Kent Haberleri

Adana'da çarpık kentleşme sorunu çözülüyor!

Adana Büyükşehir Belediyesi, ulaşım, çarpık kentleşme, geri dönüşüm, botanik, kültürsanat gibi pek çok alanda Adana'nın geleceğine yön veren projeleri hayata geçiriyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi, ulaşım, çarpık kentleşme, geri dönüşüm, botanik, kültürsanat gibi pek çok alanda Adana'nın geleceğine yön veren projeleri hayata geçiriyor. 


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü öncülüğünde gerçekleştirilen projelerin en önemli amacıysa Sözlü'nün şu ifadesiyle özetlenebilir: "50 yıl sonraki neslin bizleri alkışlamasını istiyoruz". 


Adana Büyükşehir Belediyesi, trafik çilesine son verecek, çarpık kentleşmeye çözüm olacak, geri dönüşümle çevreyi koruyacak çeşitli projelerle örnek bir belediyecilik hizmeti sunuyor. Bunların başında, trafik yükünü hafifletmeye yönelik planlanan Devlet Bahçeli Köprüsü, Türkmenbaşı Bulvarı'nı Havaalanı Kavşağı'na bağlayacak altgeçit, D-400 karayolu üzerindeki Karnıyarık altgeçidinin üzerinin kapatılması gibi projeler geliyor. 


Çukurova İlçesi'ndeki kentsel dönüşüm projeleriyle kentin çehresini güzelleştirmeyi hedefleyen belediyenin verdiği destekle, Adana'da dağınık vaziyette ticari faaliyetlerini sürdüren birçok sektörde meslek gruplarını bir araya getirecek Adana Seyhan Büyük Sanayi Projesi'ne verdiği destek de sanayi alanında yapılan önemli yatırımlar arasında gösteriliyor. 


Köylü ve çiftçiye yönelik projeler geliştiren belediye, köylüye açık ve kapalı sulama tesisleri, güneş paneli dağıtımı gibi hizmetler sunuyor. Geçen ekim ayında 422 arıcı ve 505 koyun keçi yetiştiricisi olmak üzere toplam 927 aileye güneş panellerinin teslim edilmesi de belediyenin en önemli hizmetleri arasında gösteriliyor. Dar gelirli üreticilere fidan, aşı ve zirai ilaç desteği sağlanıyor. