Kentsel Dönüşüm

Adana Sinanpaşa Mahallesi'ndeki dönüşüm ne durumda?

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 Mali Yılı Faaliyet Raporu’nu değerlendirdi. Toplantıda Sinanpaşa Mahallesi'ndeki dönüşüm de ele alındı.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 Mali Yılı Faaliyet Raporu’nu değerlendirdi. Başkan Vekili Gülaçtı, belediye hizmetlerinin, rutin hizmetlerinin dışında maket ve sanal sunumlardan ibaret olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 Mali Yılı Faaliyet Raporu’nun ellerine geçtiğini ve inceleme imkanı bulduklarını söyledi. Faaliyet raporunun, ciltlenerek birinci sınıf kuşe kağıda basıldığını, grafik ve resimlerle de desteklenerek havalı hale getirilmiş olduğunu belirten Gülaçtı, "Faaliyet raporunun içeriğini de inceledik. Resimler ile desteklenmiş bilgilere baktığımızda, dikkati çeken önemli unsurları burada anlatacağım. Dikkatinizi çekerim ki bu hususlar belediyenin asli ve temel unsurlarıdır. 2013 yılı sonu itibariyle 1966 olan kadrolu personel sayısı 2015 yılında 2614 olmuş, 648 adet kadrolu personel artışı olmuştur. Bu da ilk göreve gelindiğinden bu yana kadrolu personel’de yüzde 33 artış demektir. Müteahhit personeli olarak çalışan taşeron sayılarına bu raporda yer verilmediğinden toplam personel sayısını bilemiyoruz. Ancak yaklaşık 13 bin gibi bir rakamdan bahsedildiğine göre 11 bin civarında taşeron işçisi olduğunu söyleyebiliriz. İlk yılımızda sayın başkanın yakındığı ve azaltmak istediğini söylediği personel sayısı 8 bin 500 den 10 bin 500’e, oradan da 13 binler seviyesine ulaşmış demektir. Yatırım yapmak üzere bütçeye 350 milyon 453 bin lira ödenek konulmuş. Bunun ancak 270 milyon lirası yatırıma dönüşmüş. Para yok diyoruz ya hizmet yapmak amaçlı kullanılamayan yaklaşık 80 milyon yani yatırım bütçesinin yaklaşık yüzde 30’u gibi bir rakam hizmete dönüşmemiş" dedi.


"BELEDİYENİN HİZMET PERFORMANSI YÜZDE 24"

Belediyecilikte hizmetin kaynakla olduğunu hatırlatan Gülaçtı, şöyle devam etti:

"Kaynak da bir bölümü devlet katkısı, bir bölümü de belediyenin hizmet gelirleridir. Hizmeti ile vatandaşını memnun eden belediyelere baktığımız da toplam gelirin yüzde 40’ı devletten, yüzde 60’ı da belediyenin icrasından elde edilen vergi ve hizmet gelirleridir. 2015 yılında burada ne olmuş 802 milyon lira gelirin 612 milyonu devletten 190 milyonu hizmetten elde ettiği gelir. Yani belediye gelirlerinin yüzde 76’sı devlet katkısı ancak yüzde 24’ü belediye performansı ile sağlanmış. Bu oran da bu performans da Türkiye de belki başka belediye de yoktur. Geçen sene bu oran yüzde 70 devlet katkısı, yüzde 30 belediye gelirleri şeklinde iken ve geçen sene de gelirlerimizi artırmamız şeklinde uyarı yapmamıza rağmen bu sene bu oran farkı yüzde 20 daha da açılmış, gelirlerimiz daha da azalmıştır. Yine uyaralım diyorum ama korkuyorum seneye daha da kötü olacak diye."


