22 / 12 / 2024

Adalet Bakanlığı bir an önce yeni cezaevi inşaatlarına başlamalı!

Adalet Bakanlığı bir an önce yeni cezaevi inşaatlarına başlamalı!

Eğer Yeni TTK'da değişiklik yapılmayacaksa, yeni cezaevi inşaatlarına veya mevcutların kapasitesinin artırılmasına şimdiden başlanması gerekiyor



Bir süredir kamuoyunda Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) tartışılıyor. Özellikle de getirilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler için öngörülen yaptırımlar tartışmaların odağını oluşturuyor.
Gerçekten de 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan Yeni TTK'da öylesine düzenlemeler var ki, gerekli değişiklikler yapılmazsa, cezaevlerinin mevcut kapasitesi yetmeyecek. Çünkü Yeni TTK bu şekliyle yürürlüğe girdiğinde neredeyse içeri girmeyen şirket ortağı ve yöneticisi kalmayacak.
Bu nedenle Adalet Bakanlığı'nı şimdiden uyarıyoruz.

Eğer Yeni TTK'da değişiklik yapılmayacaksa, yeni cezaevi inşaatlarına veya mevcutların kapasitesinin artırılmasına şimdiden başlanması gerekiyor. Yoksa mevcut cezaevlerinin kapasitesi yetmeyecek.

İŞTE BİRKAÇ ÖRNEK
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte;
İnternet sitesi oluşturmayan şirket yöneticilerine 'altı aya kadar hapis' ve '100 günden 300 güne kadar adli para cezası', istenen bilgilerden birinin eksik gösterilmesi ya da usulüne uygun oluşturulmaması halinde ise 'üç aya kadar hapis' ve '100 güne kadar adli para cezası' uygulanacak.
Defter ve belgelerini ibraz etmeyen ya da eksik ibraz edenler için, 'üç aydan iki yıla kadar hapis cezası' öngörülüyor.
Ayrıca Yasada, bazı fiiller için '200 günden az olmamak üzere' ya da '300 günden az olmamak üzere' gibi ifadeler var ama cezanın üst sınırı belirlenmemiş. Yani cezanın en fazla ne kadar olacağı belli değil. Örneğin;
Şirketinden borç çeken ortağa '300 günden başlayan adli para cezası', bu cezayı 30 gün içinde ödemezse 'hapis cezası',
Ticari defterlerin açılış veya kapanış tasdikini yaptırmayanlara, bir tek defteri ihmal etseler dahi '200 günden az olamamak üzere adli para cezası', 30 gün içinde ödenmezse 'hapis cezası',

Defterlere zamanında kayıt yapılmazsa veya eksik kayıt yapılırsa, önce '200 günden az olmamak üzere adli para cezası' sonra da 'hapis cezası' getiriliyor.

YAMAN ÇELİŞKİ
Bir yandan ekonomik suça ekonomik ceza yaklaşımıyla, karşılıksız çek düzenleyenlere uygulanan hapis cezası kaldırılıyor.
Diğer yandan 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Yeni TTK ile şirket ortaklarını, esnafı ve tüccarı ilgilendiren ekonomik suçlara, 'hapis cezası' getiriliyor!

Madem genel yaklaşım 'ekonomik suça ekonomik ceza' uygulanması ve bu amaçla Çek Yasasında değişiklik yaparak karşılıksız çek nedenine bağlı hapis cezası kaldırılıyor, o halde bir başka kanunla ekonomik suça hapis cezası niye getiriliyor
Yasanın yürürlüğü ertelenip, gerekli değişiklikler yapılmalı. Eğer gerekli değişiklikler yapılmayacaksa cezaevlerinin kapasitesi artırılmalı. Ya da vakit geçirmeden yeni cezaevi inşaatlarına başlanmalı.
Zira Yeni TTK bu şekliyle yürürlüğe girer ve aynen uygulanırsa, Türkiye'de hapse girmeyen mükellef kalmaz. Bu durumda cezaevlerinin de kapasitesi yetmez.

Emlak vergisi ödemeniz gerekmiyor
Eşim de emekli ben de emekliyim. Eşimin adına olan evden kira alıyoruz. Oturduğumuz evin tapusu benim üstüme. Oturduğumuz ev için emlak vergisi ödemek zorunda mıyız Gökçen Akbulut

Sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması açısından eşlerin durumlarını ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Eşinize ait olan konut kiraya verilmiş olup eşiniz kira geliri elde ettiğinden, eşinize ait olan ev için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.
Sizin sahip olduğunuz konutta ikamet ettiğinizden, emekli aylığınızdan başka gelirinizin de olamaması halinde, emlak vergi ödemeniz gerekmiyor. Diğer yandan 23 bin lirayı aşmayan menkul sermaye iradı (mevduat faizi, repo ve yatırım fonu geliri gibi) geliriniz olsa da bu durum sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasına engel değil. Bu durumda da emlak vergisi ödemezsiniz.

İki ayrı işyerinden 31 gün bildirimi yapılan sigortalı
Çalışıtığım şirketin bir deposu aynı il sınırları içinde farklı bir ünite adresine
taşındı.

Bu depoda çalışan 35 işçinin, 20 Aralık olarak eski işyerinden çıkışı verilip, 21 Aralık itibariyle yeni işyerinde girişleri yapıldı. Bu işçiler için eski işyerinde 20 gün, yeni işyerinde 11 gün sigorta günü olmak üzere toplam 31 gün bildirim olacaktır. Bu işlem doğru mudur, yoksa başka bir uygulama şekli var mıdır Ali Şahin

Yapacağınız bildirimler doğru. 20 gün eski işyerinden, 11 gün de yeni işyerinden bildirimleri yapılacak. Sigortalı açısından aralık ayına ait prim ödeme gün sayısı kurum tarafından 30 gün olarak dikkate alınmakla birlikte, prime esas kazanç olarak 31 günlük prime esas kazanç tutarı dikkate alınacak.

GÜNÜN SÖZÜ
'Felaket başa gelmeden evvel, onu önleyecek ve ona karşı savunulacak gerekleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur.' (Mustafa Kemal Atatürk)
 
 
Metin Taş-Sezgin Özcan/Akşam


Geri Dön