Adana Yüreğir’de 9 nokta dönüşüm kapsamında!
Posta Gazetesi yazarı olan Alev Gürsoy Cimin Adana Yüreğir AK Partili Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ile röportaj gerçekleştirdi. Yüreğir'in Çalikcan ile yeniden inşa edildi.
Yüreğir’de sizinle 7 yılda neler değişti?
Yüreğir, zamanında Doğu ve Güneydoğu’dan Adana’ya göç edenlerin ilk durak yeri olmuş. Adana merkez ve Seyhan Nehri’ne çok yakın olması bizim için büyük avantaj ama sürekli göç alan bir ilçe oluğu için düzensiz, çarpık yapılaşma çoktu, imar açısından sıkıntılar vardı, işte bunları iki dönemdir en asgariye indirdik. Büyük bir iyileşme yaşanıyor şu an kentimizde. İmar konusunu büyük ölçüde çözdük sayılır.
Geçmişte Yüreğir’de neredeyse bina yoktu, şu anda 20-25 katlı binalar yapılmaya başlandı. Yüreğir’e verilen imar yoğunluğuyla kentimiz çok katlı konutlar, alışveriş merkezleri ve yeni iş merkezleri ile tanıştı. Aynı zamanda yatırımcıların önünü açtık, şimdi işadamları bölgemize yatırımlar yapmaya başladı. Böylelikle ilçemiz önemli şirketler ve büyük markalar için cazibe merkezi haline geldi. Yıllardır üvey evlat muamelesi gören Yüreğirli, nehrin karşısına geçmek zorunda kalmadan artık kendi ihtiyaçlarını kendi ilçesinde karşılamaya başladı.
‘YÜREĞİR’İN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ’
Kentsel dönüşüm önceliğiniz o halde?
Kesinlikle... Adana’da ilk yerinde gerçek kentsel dönüşüm Yüreğir’de başladı. 324 konut yıkıldı yerine 786 konut ve 43 iş yeri yapılıyor. Kışla Mahallesi’nde binalar hızla yükseliyor. 9 noktayı kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. Birinci ve ikinci etabını bitirip, üçüncü etabına başlayacağımız projelerimiz var. Bunu üç türlü yapıyoruz. Birincisi TOKİ ile yaptığımız çalışma, ikincisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar sonucu afet riskli bölge ilan ettiğimiz alanlar, üçüncüsü ise belediyemiz kentsel dönüşüm ilan edip hiçbir kurumu araya koymadan belediye ile vatandaşlar arasında yürüttüğümüz proje... Mesela Yavuzlar Mahallesi’nde bunu yapıyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüm bölgeye yatırımların da önünü açtı. Mesela 606 yataklı bir devlet hastanesi bölgemize yapıldı. Türkiye’nin üçüncü büyük adliye binasının inşaatı da devam ediyor. Bu kamu yatırımları ilçemizin dönüşümüne büyük katkı sağladı. Önceki yıllarda kimse Yüreğir’e dönüp bakmazken başlattığımız çalışmalar neticesinde bütün yatırımcıların dikkati Yüreğir’in üzerine yöneldi.
‘YAŞLININ DUASINDA HASTANIN BAŞUCUNDAYIZ’
Yüreğir halkı burada yaşamaktan memnun mu?
Eksiklerimiz mutlaka vardır ama halkın genel olarak hizmetlerimizden memnun olduğunu biliyorum. Bu da çalışma azmimizi artırıyor. Halkın talepleri, beklentileri olmasa buradan olmamızın da anlamı yok. Tek derdimiz var; o da halka hizmet. Göreve geldiğimizden bu yana halkla iç içeyiz, kapısı çalınmamış ev, gönlü kazanılmamış tek bir Yüreğirli yok. Hasta ve yaşlıları evlerinde ziyaret ediyor, sorunlarını dinliyoruz.
Göreve geldiğinizde nasıl bir Yüreğir ve belediye vardı?
