Adana Türkiye'nin ikinci büyük metropolü olacak!
'İnşaat 2023' panelinde konuşan Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, Adana bölgesinde yapılacak olan yeni proje ve yatırımların kenti ikinci metropol seviyesine çıkarabileceğini söyledi.
Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, enerji koridorundaki Ceyhan - Yumurtalık Bölgesi'nin avantajlarından yararlanılamadığına dikkati çekti.
E.C.A. Serel, Capital ve Ekonomist Dergileri'nin işbirliğiyle Adana'da düzenlenen 'İnşaat 2023' paneline konuşmacı olarak katılan ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, Ceyhan-Yumurtalık bölgesinin nitelikli işgücü ve uluslar arası güçlü firmalara kavuşması gerektiğini vurguladı.
Bölgenin, enerji koridoru olarak planlandığını ancak istenen seviyeye ulaşılamadığını kaydeden Sönmez, "Bölgeye gelecek ulusal ve uluslar arası firmalar, nitelikli işgücü ve istihdam Adana'nm yaşanabilirlik seviyesini yükseltecektir" dedi.
Adana'nm ticaret ve turizme yönelik yeni projelere şiddetle ihtiyacı olduğunu söyleyen Sönmez, "Yapılacak yeni yatırımlar ve projeler önümüzdeki yıllarda toplu konut başta olmak üzere sanayi ve inşaat alanlarında bölgeyi cazibe merkezi yapacaktır. Tüm bunların gerçekleşmesi için yerel yönetimlerin kentin gelecek senaryolarını sayısallaştırmaları, daha planlı kentleşme için sivil toplum kuruluşları ile iç içe çalışmaları gerekmektedir. Bu yöndeki çalışmalar Adana'yı Türkiye'nin ikinci metropolüne dönüştürecektir" diye konuştu.
Ceyhan-Yumurtalık'm enerji bölgesi olduğunu ancak gerekli yatırımların yapılamadığını belirten Sönmez, şunları söyledi: "Adana'da orta veya alt gelir grubundaki vatandaşlar için gerçekleşen kentsel dönüşümle yetinmek kente büyük zarar verir. Kentin bütününü kapsayacak sosyal ve ekonomik projeler yerine sadece konut üretmek kentlinin alım gücünü zayıflatacağı gibi Adana'yı sadece alt segmentte üretim yapan bir il konumuna düşürecektir. Bu durum kaliteli yerleşim profilini sahil kenti olan Mersin ve ilçe olmasına rağmen İskenderun'a çekecektir.
Adana bu anlamda tehdit altındadır. Adana'nm geleceğine yönelik planlamaların yapılmaması, yapılan planların da gelecek vizyonu taşımaması nedeniyle sorunlar artarak devam edecektir. Kentimizin geleceği ve gelişimi için öncelikle Ceyhan-Yumurtalık enerji koridoruna gereken önem verilmeli ve yatırımların hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. Bu gerçeğe ek olarak kente yeni bir vizyon koymak gereklidir.
Adana su ve yeşilin kentidir.
Yapılan planlamalar kenti su ve yeşille buluşturmalı ve üst gelir segmentinin bölgemize gelmesini sağlamak için yeni inşaat alanları oluşturmalı, çağdaş, uygar projeler hazırlamalıyız."
"İNŞAAT SEKTÖRÜ LOKOMOTİF"
İnşaat sektörünün Adana ekonomisinin lokomotifi olarak bilindiğini hatırlatan Süleyman Sönmez, "İlimizde modern şehircilik anlayışına uygun olarak bütüncül yaklaşımla ve uzun vadeli planlarla yeşil alanlar, sportif alanlar, yaya bölgeleri, kentsel donatı alanları kurulmalı, kentimizin tarihsel dokusu bozulmadan kent meydanları oluşturulmalıdır.
Kentimizin imar planları hazırlanırken bütüncül yaklaşımla hareket edilmelidir. Yapılacak doğru plan ve programlar sanayi, ticaret ve turizm alanında gelişimi beraberinde getirecektir. Bunun yanı sıra inşaat sektöründe öncü konumdaki İstanbul, İzmir, Ankara kentlerinin dışında Adana'yı alternatif ve büyüyen bir pazar haline getirecektir. Dolayısıyla Adana, bölgenin cazibe ve kazanç merkezi olacaktır" dedi.
Adana'da son günlerde sürekli değişen imar planlarından dolayı önemli kesimlerin arsa sıkıntısı yaşadığını vurgulayan Sönmez, "Adana'da halen yapılaşmaya kapalı milyonlarca metrekare arsa alanı yer almaktadır. Adana'nm modern planlı gelişimini sağlayacak projelere odaklanmamız gerekmektedir.
Bunları başardığımız taktirde Adana dünyanın en önemli kentleri arasında yer alacaktır" şeklinde konuştu.
Adalet Gazetesi