Genel

Adana Mobilya Fuarı'nda daire fiyatına koltuk takımı satıldı!

Bursa'da 3,5 ayda 6 ustanın çalışarak imal ettiği özel koltuk takımı Adana Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'nda 65 bin liraya Adanalı bir iş adamına satıldı

 Bursa'dan fuara katılan firma sahibi Hasan Kara, mobilya üretimini sanatsal bakışla yaptıklarını belirterek, kendi tasarımları ve üretimleri olan mobilyaların fuarda büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Fuarda, gürgen ağacından yaptıkları üzüm oymalı motiflerden oluşan koltuk takımının fiyatının görenlerin şaşkınlığını gizleyemediğini vurgulayan Kara, "Oymalı koltuk takımını 3 buçuk ayda 6 usta ile bitirdik. Bu kadar güzel bir ürünü ortaya çıkardığımızda çok mutlu olduk. Çalışmalarımız sadece mobilya üretimi değil, bir mobilya takımına sanatsal değer kazandırmak içindi" dedi.

Mobilya fuarında koltuk takımına alıcı çıktığını kaydeden Kara, "Adanalı bir iş adamına 40 bin dolarlık koltuk takımını pazarlıkla 65 bin liraya sattık. Rakam yüksek gözükse de fazla bir karımız yok. İşçiliği yüksek bir tasarım, her oymacı bu ürünü yapamaz" diye konuştu.

Söz konusu mobilyayı Katar'da sergilemek için davet edildiklerini de anlatan Hasan Kara, şöyle devam etti:

"40 bin dolar tutarındaki koltuk takımımızın Katar'da çok daha büyük fiyatlara alıcı bulacağı garanti edildi. Garanti olarak da taşıma, fuar masrafları ve konaklama masraflarını da karşılamak istediler. Ancak, elimizdeki takım Adana'da alıcı buldu."

İznik çinisini mobilyaya uyguladılar

Türkiye'de mobilya sanatını İznik çinisi ile harmanlayarak farklı bir tarz geliştirdiklerini vurgulayan Kara, estetik yönü ağır basan bu mobilya ile tüketicinin göz zevkine hitap ettiklerini kaydetti.

Mobilya tarihinde ilk kez çiniyi mobilyaya işlediklerini savunan Kara, "Selçuklu, Osmanlı ve Bizans motiflerini mobilyalara yansıttık. Mobilya modellerini çini işlemeye uygun şekilde hazırlıyoruz. Ahşap genleşen bir yapıya sahip. Çini motiflerini katı ve özel bir yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz. Bu sayede ahşap rutubette genleşse bile çini kırılmıyor. Bu yapıştırıcıyı 6 aylık bir araştırmadan sonra ortaya çıkardık" dedi.

Çini sanatı uyguladıkları bir kanepe iki koltuk ve orta sehpasından oluşan takımın fiyatının 10 bin ile 15 bin dolar arasında değiştiğini vurgulayan Kara, şöyle devam etti:

"İznik'te yaşıyorum. İznik'te bu çininin ne kadar güzel işlendiğini görüyorum. Maalesef bu sanatımıza gereken önem verilmiyor. 38 yıllık çinici olan Adil Can Güven hocamızla çiniyi mobilyaya uyarlıyoruz. Masalarda sehpalarda daha önce kullanıldı ancak koltuk ve kanepelerde ayrı bir güzel duruyor. Çini motiflerde yazı işlerini, ünlü hat sanatı ustası 82 yaşındaki Etem Çalışkan yapıyor. Çininin kendisi zaten estetik, bir de ustaların elinden mobilyaya uygulandığında ortaya harika ürünler çıkıyor."

Mobilyalarda bütün ayrıntılara dikkat ettiklerini vurgulayan Kara, güzellik ölçülerine önem verdiklerini, yükseklik, boy, derinlik ve eğimlere özellikle dikkat ettiklerini kaydetti.

Adana'ya getirdikleri İznik çinisi motifleri taşıyan özel bir takımı da, bir bayan doktora 15 bin dolara sattıklarını vurgulayan Kara, "Adana fuarına minnettarım. Fuara 4 koltuk takımı ve bazı mobilya malzemeleri getirdim, hepsi alıcı buldu. 5 tane de çinili koltuk takımı siparişi aldım. Yemek masası ve sandalyesi isteyenler de oldu. Adana fuarı benim açımdan çok verimli geçti" diye konuştu.

Dünya