28 / 04 / 2024

Ada parsel nedir? Ada parsel numarası nasıl bulunur?

Ada parsel nedir? Ada parsel numarası nasıl bulunur?

Ada parsel, günlük hayatta da kullanılan kavramlardan biridir. Gayrimenkul terimlerinden olan ada parsel, özellikle de yatırımcı veya mirasçılar tarafından bilinmesi önemlidir. Peki ada parsel nedir ve ada parsel numarası nasıl bulunur? İşte konu ile ilgili tüm bilgiler...



 ADA PARSEL NEYE DENİR?

İmar Kanunu'na göre, tanımlı sınırlarla çevrilen arazilerin bir araya gelmesiyle oluşan topluluklar ada olarak adlandırılı. Bu adalar, kamu mülkiyetinde bulunan yollar, caddeler, sokaklar, denizler, göller ve ormanlar gibi doğal ve yapay sınırlara sahip parselleri içerir.

Parsel, taşınmazların mülkiyet, kadastro ve imar işlemleriyle ilgili önemli bir kavramdır. İnşaat ve arazi düzenlemeleri ile ilgili mevzuatlarda tanımlanan belli başlı sınırlara sahip arazi parçalarını ifade eder. Kısacası, ada 4 tarafı çevrili bir araziyken parsel parçalara bölünmüş bir arazi olarak tanımlanır.

ADA PARSEL NUMARASI NASIL BULUNUR?

Ada ve parsel bilgilerine ulaşmak artık kolaydır. Belediye ve tapu kadastro uygulamaları üzerinden, adres bilgilerinizi kullanarak ada ve parsel numaralarını bulabilirsiniz. Bu sistem, mülk sahipleri ve ilgili kişiler için gerekli bilgilere hızlı ve güvenilir bir şekilde erişim imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda buna e-devlet üzerinden erişim de mümkündür. E-devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasına erişerek internet üzerinden parsel sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Ada parsel nedir? Ada parsel numarası nasıl bulunur?

Gayrimenkul sektöründe, ada ve parsel bilgileri, sınırların belirlenmesi ve hak sahipliği konularında önemlidir. Ayrıca, imar planlama ve şehir planlama uygulamalarında da bu bilgilerin kullanılması, sokaklar, caddeler, meydanlar ve yolların doğru bir şekilde belirlenmesini sağlar.

Ada ve parsel bilgileri, bir arazinin sınırlarını belirlemek için kullanılır. Bu bilgiler, arazinin kullanımına ilişkin planlamaların yapılmasına yardımcı olur ve mülkiyet haklarını netleştirir. Aynı zamanda, bu bilgilerin varlığı, arazi değerlemeleri ve ticaretin düzenlenmesi gibi ekonomik faktörler üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir.

1 parsel kaç dönümdür?

1 parselin kaç dönüm olduğu merak edilen konulardan biridir. Bir parsel, oldukça küçük, yaklaşık 4 metrekarelik bir alana sahip olabileceği gibi, daha büyük, 12 metrekarelik bir alana da yayılabilir.

Gayrimenkul değerleme nedir?

Tapu tahsis belgesi nedir?

Tapu intikal işlemleri nelerdir?


Geri Dön