Eğitim

Adalar tarihi Taş Mektep binasında toplanacak

Adalar ilçesinin tarihi Taş Mektep binasında kurulacak müzede toplanacak

Binlerce yıllık tarihi boyunca "evliya", "kesiş", "ruh", "cin", "halka" ve "prens" adaları olarak anılan İstanbul'un Adalar ilçesinin tarihi, Büyükada'da 140 yıl önce İskenderiye Patriği Sofronios'un yazlık evi olarak inşa edilen Taş Mektep binasında kurulacak müzede toplanacak.

"Adalar Müzesi" projesi koordinatörü Serhat Baysan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adalar'da müze kurulması hayalinin, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti seçilmesiyle gerçekleşme şansı bulduğunu belirtti. Baysan, projenin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar Kaymakamlığı, Adalar Belediyesi ve Adalar Vakfının işbirliğiyle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğinde somutlaştığını anlattı.

Müzenin, 1870'li yıllarda İskenderiye Patriği Sofronios'un yazlık evi olarak inşa edilen ve 1922-1967 yılları arasında Büyükada İlkokulu olarak hizmet veren Taş Mektep binasında kurulacağını bildiren Baysan, "Bina, belediye tarafından satın alınarak 1922 yılından itibaren okul olarak kullanılmaya başlandı. İlk adı Köprülü Mehmet Paşa Numune Mektebi olan okulun adı daha sonra Büyükada İlkokulu olarak değiştirildi. 1967 yılına kadar Büyükada İlkokulu olarak hizmet vermeye devam etti" diye konuştu.

Adalar Müzesi'nin kuruluş çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü belirten Baysan, müze binası restorasyonu için mimari projenin hazır olduğunu ve yakında restorasyon çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Baysan, müzenin yaz aylarında ziyarete açılacağını bildirdi.

Adalar Müzesi'nin, tarihi varlıkları ve doğal güzellikleriyle geçmişte olduğu gibi bugün de farklı gündelik yaşam deneyimlerini barındıran, çok kültürlülüğüyle önemli bir yere sahip olan Adalar'ın tarihini bütünlüklü olarak sergilemek amacıyla kurulacağını anlatan Baysan, "Proje sonunda Adalar'ın, sosyal tarihini, bugünü ve geleceğiyle anlatan, sahip olduklarını biriktiren, koruyan ve yarına aktaran bir müzesi olacak" dedi.

Büyükada İlkokulu'nun müzenin ana binası olacağını dile getiren Baysan, Büyükada'daki Adaevi, Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi, İnönü Evi ve Deniz Lisesi Müzesi, Burgazada Sait Faik Müzesi ile başka kültür merkezleri, kütüphaneler, sivil toplum kuruluşlarına ait farklı mekanların da katılımıyla tüm Adalar'a yayılan bir çalışmanın yürütüldüğünü anlattı.

-"ADALILAR'DAN KATKI BEKLİYORUZ"-
Adalar'ın doğal ve kültürel mirasının korunması ve incelenmesi konularında pek çok çalışmaya imza atan araştırmacı-yazarların, edebiyatçıların, sinemacıların, müzisyenlerin ve ada sakinlerinin müze sergi temalarına, koleksiyon içeriğine katkılarını beklediklerini kaydeden Baysan, şöyle devam etti:

"Adalar'a hizmet veren kamu kurumları, kulüpler ve sivil toplum kuruluşlarının birikimlerini yansıtan arşivleri, yayınları ve diğer üretimleri müzeye korunmak ve geliştirilmek üzere verecekleri her türlü bilgi ve belge
inceleniyor. Türkiye ve İstanbul genelindeki arşivler, kütüphaneler ve diğer müzeler taranıyor. Adalar içerikli malzemenin envanteri çıkarılıyor ve içerikleri inceleniyor. Uluslararası arşivler ve kütüphanelerde yer alan çalışmalara ulaşılması ve yurt dışında yaşayan Adalılar ile bağlantılar kurulması için adımlar atılıyor."

-"İLK KENT MÜZESİ OLACAK"-
Baysan, Adalar Müzesi ile İstanbul'da ilk kez kentlilerin toplumsal tarihinin, kültürel mirasının bütünlüklü olarak anlatıldığı bir müze kurulacağını vurguladı.

Koleksiyon kampanyasıyla Adalar ve ada yaşamı ile ilgili yayın, belge, fotoğraf, film, mektup, gündelik yaşama ilişkin diğer üç boyutlu malzemelere ilişkin bilginin envanterleneceğini belirten Baysan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Adalılar'dan yüzlerce yıl korunması ve sergilenmesi için koleksiyon bağışları istiyoruz. Adalılar'ın müzeye bağışlayacakları bu malzemeler sergilerde kullanılırken bağış yapan Adalılar'ın isimleri belirtilecek. Koleksiyon
kampanyasıyla eş zamanlı olarak arşiv ve kütüphanelerde, yayınlar ve görseller üzerinde süren araştırmalara devam edilecek. Bulunan malzeme replikasyon yöntemi ile yüksek kalitede dijital arşive aktarılacak. Adalar'a ilişkin ulaşılan tüm malzeme uzmanlar tarafından okunacak, indekslenecek, web kanalı ile bilgisi paylaşılacak ve sergilerde kullanıma hazır hale getirilecek. Adalar ve Adalılar belleği oluşturmak için 'sözlü tarih' çalışmaları yapılıyor."

-"GELECEĞİN ŞEKİLLENMESİNE DE KATKISI OLACAK"-
Adalar'ın yılda yaklaşık 3 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Baysan, ziyaretçi sayısının müzenin açılmasıyla artmasını beklediklerini söyledi.

Müze kuruluşuna Adalılar'ın sahip olduğu bilgiyi, deneyimi, birikimi paylaşarak destek olabileceğini kaydeden Baysan, "Adalar Müzesi sadece geçmişin korunması ve aktarılması noktasında değil, Adalar'ın geleceğinin şekillenmesi için de önemli bir sivil toplum merkezi işlevine sahip olacak" dedi.

Baysan, Adalar Müzesi'nin, Adalar'ı manastır yaşamının başlamasından bugüne gelen bir hikaye içinde anlatacağını belirtti. Serhat Baysan, ziyaretçilerin, müzede Adalar'ın balıkçılarını, hekimlerini, şairlerini, sporcularını, bakkalını, kasabını, geçmişte çocuk olanları, bugün Adalar'da çocuk olanları, cambazhanesini, yetimhanesini, mekteplerini görmenin heyecan verici mutluluğunu yaşayacağını söyledi.

Serhat Baysan, "Adalar'da yaşanan salgın hastalıklar, savaşlar, kutlamalar, bayramlar tüm renkleri ile sunulmaya çalışılacak" dedi.
AA