 2 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nca verilen acele kamulaştırma kararı bölgedeki fiyat tartışmasını tekrar gündeme getirdi. Hak sahipleri TOKİ’den gelen teklifi yetersiz bulurken, TOKİ ‘Biz arsaları hakkıyla almaya çalışıyoruz’ dedi.
İstanbul ’un üçüncü havalimanı Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 hektarlık Akpınar ve Yeniköy köyleri arasındaki alanda yapılacak. Projenin açıklanmasıyla bölgedeki arsa fiyatları yüzde 100’ün üzerinde prim yaptı. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar bölgeye akın ederken sadece Arnavutköy’deki emklaçı sayısını 1000’i aştı. Devlet tarafından yapılacak kamulaştırma çalışması birçok hak sahibinin planlarını alt üst etti. TOKİ, kurduğu komisyonla hak sahiplerinin arsalarına teklif götürdü. Verilen teklifler bölge halkının beklentilerinin altında kalınca 3. havaalanı yolunda fiyat tartışması baş gösterdi.
TEKLİFLER BEĞENİLMEDİ
Bölgedeki hak sahipleri TOKİ’nin arsaları ucuza satın alıp ilerleyen dönemlerde proje yapacağı iddiasında bulundu. TOKİ’den gelen teklifin güncel rakamlardan uzak olduğunu iddia edenlerin bir kısmi için hukuki süreç devam ediyor. Bunlardan biri de Akpınar Köyü’nde 10 dönüm alana sahip Akçelik Madencilik. Şirketin avukatı Kemal Altın, “Toki bize yaklaşık bir yıl önce metrekaresi 22.5 liralık teklifte bulundu. Oysa burda ortalama fiyat 500 lira. TOKİ kamulaştırma kararına göre insanlara teklif götürüyor. Kabul etmeyenler bunu beyan ediyor. Bunun üzerine TOKi mahkemeye gidip siz tespit edin diyor. Biz de bu süreçteyiz” dedi.
UCUZA KAPATMAK SÖZ KONUSU DEĞİL
TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, fiyat belirleyen komisyonun sahada ve tapu dairelerin çalışma yaptığını ve buna göre rakam tespit edildiğini söyledi. TOKİ arazileri ucuza kapatıyor iddialarını yanıtlatan Şahin, “Mal sahipleri her zaman arsalarını daha pahalı görür. Kamu ise hakkıyla alma derdindedir. İşi ucuza kapatmak diye bir istek söz konusu olamaz” dedi. TOKİ’den başka bir yetkili ise kamulaştırma alanlarındaki tekliflerin 22 lira ila 200 lira arasında değiştiğini açıkladı.
NERELERDE KAMULAŞTIRMA YAPILACAK
Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak 2014 tarihinde veridği karar dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Kararda. “İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerinde yer alan taşınmazların, İstanbul 3. Havaalanı Projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılması; 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca” kararlaştırılmıştır” denildi. İlanda yer alan haritaya göre 7 bin 650 hektar alan kamulaşacak.
KÖYLÜLER TEDİRGİN
Kamulaştırma yapılacak köylerdeki muhtarlar halkın süreçten tedirgin olduğunu söyledi. Akpınar Köyü Muhtarı Ali Genç, “Buraya 3. havaalanı yapılınca yatırımcılar gelecek lüks konut yapılacak. Köylüler bizim arsamızda zorla kamulaştırma olur diye bana soruyor. Eğer burada bir kentsel dönüşüm olursa yerinde dönüşüm olmalı ve yerel halk dışlanmamalı” dedi.
KARARI MAHKEME VERECEK
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av.Ali Güvenç Kiraz, kamulaştırma sürecini şöyle anlattı: “ İdare kamulaştırma kararını alır ve bu işlem nedeniyle tapuda herhangi bir devir gibi işlemin oluşmasını engellemek için de tapuya şerh koyar. Kamulaştırma kararından itibaren vatandaşın kamulaştırma kararına karşı 60 gün içinde işlemin iptali için dava açma hakkı mevcuttur. Eski kamulaştırma kanununda bedel bir devlet bankasına yatırılır ve vatandaş bedele itiraz davası açarak bedel arttırma hakkını kulanırdı. Yeni kanunda artık kamulaştırma bedelini belirleme yetkisi asliye hukuk mahkemelerine verilmiş olup bedeli bu mahkemeler belirleyecek, tapuyu bu mahkemlere iptal edip hazine adına tescil edecektir. TOKİ büyük bir nifial oluşmassın diye mal sahiplerini çağırıp görüşmüş olabilr ancak her halükarda süreç asliye hukuk mahkemesinin önüne gidecek ve bedeli mahkeme belirleyecek”
Gülistan Alagöz/Hürriyet