Mimarlık

Adana Divan Oteli Özer Tulgan Mimarlık imzası taşıyor!

İç mimari projesi özer+tulgan Mimarlık imzasını taşıyan Adana Seyhan’daki Divan Oteli, bulunduğu coğrafyanın iklimsel verilerinin marka algısındaki elegan tarzla birlikte yorumlandığı oldukça yalın, doğal ve çağdaş bir tasarım anlayışıyla biçimlendirilmiş

İç mimari projesi özer+tulgan Mimarlık imzasını taşıyan Adana Seyhan’daki Divan Oteli, bulunduğu coğrafyanın iklimsel verilerinin marka algısındaki elegan tarzla birlikte yorumlandığı oldukça yalın, doğal ve çağdaş bir tasarım anlayışıyla biçimlendirilmiş.


Farklı niteliklerdeki mimari ve iç mimari projeleriyle Türkiye’nin birçok şehrinde özgün tasarımlara imza atan İç Mimar Emre Özer ve Yüksek Mimar Tayfun Tulgan ortaklığındaki özer+tulgan Mimarlık’ın Adana Seyhan’da tasarladığı Divan Oteli, oldukça sıcak bir coğrafyada yer alması nedeniyle iklimin gerektirdiği yalınlık, ferahlık ve serinlik arayışlarıyla, markanın kemikleşmiş sofistike konfor anlayışını bütünleştiren bir tarza sahip. 


İç mekanlarda her detayın itinayla düşünülüp kusursuz bir tasarımla şekillendiği 9 katlı ve 180 odalı Divan Oteli’nin iç mekan çözümlerinde sunulan farklılıklar yapının 5 yıldızlı konvansiyonel otellerden kolaylıkla ayrışmasını sağlamış. Oldukça sade bir lobi tasarımına sahip olan otelin giriş katında Divan Patisserie, Divan Pub, ortada bir oturma bölümü ve arka bölümde de resepsiyon bankosu bulunuyor. Farklı oturma düzenlerinin sebep olabileceği karışıklığı önlemek amacıyla iç mekan tasarımının çok açık ve net bir dilde çözümlendiği giriş bölümünde yer alan “Big Bang” avize bu mekanda ilk göze çarpan detaylardan biri. Özer + Tulgan Mimarlık tarafından tasarlanan, Çek Cumhuriyeti’nde “Preciosa” firmasına imal ettirilen avize, renginin mavi olmasıyla ferahlığa katkıda bulunurken, tasarımıyla da mekanda soğuk patlama etkisi oluşturan bir ikona dönüşüyor.


Doğanın Rahatlatıcı Etkisi...


Otelin 1. bodrum katında yer alan SPA ve kapalı yüzme havuzu bölümlerinin mekansal çözümlemelerinde de doğanın rahatlatıcı etkisinin izlerine rastlanıyor. Kapalı yüzme havuzunun tavanında, havuzun ölçülerini karşılayan yüksek çözünürlüklü doğa görselinin aydınlatmayla desteklenmesi ile havuzu kullananlara ağaçların altında yüzme hissi verilmesi amaçlanmış. SPA bölümünde kullanılan doğal taş, yeşil renk aydınlatmalar ve beyaz renk seramikler de doğanın rahatlatıcı atmosferinin etkisini güçlendiren diğer dekorasyon detayları olarak karşımıza çıkıyor. Fitness bölümünde tercih edilen canlı renkler ve çizgi formları ise dinamizm algısını ön plana çıkaran detaylar olarak göze çarpıyor.


Adana Divan Oteli’nin odalarında fonksiyonel ve tasarımsal anlamda klasik otelcilik anlayışından farklı çözümlemeler bulunuyor. Odalarda yer alan giyinme bölümleri ile hem giysi dağınıklığının önüne geçmek, hem de valizlerin odanın temel kullanım alanlarından kaldırılabilmek ve böylelikle misafirleri her an gidecek olma hissinden uzaklaştırarak, odayı daha çok sahiplenmelerini sağlamak hedeflenmiş. Klasik otel banyo tasarımlarında jakuzi ve duş bölümlerinde karşılaşılan cam duvar, Divan Oteli’nde lavabo arkasında yer almış. Otel misafirlerine lavaboyu kullanırken TV izleyebilme olanağı sağlayan ve şeffaflık sayesinde odada daha geniş bir iç mekan algısı oluşturan cam duvar, ferahlık etkisinin odalardaki yansıması olmuş. Banyolarda kullanılan ve yurt dışında da oldukça talep gören Türkiye’ye özgü traverten taşlar da lüks hissini güçlendiren kaplamalar olarak dikkat çekiyor. Otelin tüm mekanlarında kullanılan perde ve döşemelik kumaşlar ile ahşap zemin kaplamalarının renk ve modelleri ise Divan Oteli’nin marka algısındaki sofistike ve elegan tarza sadık kalınarak seçilmiş.


Fonksiyonla Estetiği Buluşturan Sosyal Alanlar... 


Otelin en üst katında yer alan 450 kişilik büyük balo salonu, dekorasyon ve teknik özellikler açısından farklılıklar sunuyor. Mekanda kullanılan pastel renkler ve geniş açılı camlar, balo salonlarının kalabalık atmosferini ferahlık hissiyle kırıyor. Salonun teknik ekipmanları için estetik bir çözüm olarak düşünülen omurga çatı sistemi, tasarım açısından da genişlik algısı oluşturuyor. Havalandırma, aydınlatma, ses ve ışık sistemlerinin bu omurga içine gizlendiği tavan, farklı görünümüyle dikkat çekiyor. Çatı katında bulunan 5 ayrı toplantı salonu ise fonksiyonel iç mimari çözümler sunuyor. İhtiyaca göre birbirlerine eklenerek birleştirilebilen toplantı salonları, katta yer alan geniş terasa işlevsel olarak bağlanabiliyor. Asma katta bulunan 300 m2’lik çok amaçlı salon da aynı şekilde gerektiğinde restorana eklenerek toplantılar için kullanılabiliyor.


Dekorasyonda kullanılan renk ve mekansal detaylar açısından caz konseptine uygun olarak tasarlanan roof bar ise otelin çatı katında yer alan diğer bir mekan… Ahşap lambrilerle kaplı, loş bir havaya sahip olan bar, misafirlerin otel bünyesinde vakit geçirebilecekleri alternatif bir mekan olarak tasarlanmış.


Kullanılan tüm ürün ve malzemelerin LEED sertifikası kriterlerine uygun olarak seçildiği Divan Oteli’nde karbon ayak izinin önemli ölçüde düşük tutulması hedeflenmiş.