05 / 05 / 2024

Adana Büyükşehir 237 milyon TL faiz ödeyecek!

Adana Büyükşehir 237 milyon TL faiz ödeyecek!

458 milyon TL borçlanan Sözlü yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, 237 milyon TL faiz ödeyecek. Bu parayla inşası havada kalan Devlet Bahçeli Köprüsü gibi 3 köprü yapılabilir.



458 milyon TL borçlanan Sözlü yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, 237 milyon TL faiz ödeyecek. Bu parayla inşası havada kalan Devlet Bahçeli Köprüsü gibi 3 köprü yapılabilir.


Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, meclisten 140 milyon TL borçlanma yetkisi alırken Büyükşehir'in bu kredi için 80 milyon faiz ödeyeceği ortaya çıktı. Başkan Sözlü, döneminde bugüne kadar toplam 458 milyon TL borçlanan Büyükşehir Belediyesi, 237 milyon TL faiz ödeyecek. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Ozan Gülaçtı, "Faize ödenecek paralarla Devlet Bahçeli Köprüsü gibi üç tane köprü daha yapılabilirdi"dedi.


KOLAYCILIĞA KAÇIYOR

Maddi yetersizliklerle boğuşan Büyükşehir Belediyesi'nin yapılan borçlanmalarla her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Gülaçtı, "Toplam borcu 2 milyar 651 milyon TL'ye ulaşan bir belediye mali durumunu düzeltmek için gelirlerini arttırmak yerine batık bir şirket gibi kredi çekip faiz yükü altında eziliyor. Üreterek açığını kapatmak yerine kolaycılığa kaçıyor. Borçlanarak günü kurtarmanın derdine düşüyor ve Adana'nın geleceğini düşünmeyerek ipotek altına alıyor" diye konuştu.


İLBANK'TAN ALAMIYOR

Faiz oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Gülaçtı, şöyle konuştu: "İlbank'ın faizi çok daha düşük. Ancak her kafanız estiğinde İlbank'tan borç alamazsınız. İller Bankası proje odaklı kredi veriyor. İlbank'tan alınan kredi hizmete dönüşür. Özel bankalardan alınan kredilerse istenilen yere istendiği şekilde harcandığı için buhar olup uçuyor. Bu kadar yapılan borçlanmanın sonunda Adana'nın yolları delik deşik, trafiği felç, kaldırımlarda yürümek mümkün değil. Çünkü hizmet yok."


ADANA FAİZE MAHKUM

Bunun sonuçlarının çok ağır olacağını ifade eden Gülaçtı, "Alınan kredilerin har vurup harman savrulması sonucunda  Adana  halkı faiz ödemeye mahkum edildi. 1,6 milyar bütçesi olan bir belediye 140 milyon TL'lik tasarruf yapamaz mı? Ancak kolaycılığa kaçılıyor ve borçlanılıyor. Verimli hizmet, mali disiplin ve imkânları doğru kullanma ile borçlanmaların önüne geçilirdi. Bir kaldırımı 3 kere söküp yaparsanız para yetiştiremezsiniz. Bir kere yap ama sağlam yap" dedi.


Sabah


Geri Dön