Enkaz edebiyatı yapmayı sevmiyorum ama yüklü bir borç vardı. Bölge çok fakir olunca belediyenin de gücü o oranda daha az oluyor. Şimdi çok şükür gelirlerimizi iki kat arttırdık. Ciddi olan borçlarımızı da ödedik. Devletin birkaç kurumuna borcumuz var. Dönem sonunda o borcumuz da kalmayacak. İki şeyi iyi yönetmek lazım. Bir personeli, iki parayı. Bu ikisini yönetirseniz, ben 3P diyorum bir de planlamanız iyi olursa her şey yolunda gider ve başarı gelir. Bu bölge fakir bir bölge olabilir ama biz kıt kanaat kaynaklar ile bir şeyler yapılabildiğini gösterdik.
‘DOĞUMDAN ÖLÜME HALKIN YANINDAYIZ’
Sosyal belediyeciliğe dair neler yapıyorsunuz?
Doğumdan ölümü kadar hizmet veren bir anlayışla yönetiyoruz Yüreğir’i. Engelli koordinasyon merkezimizi kurduk. Ayrıca özel dizayn edilen 2 araç da engelli vatandaşlarımızın bu merkeze taşınması için tahsis edildi. Bu merkezimizde engelli vatandaşlarımıza yönelik sosyal aktivitelerin yanı sıra meslek kursları da düzenlenerek üretime katılmaları hedeflendi. Engelliler ve yaşlılara ilgilenen ayrı bir ekibimiz var. Küçük hediyeler veriliyor, selamlarımız iletiliyor. O ekibimiz onlar ile bir gönül bağı kuruyor. Her doğan bebeğe gidiyoruz. ‘Hoş Geldin Bebek’ projesi ile yeni doğanlar unutulmuyor. Anneye bebek bakımı ile ilgili broşürler veriliyor. Hediye doğum setimizde ailenin o mutlu gününde mutlaka yanlarında oluyoruz. Şu ana kadar 5 yılda 15 bin bebeği, 6 binin üzerinde de yaşlıyı ziyaret etmişiz. Ayrıca psikolojik destek ile ilgili bir ekibimiz var. Bunun başında psikolog ve bir sosyolog hocamız var. Sorunları olan ailelerin özellikle hastaneler ve ilgili kurumlarla bağını kuruyoruz. Maddi destek gerekirse onları yerine getiriyoruz.
Kadınlara yönelik neler yapıyorsunuz?
Hedef kitlemiz özellikle kadınlarımız. Kültür Evleri’ne bu kadınlarımızı çekmeye çalışıyoruz. Onlara yönelik çok projemiz var. Kültür evlerine gelmeyen kadınlara da biz ulaşıyoruz. Hem sosyalleşmelerini hem de meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz.
UMUT ŞEHRİ OLACAĞIZ’
Hayalinizdeki Yüreğir nedir?
Yüreğir’in göç ile gelen bir köy görünümünden kurtulup modern bir şehir görünümü, depreme dayanıklı, sosyal donatıları olan ve insanların huzur içinde yaşadığı bir kent yapmak en büyük hayalim ve hedefim. TEOG sınavlarında yoksul çocuklarımızdan biri kurslarımızdan faydalanıp Adana birincisi olmuş. Türkiye’de dereceye girmiş fakir bir çocuk. Şimdi o çocuğumuz güzel okullarda okuyacak ve ailesi için umut olacak. Hayalim bu.
Kültür ve sanatta neler yapıyorsunuz?
11 tane kültür evi yaptık. Geçmiş dönemde bir tane bile kültür evi yoktu. Bir de 3 tane salonu olan büyük bir kültür merkezi yaptık. Buralarda müzik sınıflarından tutun da hobi meslek kurslarına kadar her türlü etkinlik var. Mesela Anadolu’dan Esintiler adlı bir defile yaptık. Bu defileyi kültür evlerimizde eğitim alan kadınlarımız gerçekleştirdi. Kadınlarımız kültür evlerinde yaptıkları bu ürünleri satıyor hem aile bütçelerine katkı sağlıyorlar hem de bu eserleri Adana ile buluşturuyorlar.
