Adana 5 Ocak Stadyumu'nun yerine ne yapılacak?
Adana' da 5 Ocak Stadyumu' nun yerine AVM ve toplu konut yapılmasına karşı, sivil toplum kuruluşlarının (STK) verdiği mücadele, yargıdan sonra, sanal dünyaya da taşındı...
Adana'da 5 Ocak Stadyumu nun yerine AVM ve toplu konut yapılmasına karşı, sivil toplum kuruluşlarının (STK) verdiği mücadele, yargıdan sonra, sanal dünyaya da taşındı.
ÖNCE DAVA AÇILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 5 Ocak Stadyumu, Adnan Menderes Kapalı Spor Salonu ve Gençlik Stadı nı kapsayan alanın AVM ve çok katlı konut alanı olması yönündeki kararına karşı, bölgenin yeşil alan ya da kent meydanı olmasını savunan 6 meslek odası ile Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği konuya yargıya taşıdı. Toplam 44 bin 685 metrekarelik alan hakkında Bakanlığın verdiği kararın iptali için İdare Mahkemesinde dava açıldı.
SANAL DÜNYÂDA KAMPANYA
Kente 33 bin kişilik yeni bir stadyumun planları yapılırken, 75 yıldır kullanılan 5 Ocak Stadyumu ile Adnan Menderes Kapalı Spor Salonu ve Gençlik Stadı nın bulunduğu alanla ilgili, Türkiye Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bünyesindeki genç mühendisler de internette kampanya başlattı. www.facebook.com/50cakStadyumuAvmyeDonusturulemez' ve www.change.org/tr/kampanyalar/5-ocak-stadyumuavm-olmasin' adreslerinde bölgenin kent meydanı olması için imza toplanmaya başlandı.
HALKIN YÜZDE 80' İSTEMİYOR
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Sekreteri Mazım Biçer, neredeyse Adana'daki herkesin bu alanın kent meydanı yapılmasını istediğini söyledi. Bu konuda hukuki sürecinde devam ettiğine dikkat çeken Biçer, şöyle konuştu: "Biz orayla ilgili anket yaptık.
Acaba burası hakkında halk, esnaf, ne düşünüyor diye sorduk. 100 kişiden 80'i yeşil alan, kent meydanı olsun dedi. Bu çok önemli bir şey. Şimdi bunun üzerine bizim mimarlar odamızın açtığı bir fikir yarışması projesi var.
Orayla ilgili bu alan nasıl kullanılabilir? diye."
AVM VE TOPLU KONUTA UYGUN DEĞİL
Bölgede toplu konut için alt yapı ve ulaşımının uygun olmadığını savunan Biçer şöyle devam etti: "Elimizde mevcut olan yeşil alanlar zaten azalıyor. Böyle bir alana gidip konut veya AVM yaparsak bu kabul edilemez.
Şimdi buranın hem altyapısı yetersiz, hem ulaşımı yetersiz, hem de planlarda orası öyle planlanmamış. Orada stadyumun ve yanında Atatürk Park'ından, Merkez Park a kadar hava yoludur. Hava sirkülasyonu yapacak şekilde planlanmış. Siz hava koridorunun üzerine AVM yapıyorsunuz. Bir kere onları kesiyorsunuz. Alt yapısı yetersiz oranın ve ona uygun olmayan bu alanda binlerce insan yaşayacak.
Oranın trafik yoğunluğunu düşünün bir, maliyet bunların hepsi. Şehri çekilmez hale getirecek bir proje bunların hepsi. Yani biz bunun yapılmasına karşıyız."
MİLLETVEKİLLERİ VE YÖNETİCİLERİ SAHİP ÇIKMALI
Bu alanın kent meydanı yapılması için milletvekilleri ve kent yöneticilerinin ön plana çıkması ve çalışma yapması gerektiğini belirten Biçer şöyle devam etti: "Şu anda zaten ülkenin birçok kentinde de böyle yerler var. Mesala Mersin de var, Antalya'da var, Eskişehir'de var, Gaziantep'te var. Gaziantep'in STK'Iarı, milletvekilleri birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı na gidip orayı kent meydanı olarak planlarına işlettiler.
Biz de bu girişimi bekliyoruz. Kamuya ait herkesin girebileceği, yararlanabileceği, faydalanabileceği bir yer istiyoruz. O yüksek beton yığınlarını istemiyoruz bizler.
Bu yapılabilecekse o dönemin ruhuna uygun olarak, kentsel dönüşümün yapılabileceği gündemde. Atıyorum, Adana'nın güney kesiminde depreme dayanıksız olan yeri, depreme dayanıklı hale getirirsiniz. Bina yıkıp bina yapmak kentsel dönüşüm değil. Depreme dayanıksız binaları yıkarsanız, sportif alanları oluşturursunuz.
Böyle de bir şey yapılabilir. Kentin değişik noktalarını açabilirsiniz, bunlar yapılabilir. Ama noktaya konut, AVM yapılarsa bir de o yapılara ihtiyacımız var mı? Adana'da kaç tane AVM var, hepsi işliyor mu? Burada bizim ihtiyacımız var mı? Biz yatırıma karşı değiliz, yanlış algılanmasın.
Ama o noktaya yapılmasına bizim itirazlarımız var. Adana'mızın hala çağdaş bir mekanımız yok.
Miting yapıldığı zaman, eylem yapıldığı zaman, yürüyüş yapıldığı zaman ,festival yapılmak istendiği zaman ciddi alanımız yok.
Yani orası kent merkezi olarak da kullanılabilecek, insanların yürüyerek de ulaşabilecekleri kamusal alan olabilir. Bunların herhangi biri olabilir."
Adana Ekspres