Ekonomi

Açlık sınırı 10 bin 373 liraya, yoksulluk sınırı 33 bin 788 liraya yükseldi!

Türk-İş'in hesaplamasına göre, açlık sınırı 10 bin 373 liraya, yoksulluk sınırı 33 bin 788 liraya yükseldi.

TÜRK-İŞ'in, çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat farklılığının aile bütçesine yansımalarını belirlemek için her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Haziran 2023 sonuçları belli oldu.

Dünya Gazetesin'de yer alan detaylara, TÜRK-İŞ, haziran ayında 4 kişilik aile için açlık sınırının 10 bin 373 TL, yoksulluk sınırını ise 33 bin 789 TL olarak hesapladı.

Peki, bekar bir çalışanın maliyeti ne kadar, kaç TL? İşte detaylar...

Araştırma kapsamına göre, haziran ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 10 bin 373 TL olarak hesaplandı.

BEKAR BİR ÇALIŞANIN MALİYETİ 13 BİN 471 TL

Gıda, giyim, ulaşım, konut, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 33 bin 789 Türk Lirası olarak açıklandı.

Öte yandan bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" de aylık 13.471 Türk Lirası olarak belirlendi.

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir hanenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 0,10 olarak gerçekleşti.

Araştırma kapsamında, bir önceki aya kıyasla süt fiyatı sabit kaldı, peynir fiyatı yüzde 4 indi, yoğurt yüzde 5 artyı. Dana kıyma ortalama 300 TL, kuşbaşı ortalama 335 TL'den satıldı. Kuzu ve balık fiyatları sınırlı düzeyde gerilerken, tavuk fiyatı yüzde 12 düştü.

YUMURTA'NIN TANESİ 3 TL OLDU!

Yumurta fiyatı haziran ayında yüzde 3 zamlanarak ve tanesi ortalama 3 TL'den satılmaya başlandı. Kuru fasulyede sınırlı düzeyde, kırmızı ve yeşil mercimekte yüzde 7 fiyat düşüşü oldu.

MARUL ZAM ŞAMPİYONU OLDU!

Yağlı tohumlar yüzde 6, nohut ise yüzde 9 zamlandı. Pirinç yüzde 5, irmik ve bulgur yüzde 3 zamlanırken, ekmek ve makarna fiyatı sabit kaldı.

Patates, domates, fasulye, kuru soğan, patlıcan, havuç fiyatları geriledi. Gıda sepetinde bu ayın zam şampiyonu yüzde 87'lik artışla kıvırcık marul oldu ve ortalama 25 liradan satıldı.

1 AYDA AYÇİÇEK YAĞI FİYATI ORTALAMA YÜZDE 3 GERİLEDİ

Son 1 ayda ayçiçeği yağı fiyatı ortalama yüzde 3, tereyağı fiyatı sınırlı seviyede geriledi. Margarin hafif düzeyde, zeytinyağı yüzde 4 zamlandı.

Çay yüzde 31, siyah zeytin yüzde 7, tuz yüzde 30, baharatlar yüzde 4, yeşil zeytin ve reçel yüzde 3 zamlandı. Şeker ve pekmezde sınırlı seviyede fiyat artışı gerçekleşti. Salça fiyatları yüzde 3 düştü.

Mazot ve gübre desteğinde Haziran 2023 şoku! Çiftçiler şimdi göz atın! Kaç TL mazot gübre desteği veriliyor?

Tarım Kredi'den çılgın indirim! Peynir, salça, tereyağı, kıyma fiyatları dip yaptı! İşte Tarım Kredi yeni ay kataloğu...