Kaldı geriye 3 yıl. İlçe için planınız ne?
Başladığımız temalı park projemiz var. İçerisinde panoramik kurtuluş müzesi, çocuk müzesi olacak. Yine Seyhan nehri kıyısında çok güzel halka açık bir parkı şu an projelendiriyoruz. Yüreğir’in en büyük parkı ‘Kültür Park’ Köprülü Mahallesi’nde hizmete açıldı. Park içerisinde 3 adet kır kahvesi, amfi tiyatro, seyir terası, uluslararası standartlarda 2 adet tenis kortu, su oyunları, süs havuzları, pergolalar, engelli oyun gurupları, çocuk oyun gurupları, fitness alanı, satranç alanı, tartan kaplama yürüyüş parkurunu barındırıyor.
‘KÜLTÜR EVLERİ YILDA 30 BİN KİŞİYE HİZMET VERİYOR’
Neler yaptınız biraz anlatır mısınız?
Yüreğir’in özellikle eğitime ihtiyacı var. Sosyal ve kültürel belediyecilik adına 11 tane kültür evi merkezi yaptık. Buralar bir okul gibi. Her türlü faaliyeti yapabiliyorsunuz. Kültür Evleri 7’den 70’e bütün vatandaşlarımızın faydalandığı birer eğitim yuvasıhaline dönüştü. Çocuklarımıza TEOG sınavlarından tutun da, etüt merkezlerine kadar her türlü hizmeti verebiliyoruz. Genç kızlarımıza kapalı bir alanda kalmasın diye, sosyalleşmeleri açısından her türlü mesleki katkıyı sağlıyoruz. Bunun dışında üniversiteler ile bağlantıya geçerek uzman kişilerden yardım alarak eğitici seminerler yapıyoruz. Örneğin kadın haklarını anlatıyoruz. Buralardan yılda 30 bin vatandaşımız faydalanıyor. Yüreğir eğitim seviyesi açısından Adana ortalamasının altında. Haliyle çocuk sayısı çok olan ailelerimiz var eğitimlerini alamıyorlar. Bu anlamda buralarda insanlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz.
‘BELEDİYENİZ YANINIZDA’ PROJESİYLE ÖNCÜ İLÇE YÜREĞİR
İhtiyaç sahiplerine neler yapıyorsunuz?
Belediyemizin gücü doğrultusunda gıdadan giyime her türlü desteği veriyoruz. Yetişemediğimiz yerlerde kaymakamlık ile koordineli çalışıyoruz. Sosyal yardımlaşma vakfında temsilcimiz var. Hastanelerle işbirliği içindeyiz. Evde bakım hizmetimiz var. ‘Belediyeniz Yanınızda’ projesiyle oluşturduğumuz özel ekiplerle hasta, yaşlı ve kimsesizlere yardımcı oluyor. Özel donanımlı mobil bir araçla yola çıkan ekipler önceden tespit edilen yaşlı ve kimsesizlere sağlık, kuaför ve kişisel bakımlarında düzenli olarak hizmet veriyor. Örneğin tarım sektöründe çalışan işçilerin çocukları için ‘Çocuk Evi’ projemiz var. 50 çocuğumuzu çadırlardan topluyor, çocukların eğitimleri, yeme içme duş almalarına kadar ilgileniyor, akşam da tekrar evlerine bırakıyoruz. Ayrıca vatandaşların yaşamlarında önemli bir yer tutan taziye geleneğini daha iyi şartlarda ve ortamlarda gerçekleştirmeleri amacıyla 17 tane de ‘Taziye Evi’ yaptık.
Alev Gürsoy CİMİN/Posta