Acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konut için müjde!
Kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredileri üst limitlerinin yüzde 60 yükseltildiğini kaydeden sektör temsilcileri, bu artışların vatandaşların elini güçlendireceğini, dönüşüm ve güçlendirmeyi hızlandıracağını belirtiyor.
Kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredileri üst limitlerinin yüzde 60 yükseltildiğini kaydeden sektör temsilcileri, bu artışların vatandaşların elini güçlendireceğini, dönüşüm ve güçlendirmeyi hızlandıracağını belirtiyor.
6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülecek kararda, hak sahipliği bazında destek sağlanacak kredi anapara tutarı için üst limit, güçlendirme kredisinde 50 bin TL'den 80 bin TL'ye, kentsel dönüşümde ise 125 bin TL'den 200 bin TL'ye çıkarıldı.
Sektör temsilcileri, söz konusu limit artışı ile ilgili AA muhabirine açıklamalar yaptı.
Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Başkanı Haluk Sur, iki hafta önce, kentsel dönüşüm konutları ile ilgili inşaat taahhüt işlerinde yani "kendin yık kendin yap" olarak bilinen modelde vatandaşın ödeyeceği KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e indirildiğini anımsattı.
Bu karar sonrasında şimdi de kullanılabilecek kredi limitlerinin yüzde 60 yükseltildiğini dile getiren Sur, "Bu oldukça hayati ve kıymetli bir gelişme. KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve kredi limiti artışı gibi teşviklerin dönüşümü hızlandırmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
- "Bir kişi 5 daireye kadar bu krediden faydalanabilecek"
Haluk Sur, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yaklaşık 2 ay önce kredi limitinin yükseltileceğini açıkladığını anımsatarak, 6306 sayılı kanuna göre riskli yapılarda vatandaşların kendisine ait olan 5 konuta kadar bu krediden yararlanabileceğini dile getirdi.
Son 8 yılda sadece 564 bin konutun dönüştürülebildiğini aktaran Sur, 700 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini de ifade etti.
Sur, "Acil dönüşmesi gereken konut adedi ise 300 bini İstanbul'da olmak üzere 1,5 milyon. Toplamda ise 6 milyon adedi aşıyor. Bu kararı, aynı zamanda gayrimenkul sektörünün bağlantılı olduğu 200'den fazla alt sektörde ekonomik canlanma oluşturacak bir teşvik olarak görüyorum. Dolayısıyla sadece sektör adına değil vatandaş adına da oldukça değerli bir gelişme" diye konuştu.
- "Güçlendirmede vatandaşın elini güçlendirecek"
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan ise, kararı, "vatandaşın elini güçlendirecek ve dönüşüme hız kazandıracak gelişme" şeklinde belirtti.
Son dönemde yaşanan depremlerin, kentsel dönüşümün uzun sürmesinin, müteahhitlerin dönüşüm projelerinde eskisi gibi istekli olmamasının ve inşaat maliyetlerindeki yükselişin vatandaşı güçlendirme konusunda harekete geçirdiğine vurgu yapan Türkkan, bu sebeplerle talebin yüzde 50 arttığına dikkat çekti.
Türkkan, "Daire başına ortalama güçlendirme gideri 80 bin lira civarlarında. Güçlendirmeye talep artmışken kredi üst limitinin 80 bin liraya yükseltilmesi vatandaşın elini güçlendirecek ve talep artışını hızlandıracaktır" açıklamasında bulundu.
- "Ortalama faiz oranlarından 4-5 puan aşağıda"
Sinan Türkkan, riskli yapılarda verilen kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredilerinin devlet destekli olduğunun altını çizerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile şu anda hemen hemen her bankanın bu kredi konusunda anlaşmasının olduğunu da belirtti.
Türkkan, "Özel ve kamu bankalarında kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredileri ortalama yıllık faiz oranlarının 4-5 puan altında. Bu oranlar çok önemli. Bankaların kredi verirken süreci kolaylaştırması da vatandaş açısından çok önemli. Bu sağlanırsa arzu edilen hareketlilik yakalanır" şeklinde konuştu.
Son dakika! Kentsel dönüşüme büyük kolaylık getirildi!
Kentsel dönüşüm faiz desteği detayları!
Kentsel dönüşüm faiz desteği kararı Resmi Gazete'de!