Ekonomi

Acı severlere kötü haber! O ürüne yüzde 100'ün üzerinde zam

Acı severlerin severek tükettiği pul biber fiyatlarında yüzde 100'ün üzerinde artış yaşanıyor. Ayrıca yetkililer pul biberde yapılan sahteciliğe de dikkat çekiyor. Çay, şeker, Türk kahvesi, tuz, içki grupları, yumurta ve akaryakıta gelen zamlar dikkat çekilirken, kırmızı pul biberin fiyatındaki artış da gündeme oturdu

Yurttaşlar, ekonomik krizle mücadele etmeye devam ederken zamlar durmak bilmiyor. Çay, şeker, Türk kahvesi, tuz, içki grupları, yumurta ve akaryakıta gelen zamlar dikkat çekilirken, kırmızı pul biberin fiyatındaki artış da gündeme oturdu. Geçtiğimiz yıl 29.99 liraya satılan bir kiloluk kırmızı pul biber, aradan geçen bir yılda yüzde 123 zamlanarak 66.90 TL'den satılıyor. Baharatçılarda satılan kırmızı pul biberin fiyatı ise 59.95 TL ıolarak kaydedildi. Bu fiyatlarla satış yapamayan esnaf, çareyi ‘Büyük indirim’ yalanında bulmuş durumda. Yurttaşın ilgisini çekmek için koyulan “Büyük İndirim” etiketiyle, aynı ürün 5 kuruşluk indirim ile 59.90 TL’ye satışa sunuluyor.

Biber fiyatlarının son günlerde yükselmesiyle 1 kilogram üretmek için 10 kilograma yakın biber kullanılan pul biberde hileler yapılmakta. Cumhuriyet'in haberine göre kış aylarında vücudun ısınması ve metabolizmanın hızlanması için kırmızı pul biberin önemli olduğunu belirten Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Kırmızı pul biber, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretimekte. Bu baharatı tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut. 2020 yılında bakanlığın yayımladığı taklit ve tağşiş listesinde karşımıza çıkan tek baharat kırmızı pul biber oldu. Ne yazık ki bu üründe taklit ve tağşiş sık sık karşımıza çıkan bir şey. Bu konuda tüketicilerin çok dikkatli olması gerekmekte." ifadelerine yer verdi.

 

1 kilo kırmızı pul biberin üretilmesi için 10 kilograma yakın biber kullanılması gerektiğini söyleyen Manavoğlu, “Normal bir kırmızı pul bibere boya katmazsınız. Boya kullanılıyorsa biber olmayan farklı bir madde mevcuttur. Burada talaş ve kiremit tozları bulunabilmekte. Üretici pul biber görünümlü üründe gıda boyası kullanıyorsa, demek ki o pul biber değildir aslında. Fiyat olarak baktığımızda bu ürünler kendilerini belli edecektir elbette ki" sözlerine yer verdi.
 

 

Tüketicileri bu ürünlere karşı uyaran Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, test için de yapılması gereki söyledi. Manavoğlu, “Tüketiciler aldıkları pul biberi suya döktüklerinde direkt koyu kırmızı renk veriyorsa orada mutlaka gıda boyası kullanılmış demektir. Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliği olmaktadır. Pul biber C vitamini açısından da oldukça zengin bir baharat. Kırmızı pul biberin tüketimi bağışıklığımızı güçlü hale getirecektir" ifadelerinde bulundu.