Ekonomi

Acil faiz hamlesi için düğmeye basıldı

İngiltere’de yaşanan ekonomik sorunların de sterlinin dolar karşısında her geçen gün erimesinin ardından İngiltere Merkez Bankası'ndan acil bir faiz artışı kararı geleceğine ilişkin düğmeye basıldığı iddiaları ekonomi gündemini hareketlendirdi. Sterlin, haftanın ilk iş gününde dolar karşısında Asya piyasalarında 1,0350 ile tarihi bir düşük seviyeye geriledi

Sterlin'de son dönemde yaşanan tarihin düşüşün ardından İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) acil bir faiz artışı hamlesi gelebileceği iddia edildi.

Sterlin, haftanın ilk iş gününde dolar karşısında Asya piyasalarında 1,0350 ile tarihi bir düşük seviyeye geriledi.

Sterlin'in geçen hafta da Fed'in agresif faiz adımlarının ardından güçlenen dolar karşısındaki erimesi yeni haftada dahız kazandı. Yaşanan düşüşte Başbakan Liz Truss'un agresif vergi kesintisini öngören paketinin enflasyonu derinleştirebileceği şüphesi etkili oldu.

İngiltere Maliye Bakanı Kwarteng'in geçen cuma günü açıkladığı mini bütçede kamu borçlanması artırılarak finanse edilecek vergi indirimlerinin açıklaması sonrası İngiltere'nin tahvil getirilerinde yükseliş görülürken, sterlin dolar karşısında 37 yılın en düşük seviyesine düştü.

GÖZLER İNGİLTERE MERKEZ BANKASI'DA

İngiliz varlıklarında yaşanan sallantının ardından gözler İngiltere Merkez Bankası’na çevrildi. İngiltere Merkez Bankası'nın olağan faiz toplantısı 3 Kasım'da gerçekleştirilecekti.

Sky News'te yer alan habere göre Sterlin'in ABD doları karşısında tarihin en düşük seviyelerini görmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası'nın bir açıklama yapması ve olağanüstü bir toplantı düzenlenmesi yönündeki çağrıları yanıtlaması bekleniyor.

JP Morgan ekonomistleri ise İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey'in piyasaları yatıştırmak için sözlü müdahalede bulunmasını ya da İngiltere Merkez Bankası'nın yazılı bir açıklama yapmasını bekliyor.

Muhafazakar Parti milletvekilleri ise İngiltere Merkez Bankası’nın acil kodlu bir toplantı yaparak faiz artırması gerekebileceğini belirtti.

200 BAZ PUANLIK ARTIŞ FİYATLANIYOR 

Diğer yandan piyasada İngiltere Merkez Bankası'nın 2022 kasım ayına kadar 200 baz puan faiz artırması fiyatlanıyor.

Vadeli faiz kontratları da 3 Kasım'daki toplantı sonunda faizin yüzde 3,5'e yükseltilmesi olasılığını yüzde 60 olarak fiyatlıyorlar.

Nomura, sterlin/dolar kurunun kasım ayı sonuna kadar 1'e, 2022 sonunda 0,975'e ve 2023 ilk çeyrekte ise 0,95'e gerileyeceğini tahmin etti.

Başbakan Truss'ın Sözcüsü ise "Maliye Bakanı, İngiltere Merkez Bankası Başkanı ile düzenli olarak konuşuyor, bir sonraki toplantılarını ne zaman yapacaklarını bilmiyorum" şeklinde konuştu. 

Apple'dan izin çıktı: 2,3 milyar dolarlık piyasa değeri var!  

Hisse değeri yüzde 237 arttı! Açıklama geldi neler oluyor?

Bitcoinde en kötü senaryo için tarih verdi