27 / 04 / 2024

Adana Ticaret Odası açıkladı! TOKİ Adana'da inşaat için ‘fahiş’ fiyat uyguluyor...

Adana Ticaret Odası açıkladı! TOKİ Adana'da inşaat için ‘fahiş’ fiyat uyguluyor...

Adana Ticaret Odası (ATO) Ayakkabıcılar Meslek Komitesi Başkanı Efgan Kumlu ve ATO Meclis Üyesi Ayhan Kaliç, yaptıkları açıklama kapsamında, TOKİ‘nin inşaat için ‘fahiş’ fiyat istediğini ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de altyapı ve yol konusunda destek vermekten kaçındığını kaydetti.



Meslek Komitesi Başkanı Efgan Kumlu, Adana’nın bu alanda Türkiye’deki ilk üç ketten birisi olduğunu, Büyüksaat civarında eski atölyelerde faaliyet gösteren çok sayıda işletmeyi, düzenli bir sanayi sitesine taşımak için uzun süredir çalıştıklarını belirtti. Buna göre, yaklaşık olarak dört yıl önce  Adana  Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi yapımı için 180’den fazla üyenin katılımı ile kooperatif kurduklarını kaydeden Kumlu, “Sitenin plan ve projelerini hazırladık. Adana Valiliğimiz de desteklerini sundu.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ne 13 kilometre mesafede, 240 dönüm üzerine işletmelerin kurulacağı 350 dönümlük bir site alanı kaydedildi. Hükümetin isteği ile projenin  TOKİ  tarafından yapılmasına karar verildi” diye belirtildi.

TOKİ İNŞAAT İÇİN YÜKSEK MALİYET ÇIKARDI

Kooperatif ile TOKİ arasında yapılan protokol kapsamında TOKİ’nin ‘yüklenici’ olduğunu belirten Kumlu, “Fakat TOKİ daha sonra bize çok yüksek maliyet çıkardı. Dışarıdan aldığımız 400-450 lira rakama karşı, TOKİ metrekare başına 1.500 lira dedi. Ticari bir bakış açısıyla düşündüler. Diğer yandan arsa bize çok düşük bir rayiç bedeli ile temin edilmişti. Bu nedenle TOKİ ile ilerleyemedik” dedi.

Öte yandan, benzer bir sorunu Adana Büyükşehir Belediye ile de yaşadıklarını kaydeden Kumlu, “Belediyedeki önceki yönetim sitenin altyapı ve yolu konusunda destek vereceğini açıklamıştı. Bu süreçte yönetim değişimi olduktan sonra sonra Büyükşehir Belediyesi de ‘bütçem yok’ gerekçesiyle konudan uzaklaştı. Geldiğimiz noktada arsa ve projemiz hazır ancak yapımına başlayamadık” diye konuştu.

Adana Ticaret Odası açıkladı! TOKİ Adana da inşaat için ‘fahiş’ fiyat uyguluyor...

ekonomim.com'dan Eray Şen'in haberine göre; Bu sektörde halen 5 bin kişiye yakın istihdam sağlandığını, sitenin hayata geçirilmesi halinde bunu artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Kumlu, “Ayrıca üretim ve ihracat rakamlarımız da katlanabilir. Ancak bu hedeflerimize, itfaiyenin bile giremediği dar sokaklarda faaliyet gösteren işletmelerle ulaşamayız. Müşteriler arabalarını park edecek yer bulamıyor. Yurt dışından gelen müşterilerimize atölyelerimizi göstermeye utanıyoruz. Burada imaj sorunu dışında, sağlık, güvenlik, emniyet açısından da çok riskli bir çalışma ortamı var” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN ÖNCÜLÜK YAPMASI GEREKİYOR

Adana milletvekilleri, Valilik,  Büyükşehir gibi kurumların hep birlikte soruna çözüm getirmesini beklediklerini vurgulayan Kumlu, “Geldiğimiz nokta itibariyle TOKİ ile bu işin devam etmesi zor görünüyor. TOKİ deprem sonrası projelerine yöneldiği için bizi gündeme almıyor. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük yapmasını bekliyoruz." dedi.

TOKİ Adana Seyhan projesindeki 580 konut yarın ihaleye çıkıyor!

TOKİ Adana projesi için yeni tarih resmen belli oldu! Seyhan'a tam 580 konutluk yeni proje geliyor!

TOKİ Adana 2023 projesinde son dakika! 580 konut ve 42 dükkanlık proje için beklenen tarih geldi!

TOKİ Adana projesi için son dakika müjdesi geldi! Seyhan'a tam 580 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön