Adana Kurtkulağı Kervansarayı'nda restorasyon başlıyor!
Adana'da, 1700'lü yıllarda inşa edilen ve "İpek Yolu'nun İzinden" projesi kapsamında turizme kazandırılması planlanan Kurtkulağı Kervansarayı'nda restorasyon başlıyor.
Adana'da Osmanlı Dönemi'nde inşa edilen Kurtkulağı Kervansarayı, restorasyon işlemlerinin ardından yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanıyor.
Anadolu Ajansı'ndan İsmihan Özgüven'in haberine göre; Ceyhan ilçesine 12 kilometre mesafede yer alan, 1700'lü yıllarda Hüseyin Paşa tarafından inşa edilen kervansarayın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonunun yapılmasından sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de harekete geçti.
Müdürlüğün hazırladığı "İpek Yolu'nun İzinden" projesi kapsamında turizme kazandırılması amaçlanan havuzu, çeşmesi, konaklama odaları ve geniş salonuyla dikkati çeken kervansarayda, çevre düzenlemesi çalışmalarına başlandı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliğinda bulunan Adana'nın; kaleleri, antik kentleri, yöresel lezzetleri ve doğal güzellikleriyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.
Kentte bulunan turizm destinasyonlarını bir bir ayağa kaldırmak için projeler ürettiklerini söyleyen Tari, Yumurtalık ilçesindeki Marco Polo İskelesi'nden başlayıp Ceyhan ilçesi yakınlarındaki Kurtkulağı Kervansarayı ve Yılan Kale ile Anavarza Antik Kenti'ni de içinde bulunan Tufanbeyli ilçesine kadar uzanan tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandıracaklarını belirtti.
- "Haberleşme merkezi olarak kullanılmış"
Kervansarayın Osmanlı Dönemi'nde "menzil hanı" diye tabir edilen bir haberleşme merkezi olduğunu sözlerine ekleyen Tari, "menzil han" deyiminin; haberleşmenin yapıldığı, at ve görevlilerin bulunduğu konaklama yerleri için kullanıldığını, yani buranın bir tür posta işletmesi işlevi de gördüğünü açıkladı.
Kurtkulağı Kervansarayı'nın kale gibi korunaklı olduğu için günümüze kadar sapasağlam kaldığını belirten Tari, şu açıklamalarda bulundu:
"Kurtkulağı Kervansarayı, Osmanlı döneminde önemli bir iletişim merkezi olarak kullanılmış. Ayrıca burada konaklama yerleri de mevcut. Bir yaşam ve aynı zamanda iletişim merkezi olan Kurtkulağı Kervansarayı, hem ulusal hem uluslararası turizme hizmet edecek. Turizm gelirinde Adana, yüzde 0,68'in de altında. Amacımız kenti, hem gelir hem de konaklama olarak yüzde 2 bandına çekmek."
Kurtkulağı Mahallesi Muhtarı Ahmet Şavk da mahallerinde bulunan kervansarayın, mimarisi ve bahçesinde bulunan ve hala bir kısmı ayakta kalan surlarıyla dikkat çekiyor.