"BÜTÇE AÇIĞI BORÇLA KAPATILIYOR"

Bütçe açığının borçla kapatıldığını gördüklerini dile getiren Başkan Vekili Gülaçtı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gidere gelince almış başını gitmiş. Gelir 802 milyon lira, gider de 1 milyar 35 milyon lira. Bütçemiz 2015 yılında 233 milyon lira açık vermiş. Bu nereden karşılandı tabi ki borç üstüne borç. Meclis kararıyla borçlanılan 110 milyon lira üstüne sayın başkanın da ’Meclise getirmeden de borçlanabilme yöntemleri var’ dediği yöntemlerle 2015 kesin hesabına göre tam tamına 232 milyon 445 bin 897 TL borçlanılmış ve bütçe denkleştirilmeye çalışılmıştır. Hadi hizmet yaptık da borçlandık desek, karşılığı var der otururuz. Bütçe açığı çalışarak değil de borçlanarak kapatılıyor maalesef. Alınan borcun büyük çoğunluğu da maalesef kalıcı hizmetler yerine faize, artış sağlanan kadrolu ve taşeron personellere ödeniyor ki mal ve hizmet alım giderlerimiz 469 milyon 215 bin lira yani gelir bütçemizin yüzde 58’ine tekabül ediyor. Yaklaşık yüzde 10’luk bir kısım da ana para ödemesi hariç sadece borç faizine ödeniyor.


2015 yılında gider bütçemiz gerçekleşme oranı yüzde 79 gelir bütçemiz gerçekleşme oranı ise yüzde 68’de kalmıştır. Bu oranlar oldukça düşük hedeflenen bütçeye çok uzak oranlardır. Bu nedenle önümüzdeki yıllardaki bütçenin daha gerçekçi yapılmasını bekliyoruz. Tabi ki bütçe açıkları borç ile kapatılırsa, performansımızı artıralım da gelirimiz artsın diye kaygımız olmazsa, borçlar da katlanır üst üste gelir. Evet 2015 yılı bankalara ve hazineye olan borç da faaliyet raporunun 76’ıncı sayfasında 1 milyar 203 milyon lira olarak belirtilmiştir. Bu borç içerisinde vergi, SGK ve cari borçlar yoktur. Onu da kesin hesapta konuşuruz. Borç miktarını şöyle de tanımlayabiliriz. 2015 yılının tamamına ait yani 1 yıllık gelirimizin tam 1,5 katı."


"KENTSEL DÖŞÜMDE BİR ÇİVİ ÇAKILMAMIŞ"

Faaliyet raporunda kentsel dönüşüm projelerine de yer verildiğini belirten Başkan Vekili Gülaçtı, "Burada her zaman bahsettiğimiz Sinanpaşa Mahallesi ve Köprülü Mahallesi de var. Sinanpaşa Mahallesi 2006 yılında meclis kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş. 10 yıl olmuş çivi çakılmamış. Geçen seneden bu zamana da hiçbir şey olmamış ki 2014 faaliyet raporunda ki paragraf kelimesi kelimesine 2015 faaliyet raporuna da kopyalanıp yapıştırılmış. Sinanpaşa artık kentsel dönüşümü istiyor ancak bir yılda bir adım ilerlenmemiş" şeklinde konuştu.


"ULAŞIMDA DA GERİ KALDIK"

Adana’nın ulaşımda da çok geri de kaldığını söyleyen Başkan Vekili Gülaçtı, "Hedef 3.1’de ’Sürdürülebilir ulaşım sistemleri oluşturmak’, 3.3’te de ’Trafik yoğunluğunu azaltmak’ yer almış. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için elzem olan ve bizim de 2 yıldan bu yana defaatle dile getirdiğimiz ’Ulaşım Master Planı’ hazırlanması ile ilgili hiçbir adım atılmamış, trafik sorunu her geçen gün artmasına rağmen hiçbir kalıcı çözüm önerisi hayata geçirilmemiştir. Şehir merkezi yani Küçüksaat ve Büyüksaat çevresinde ki trafik keşmekeşine bir çözüm önerisi üretilmemiş ve hem yerleşik esnaf, hem ulaşım esnafı hem de hemşehrilerimizin mağduriyeti devam etmiştir. Üzülerek belirtiyorum ki Adana ve Adanalı ruhunun kalbi olan bu bölgeden bu keşmekeşten dolayı hemşehrilerimiz uzaklaşmakta bölge hafızalardan gitgide silinmektedir" dedi.


