Adana Valiliği lüks otel için yıkılması talimatını verdi!
Onlarca işyerinin faaliyet gösterdiği ağır hasarlı Lüks Oteli'ni yıkması gereken Seyhan Belediyesi, sorumluluğunu yerine getirmeyince devreye Valilik girdi. Seyhan'a 'derhal yık' talimatı verildi.
Adana depreminde hasar gördükten sonra devletin verdiği yardım parası orta hasarlı binanın onarımında kullanılmayınca ağır hasarlı hale gelen Lüks Oteli, insanların hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Altında 40 işyerinin faaliyet gösterdiği ve her gün yüzlerce insanın gelip geçtiği binanın aradan geçen zamana rağmen yıkılmadığını gören Adana Valiliği, Seyhan Belediyesi'ne yazı gönderip sorumluluğunu hatırlatarak yıkım işleminin en kısa sürede yapılmasını istedi.
TEHLİKE BÜYÜDÜ
Büyüksaat civarında uzun yıllardır faaliyet gösteren Lüks Oteli 1998 depreminden orta hasar gördü. Binadaki hasar Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ekipleri tarafından da tespit edilerek, gerekli onarımın yapılması için bina sahibi Mustafa Özgür'e para yardımı yapıldı. Ancak iddiaya göre Özgür, devletten aldığı parayı onarım için kullanmadı. Gerekli onarım yapılmayınca da binadaki hasar büyüdü. Duvarlarındaki çatlaklar genişledi, sıvaları dökülmeye başladı.
SABAH GÜNEY YAZDI
Ağır hasarlı Lüks Oteli'nin yarattığı tehlike SABAH Güney'in 22 Kasım 2014 tarihli sayısında "Dokunsan Yıkılacak" başlığıyla kamuoyuna duyuruldu. Haberimizi üzerine harekete geçen Adana Valiliği, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü'ne (AFAD) inceleme başlattı. Yapılan incelemede, devletin ödeme yapmasına rağmen binanın güçlendirme çalışmasının yapılmayıp kaderine terk edildiği ve orta hasarlı binanın artık ağır hasarlı olduğu tespit edildi.
EN KISA SÜREDE YIKILACAK
Ağır hasarlı binanın otel olarak kullanılan 2 ve 3'üncü katları geçmiş yıllarda tahliye edilmesine karşın yıkılma tehlikesi hiçe sayılarak binanın altındaki 40 işyeri faaliyetini sürdürüyor. AFAD, bina sahibinden, tehlike saçan binayı en kısa sürede yıkmasını istedi. AFAD, gönderdiği yazıyla bu tehlikeye seyirci kalan Seyhan Belediyesi'ne de görevini hatırlatarak tahliye ve yıkım çalışmalarını başlatmasını istedi. Yıkım Seyhan Belediyesi tarafından yapılırsa, yıkım gideri yüzde 20 fazlasıyla bina sahibinden tahsil edilecek.
YASA NE DİYOR İMAR KANUNU
Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar: Madde 39 - Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibinin bulunmaması halinde binanın içindekilere tebligat yapılır. Onlar da bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Tebligatı müteakip süresi içinde yapı sahibi tarafından tamir edilerek veya yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmazsa bu işler belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı yüzde 20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir.
Sabah Güney