29 / 04 / 2024

Adalar Belediyesi'nin 'yol harcama katılım payı' vergisine iptal!

Adalar Belediyesi'nin 'yol harcama katılım payı' vergisine iptal!

Adalar Belediyesi'nin kaldırım, yol ve altyapı giderlerini gerekçe göstererek ada sakinlerinden "vergi" adı altında bin ile ıo bin lira arasında değişen miktarlarda tahsilat yapmasına İstanbul 10. Vergi Mahkemesi "dur" dedi



Avukat Erdal Doğan, "1942'leri hatırlatan ikinci Varlık Vergisi uygulamasını hayata geçiren Adalar Belediyesi hakkında inceleme yapılması gerektiğini söyledi. Çoğunlukla Ermenilerin yaşadığı Kınalıada'da başlatılan 'vergi' tahsilatına tepki gösteren ada sakinlerinden Meline Kovan, "yasalara aykırı" diyerek olayı mahkemeye taşıdı.

Keyfi ve fahiş miktar
Kovan, İstanbul 10. Vergi Mahkeme'sine verdiği 21 Ocak 2010 tarihli dilekçesinde Adalar Belediyesi tarafından kendisinden "yol harcama katılım payı" adı altında 1.621.98 TL tutarında vergi istendiğini bildirdi. Dilekçede "Bu miktarın hangi usul ve esaslar gözetilerek belirlendiği belirsiz olup, keyfi ve fahiş bir miktardır. İlk defa alınan bu verginin hangi kriter ve oranlar gözetilerek böyle bir miktara ulaştığı belirsiz olduğundan, işlem usul, konu ve amaç bakımından hukuka aykırıdır. Belediyenin benzer konumda benzer büyüklükte diğer gayrimenkullere tarh ettirdiği değişik miktarlar da bu keyfi ve usulsüz işlemin göstergesidir" dendi.

Vergi dayanaksız
Açılan davada mahkeme, 17 Haziran 2011 tarihli kararıyla "Harcama payının hangi işler nedeniyle istendiği, ilan edilip edilmediği, vergi değerinin yüzde 2'sini geçip geçmediği, hesaplamasının nasıl yapıldığı, Belediye'nin bu işlernedeniyle bağış ve yardım alıp almadığı ve taşınmazın işaretlenerek bulunduğu alanın krokisinin istenildiği halde, anılan ara karan gereğinin yerine getirilmediği, dolayısıyla yapılan tarhiyatin somut delil ve tespitlerle ortaya konulmadığı anlaşılmaktadır" gerekçesi ile vergiyi iptal etti. Kovan'ın avukatı Erdal Doğan, "Kendisine verilen yetki ve görevi sûistimal eden ve 1942'lerdeki Varlık Vergisi'ni hatırlatan Adalar Belediyesi'nin uygulaması cezai sorumluluk gerektiren bir durumdur" dedi. Davanın emsal olduğunu belirten Doğan, "Ödeme yapanların paralannı tahsil edebilecekleri, dava açmayanların da dava açabilecekleri bir durum doğdu" diye konuştu.

Dicle Baştürk/Taraf


Geri Dön