"METRONUN YOLCU SAYISI DA DÜŞMÜŞ"

Önemli bir ihtiyaç olan ve yapılması sıklıkla konuşulan ayrıca AK Parti grubu olarak da yapılmasını canı gönülden istedikleri ve destek verdikleri köprülerin yapımına bu yılda başlanılamadığını ifade eden Gülaçtı, şöyle devam etti:

"Hafif raylı sistemde taşınan yolcu sayısı geçmiş yıllardan aşağıya düşmüş. 2014 yılında 10 milyon 453 bin olan yolcu sayısı 2015 yılında 9 milyon 252 bin’e düşmüştür. Bu da aylık ortalama 771 bin yolcu günlük 25 bin yolcu demektir. Metronun günlük 660 bin kişi kapasitesi göz önüne alındığında geçen yıl ki çok düşük olan yüzde 5’lik verim bu yıl daha da düşerek yüzde 3.78’e gerilemiştir. Hem trafik yoğunluğunu azaltmak hem de metroyu etkin, kendi borcunu kendisi ödeyebilir hale getirmek için geçen yıldan bu yana hiçbir çalışma yapılmadığı aşikardır. Oysa ki geçen sene de önerdiğimiz gibi metro duraklarına konacak ring seferler ve en önemlisi çok daha ucuz maliyetlerle yapılabilecek hafif raylı yada uprail gibi sistemler ile hattı verimli hale getirmek için 2015 yılı da pas geçilmiştir. Otobüsler ile de 2014 yılında 23 milyon yolcu taşınmışken 2015 yılında 24 milyona çıkmıştır. Yani Hafif raylı sistemden kaçan otobüse binmiştir."


"İLÇE BELEDİYELERİNE ADİL DAVRANILMAMIŞ"

Adana Büyükşehir Belediye Meclisince, Büyükşehir Belediye Başkanına adil ve eşit davranması umularak ilçe belediyelerine yardım yetkisi verildiğini söyleyen Gülaçtı, "İlçe belediyelerimize büyükşehir tarafından verilen asfalt rakamlarına bakıldığında maalesef geçen seneden çok daha üzücü bir tablo ile karşı karşıyayız. 2015 yılında toplam 9 ilçe belediyesine 9350 ton asfalt verilmiş, bunun 7 bin 305 tonu yani yaklaşık yüzde 80’i 6 MHP’li ilçe belediyesine verilirken AK Partili belediyelere 1 kilo dahi verilmemiştir. Bunun neresi adil ve eşittir. Bu ilçelerde yaşayanlar da Adanalıdır. Daha adilane bir dağılımla tüm hemşerilerimizin adil hizmet alabilmelerini sağlamak görevinizdir" şeklinde konuştu.

Gülaçtı konuşmasına şöyle devam etti:


"Hedef 4.8’de ’spor tesislerinin sayısını plan dönemi sonuna kadar yüzde 20 arttırmak’ var. Ne mi yapılmış? Hali hazırda hemşerilerimizin faydalandığı ve yıllar önce yapılmış olup Spor İl Müdürlüğü’ne tahsisi yapılan 2 spor salonunun tahsisini iptal edilip, belediyenin kullanımına tahsis edilmiş ve bununla da sanki yeni yapılmış gibi övünülmüş, faaliyet olarak gösterilmiş. Hedef 6.10’da ’Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan yeşil alanları arttırmak ve yaygınlaştırmak’ var. 31 bin 800 metrekare park alanı, 200 bin metrekare piknik alanı hedeflenmiş. Ne mi olmuş? Bir metrekare bile park, bir metrekare bile piknik alanı yapılmamış. Yani hemşerilerimizin soluk alacağı bir metrekare yeni alan kazandırılmamış koca bir yılda. Hedefimizi tutturduğumuz bir gösterge yok mu diyeceksiniz. Var. 212 adet açık ihale karşısında 2 bin 733 adet doğrudan temin ile alım gerçekleştirerek hedefimizi tutturmakla kalmayıp, bin 542 adet olan geçen yıl ki doğrudan temin sayısını neredeyse ikiye katlayıp yeni bir rekora dahi imza atmışız."


