Adana Sinanpaşa Dönüşüm Projesi'nde son durum!
Adana Sinanpaşa Mahallesi Sakinleri Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özarslan, Büyükşehir’in Sinanpaşa’daki teklifinin kabul edilemeyeceğini söyledi.
Adana Sinanpaşa Mahallesi Sakinleri Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özarslan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 2. Etap proje uygulaması sonucu maliklerle yaptığı görüşmelerde yapılan tekliflerin kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını bildirdi.
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından, 22 Haziran 2016 Çarşamba günü Sinanpaşa Mahallesi sakinlerinin katılımıyla “Sinanpaşa Mahallesi 2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" kapsamında bilgilendirme toplantısı yaptığını hatırlatan Özarslan, toplantıda Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Gül’ün yeni teklifin öncelikle maliklerin yaşam alanlarında kalmalarını, yeni konsept içinde ikametlerine imkan sağlanacağını özetle açıkladığını, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün de yaptığı konuşmada kentimizin muhtelif mahallelerinde müteahhitlerin arsa sahipleriyle kat karşılığı anlaştığının bir puan fazlasının Sinanpaşa’da sağlanacağını belirttiğini açıkladı.
“HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
”Bu açıklamalar üzerine maliklere uzlaşma bürosunda yapılan görüşmelerde, arsa bedelleri için 1.000 TL ile başlayan değerler verildiğını, kapalı alan bedellerinin ise en az %25 değer kaybı ile hesaplandığını, arsa bedeli ile kapalı alan bedeli nakit bedel olarak tespit edildiğini, nakit bedel isteyene bu bedel önerildiğini, konut isteyen maliklere ise projenin tamamlanmış güncel bedeli değerinde konut teklif edildiğini, kira bedeli ödeneceği belirtildiğini, Projenin yüklenici firmasının ise daha sonra ihale edileceğinin bildirildiğini kaydeden Özarslan, şunları söyledi:
“KABUL EDİLEMEZ”
“16 Temmuz 2016 Cumartesi günü Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ile mahalle sakinlerinin yaptığı toplantıda; Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığının 2.Etap proje uygulaması sonucu maliklerle yaptığı görüşmelerde yapılan tekliflerin hayal kırıklığı yarattığı ortak düşüncesine varılmıştır. Sonuç olarak teklif edilen koşullarda 629 mahalle sakininden ancak % 5’inin kendi yaşam alanlarında kalabileceği görülmektedir. Teklif edilen 1+1, 2+1 konutları arsa bedeli ve kapalı alan değerleri karşılamadığı gibi üzerine borçlanmaları gerektiği teklif edilmiştir. Neredeyse tamamı ekonomik olarak alt gelir gruplarında bulunan Mahalle sakinlerimizin bu borçlanmayı karşılayacak maddi imkanları mevcut değildir. Mahalle sakinlerinin borçlanma olmaksızın yerinde dönüşümünü esas alan bir model geliştirilerek, Büyükşehir Belediyesince bir seçenek olarak halka sunulmalıdır. Sinanpaşa Mahallesi sakinleri, sunulan önerilerin kendilerini mağdur edeceğini söylemektedirler.Önerilen bu seçenekler ile Sinanpaşa Mahallesi sakinleri yaşam alanından kovulacak, yapılacak lüks konutlara ise maddi durumu iyi olanlar yerleştirilecektir. Bu durum kabul edilebilir bir durum değildir.
Ancak, bizler inatla yaşam alanımızda kalmaya, yaşama devam edeceğiz. Maddi gerekçelerle yaşam alanımızın elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Yetkililerin insanların mağdur etmeyecek, hakkaniyetli çözüm önerilerini beklemekteyiz. Yaşam alanımız elimizden alınmaması için yasal zeminde mücadelemizi sürdüreceğimizi kararlılıkla vurgularız.”
Adana Ekspres