Kent Haberleri

Adana 3. Kent Sorunları sempozyumuna hazırlanıyor!

Adana bilimden, demokrasiden, toplumdan ve doğadan yana, yaşanabilir bir Adana nasıl mümkündür temasıyla 3. Kent sorunları sempozyumuna hazırlanıyor. Sempozyum 22-23 Mayıs 2015 tarihlerinde düzenlenecek.

Adana bilimden, demokrasiden, toplumdan ve doğadan yana, yaşanabilir bir Adana nasıl mümkündür temasıyla 3. Kent sorunları sempozyumuna hazırlanıyor.Sempozyum Düzenleme Kurulu adına bir açıklama yapan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hasan Emir Kavi, sempozyum sürecini Adana kamuoyu ile paylaşmak ve zenginleştirmek üzere "Başkalaşan Adana" konulu ödüllü fotoğraf yarışması düzenleneceğini söyledi. Adana bilimden, demokrasiden, toplumdan ve doğadan yana, yaşanabilir bir Adana nasıl mümkündür temasıyla 3. 

Kent sorunlan sempozyumuna hazırlanıyor. Sempozyum Düzenleme Kurulu adına bir açıklama yapan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hasan Emir Kavi. sempozyumun 22-23 Mayıs 2015 tarihlerinde düzenleneceğini vurguladı. Kavi, sempozyumun TMMOB bağlı Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları. Adana Akademik Meslek Odalan Birliği üyeleri. Adana Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Üniversiteler ve ilgili kurumların desteğiyle düzenleneceklerini belirtti. Kavi düzenlenecek olan Adana Kent Sorunlan Sempozyumunda; bu konu başlıklarının ele alınacağına dikkat çekti: Etkin, Özerk ve Demokratik Kent Yönetimi, Kolektif İhtiyaçlara Yönelik Erişilebilir, Nitelikli Kamusal Hizmet Sunumu ve Altyapı, Entegre. Verimli ve Kamusal Bir Ulaşım Politikası,Güvenceli Bir Yaşam İçin Afet ve Risk Yönetimleri, Doğal Çevrenin ve Yaşamın Konınması/Geliştirilmesi, Çalışma Yaşamının Dönüşümü, Emek ve Sosyal Politikalar, Sağlıklı ve Dengeli Bir Çevrede Yaşama/Bannma Hakkı, Güvenilir Gıdaya Erişim Hakkı, Çağdaş, Bütüncül, Bilimsel ve Kamu Yaran Odaklı Bir Kent/Bölge Planlaması, Örgütlenme, Katılım ve Kent Hukuku. Tarihi ve Kültürel Mirasın Komnması/Geliştirilmesi ve Kamusal Bir Kent Kimliğinin İnşası, Kentsel/Toplumsal Yaşamda Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Kent Hakkı Dezavantajlı Grupların, Yoksunların Kentsel/Toplumsal Yaşama Eşit ve Tam Olarak Katılımıbaşlıkları tartışmaya açılarak, geleceğin Adana'sında bu politikaların ne şekilde gerçekçi bir zeminde buluşturulabileceğine dair yöntem ve araçlar ortaya konulacak. Adana Kent Sonınları Sempozyumunun belirtilen ilke, politika ve talepler ekseninde kenti ve yaşam alanları savunma ve birlikte geleceği kurma çağnsı olduğunu ifade eden Kavi şöyle devam etti: "Sempozyuma hazırlık bağlamında. Adana için söyleyecek sözü ve bu konuda bir çaba içinde olabilecek üniversite, kamu kurumu, meslek örgütleri, partiler, belediyeler, muhtarlıklar, dernekler vb. 

temsilcilerinin görüşlerini dile getirmelerine zemin hazırlayacak ve aynca ilgilenen tüm Adanalılara, izleyici olarak katılım çağnsı yapacak. Bir anlamda serbest kürsü olacak forum. Sempozyum hazırlık süreçlerinin ilkini oluşturacak ve çıkan sonuçlar Sempozyuma yön verecek unsurlardan birisi olacak. Sempozyum sürecini Adana kamuoyu ile paylaşmak ve zenginleştirmek üzere "Başkalaşan Adana" konulu ödüllü fotoğraf yanşması düzenlenecek. 

Adana başta olmak üzere kentlerimizde giderek eşitsizliğin belirginleştiği, evlerimizin, meydanlarımızın, derelerimizin, ormanlarımızın birer yaşam alanı olmaktan çıkanlarak piyasadaki değerine göre anlamlandırıldıgı bir süreci yaşamaktayız. Hepimizin ortak değeri olan kamusal alanların planlama süreçleri ile birer rant yaratma ve paylaşma aracına dönüştüğü, kamusal hizmetlere erişimde müşteri odaklı bir anlayışın benimsendiği ve özellikle kentsel dönüşüm adı altında toplumun büyük bir kesiminin, başta bannma olmak üzere eğitim, sağlık, beslenme, kültür vb. temel haklarından yoksun bırakıldığı bir kentleşme süreci ile karşı karşıya iken özellikle Adana'da; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği olarak tüm yaşam alanlarımıza ve kamuya yönelik yağma politikalarına karşı bilimden, demokrasinden ve doğadan yana yıllardır yürüttüğümüz mücadele ekseninde üçüncüsü düzenlenecek olan Adana Kent Sonınlan Sempozyumu "Yaşanabilir Bir Adana Nasıl Mümkündür!..." konusunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde düzenlenecek sempozyum, toplumcu, eşitlikçi, doğadan ve bilimden yana; söz, yetki ve karar alma süreçlerini demokratikleştiren bir kent yaşamının örgütlenebilmesi yolunda önemli bir adım olabilecektir. Adana'nın başıboş ve bütünsellikten uzak bir şekilde küresel ve yerel sermayenin saldırgan talepleri ile şekillendirildiği bu süreçte Yaşanabilir Bir Adana'nın mücadelesinin fikri temelleri TMMOB'nin bileşenlerinin yanı sıra, tüm bu kentleşme süreçlerinden etkilenen ilgili kesimler; üniversiteler, sendikalar, demokratik toplum örgütleri, forumlar, yerel inisiyatif ve mahalle örgütlenmeleri dahil edilerek sağlamlaştınlmaya çalışılacaktır." 



Adana Egemen Gazetesi