Adana Sarıçam'da yapı ruhsatları İncirlik Üssü'ne de soruluyor!
Adana'nın merkez Sarıçam İlçe Belediye Başkanı MHP'li Bilal Uludağ, Belediye Meclisi'nde İncirlik Üssü'ne inip kalkan uçakların uçuş güvenliği ile ilgili olarak 'Mania' konusunda bilgi verdi.
Adana'nın merkez Sarıçam İlçe Belediye Başkanı MHP'li Bilal Uludağ, Belediye Meclisi'nde İncirlik Üssü'ne inip kalkan uçakların uçuş güvenliği ile ilgili olarak 'Mania' konusunda bilgi verdi. Uludağ, İncirlik Üssü nedeniyle ilçede bazı mahallelerde Mania sorunu görüldüğünü belirterek, "İlgili yapı ruhsatları Üs Komutanlığı'na sorularak verilmektedir. Aksi durumda inşaat yapımına müsaade edilememektedir" dedi.
Başkan Uludağ, 29 Mart 2009 tarihinde tüzel kişiliği kaldırılan İncirlik Belediyesi ve ona bağlı olan 10. Tanker Üs Komutanlığı'nın Sarıçam Belediyesi sınırlarına katıldığını hatırlattı. Uludağ, bu tarihten itibaren uçakların uçuş güvenliği ile ilgili bina yüksekliiklerini düzenleyen 'Mania sınırı' konusunun kendilerini ilgilendiren bir konu haline geldiğini, geçmişte Mania planlarına dikkat edilmemesi nedeniyle sorunlar yaşandığını belirterek şöyle dedi:
BELEDİYELER İMAR PLANINA İŞLEMEMİŞ
"Halen yürürlükte olan Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 9.10.2013 tarih ve 258 sayılı kararıyla 1/5000 ölçekli nazım imar planı paftalarına da İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığına ait hava mania planlarının işlenmediği, sadece plan notları bölümünde plan notu olarak yazıldığı görülmüştür. Buna bağlı olarak halen yürürlükte olan 1/5000 plana uygun olarak yapılan Sarıçam Belediye Meclisinin 4.11.2103 tarih ve 37 sayılı karar ve Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.6.2014 tarih ve 176 sayılı kararıyla onaylanan 10 Tanker Üs Komutanlığına ait hava Mania planının işlenmediği bilinmektedir. Notlarda 1/1000 ölçekli uygulama imar planı paftalarına da mania planının işlenmediği, sadece plan notları bölümünde plan notu olarak yazıldığı tespit edilmiştir."
HANGİ MAHALLELER MANİA SINIRINDA?
Harita Genel Komutanlığı tarafından çıkartılan Mania Planı'na göre Yavuz Sultan Selim, Beyceli, Orhangazi, Buruk-Cumhuriyet ve İstiklal Mahallesi'nin kısmen plan içerisinde kaldığının görüldüğünü anlatan Başkan Uludağ şunları kaydetti: "Planda işaretli olan doğal Mania sınırı kotları ile mevcut zemin kotları karşılaştırıldığında deniz seviyesinden itibaren hesaplanan zemin kotlarının, Harita Genel Komutanlığı tarafından Hava Mania Planı üzerinde belirlenmiş üst kotlardan daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu nedenle doğal Mania bölgesi içerisinde kalan 1/1000 ölçekli uygulama imar planında verilmiş, verilmemiş tüm taşınmaz maliklerinin mağduriyetini ortaya çıkarmıştır."
KARŞILIKLI YAZIŞMALAR YAPILDI
Başkan Uludağ, konu ile ilgili mağduriyetten dolayı yapılan yazışmalardan da olumlu bir sonuç çıkmadığını anlatarak açıklamasını şöyle tamamladı:
"Üs Komutanlığı tarafından belediyemize yazılan yazı ile Mania planına aykırı olduğu düşünülen, yerlerin incelemeleri yapılmış ve yapılmamış binalar araştırılarak dosyaları hazırlanmış ve üst yazıyla gönderilmiştir. Sonuç olarak ise 29 Mart 2009 ile 10 Şubat 2015 tarihine kadar olan süreçte gerek Adana Büyükşehir Belediyesine ait 1/5000 ölçekli nazım imar planlarından ve gerekse 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarından kaynaklanan nedenlerden oluşan sıkıntılara dair gerekçeler açıklanmıştır. Üsten de belediyemize Mania planına ait sayısal veriler ulaştırılmıştır. Bu nedenle söz konusu alanlar içersinde kalan bölgelerde tarafımıza iletilen Mania kriterleri göz önünde bulundurularak buralardaki taşınmazlarla ilgili yapı ruhsatları Üs Komutanlığına sorularak verilmektedir. Aksi durumda inşaat yapımına müsaade edilememektedir."
Adana Günaydın