30 / 04 / 2024

Adalar’da plan yapma ve onaylama yetkisi İBB'den alındı!

Adalar’da plan yapma ve onaylama yetkisi İBB'den alındı!

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Marmara Denizi ve Adalar'da plan yapma ve onaylama yetkisinin İBB’den alınmasına tepki gösterdi. 



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, Marmara Denizi ve Adalar'ın, “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildiği belirtildi.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; İstanbul'un Adalar ilçesi (Prens Adaları) ile Balıkesir'in Erdek ve Marmara ilçeleri sınırlarında bulunan mevcut her ölçekteki plan, plan kararları ve projeler konusunda söz konusu KHK hükümlerine göre gerçekleştirilecek değerlendirnin sonucu belli oluncaya dek herhangi bir uygulama gerçekleştirilmeyecek. Bölgedeki faaliyetlere ilişkin önlemlerin alınması, kontrolü ve takip edilmesi yetkisi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın olacak.

Adalar’da plan yapma ve onaylama yetkisi İBB den alındı!

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, kararla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Karara sosyal medya hesabından tepki gösteren Akgün, bu karanın çok kritik bir sonucu olduğunu vurguladı ve “Adalar'da imar planı yapma ve onaylama yetkisi İBB elinden alınarak Bakanlığa geçmiştir” diye konuştu.

PLANLAR MECLİSE SUNULDU

Akgün, Adalar'ın senelerdir bir imar planı olmadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

- Göreve geldikten itibaren hızla çalışmaları başlatıp, Türkiye'de ilk kez yürütülen katılımcı bir süreçle Adalar'ın Nazım İmar Planlarını hazırlayıp Haziran 2021'de İBB Meclisi'ne sunduk.

- Yine Türkiye'de ilk kez, Adalar'ın geleceğini ortak akılla belirleyen, vizyon ve politikaları ortaya koyan bütüncül, yenilikçi, katılımcı ve korumacı bir yaklaşımla ‘Adalar Strateji Belgesi'ni hazırladık, kamuoyuna ve Meclis'e sunduk.

- Tüm bunlara ilişkin hızla karar alınıp, Adalar'ı korumak adına sürecin devam etmesini beklerken, bugünkü karar ile birlikte Adalar'daki imar planı yapma, onaylama ve ilgili diğer uygulamaları yürütme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçmiş oldu.

Adalar’da plan yapma ve onaylama yetkisi İBB den alındı!

“ADALAR SİT ALANI”

Adalar'ın tamamının sit alanı olduğunun da altını çizen Akgün, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

- Doğal Sit ve Kıyı Alanlarında plan onama yetkisi de zaten Bakanlığa ait. Peki bu kararla ne değişti?

- Şimdiye kadar planlar İBB tarafından yapılıp, meclis kararı ile bakanlığa gidiyordu. Artık, İBB ve ilçe belediyesi bütün yetkisini kaybetti. Marmara Denizi'nin korunması son derece hayati.

- Ama Marmara Denizi'ni kirleten Adalar değil. İmar planlarının yetkisini alarak da bu gidişata önlem almak hiç mümkün değil.

- Kurumlar arası eşgüdüm, strateji planı, bütünleşik kıyı yönetimi gerekli. Ve bunları yapmaya engel de yok.

YASSIADA'YA DİKKAT ÇEKTİ

Akgün, Yassıada ve Sivriada'nın planlarının 2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapıldığını, 2015 yılında Kongre ve Turizm Merkezi şeklinde inşaatların başladığını anımsatarak Yassıada'nın betonlaşmış son halinin fotoğrafını yayınladı.


Karar için tıklayın

Şamlı Şükrü Bey Köşkü satılığa çıkarıldı!


Geri Dön