"ŞİRKET SERMAYELERİ ERİMİŞ"

Belediye şirketleri yani BİT’lerin bilançolarının da faaliyet raporunda yer aldığını hatırlatan Gülaçtı, "belediyenin koyduğu ve sıklıkla artırdığı sermayeler ne oldu diye baktık" diyerek şu bilgileri verdi:

"Beldetaş: Ödenmiş sermaye 6 milyon 992 bin 800 den 4 milyon 376 bin 298 liraya

Çufaş: Ödenmiş sermaye 13 milyon 200 binden 11 milyon 555 bin 94 liraya

Ulaşım AŞ: Ödenmiş sermaye 6 milyon 994 binden bir milyon 59 bin 364 liraya

Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş.: Ödenmiş sermaye 61 milyon 280 bin 150 liradan 36 milyon 398 bin 537 liraya


Altınkoza A.Ş.: 22 milyon 775 bin 303 liradan bir milyon 741 bin 539 liraya düşmüştür.

Yani tüm şirketlerde konulan sermaye erimiş, meclis kararıyla artırılan sermayeleri de buhar olup uçmuş Adana’nın 56 milyon lirası yok olmuştur.

Ayrıca Yeni Adana İmar İnş AŞ geçen yıl gibi bu yılda 4 milyon 50 bin lira zarar etmiş, Altınkoza AŞ de keza bu yıl 5 milyon 866 lira zarar ile geçen seneki zararını da geçmiştir. Göreve gelinen 2 yılda bu iki şirket toplamda 19 milyon 500 bin lira zarar etmiş ve Adana’ya bırakın katkı vermeyi yük olmuştur."

Faaliyet raporunu bir önceki yıl faaliyetleri ile karşılaştırarak incelediklerini, stratejik plana uyulup uyulmadığına baktıklarını ifade eden Ozan Gülaçtı, şunları dile getirdi:


"Raporda projeler, proje çalışmaları başlığı altında tekrar eden ’Proje çalışmaları rapor döneminde başlamış olup 2016 yılında da devam edecektir’ şeklinde ki cümle ile açıkça geçiştirilmiş, somut bir veriye yer verilememiştir. Hem belediyenin hem de şirketlerin faaliyetlerinin rakamsal veriler çerçevesinde stratejik planlara uymadığı 2015 yılı faaliyetlerinin de istenilen düzeyde olmadığı açıkça görülmektedir. Ancak stratejik planın kıyılarında gezen faaliyetlerin olduğunu, kaynakların etkin yönetilmediğini, belediyenin eksik gedik giden rutin ve zorunlu hizmetleri dışında söz verilen mega projelere, ulaşım projelerine dair bir faaliyete rastlayamadığımızı, yapılan maketlerden, sanal sunumlardan öteye gidemediğimizi, hemşerilerimize, başlandı mı bitmesi aylar süren, eziyete dönüşen muhtelif yapım bakım onarım işlerinden, ziyaret, kardeş şehir faaliyetlerinden, süs bitkisi yetiştirmek ve fırınlanmış sanatlar projesi yapmaktan öteye gidemeyen ve gerçek anlamda bir büyükşehir projesi yer almayan, ’2015 Adana’nın Yılı Olacak’ söyleminin ve her köşe başında ki bilboard reklamlarının havada kaldığı, maalesef bu yıl da Adanamıza ve Adanalıya yakışır elle tutulur bir faaliyet içermeyen 2015 yılı faaliyet raporunu oylayacağımızı üzülerek belirtiyorum."


Adana 5 Ocak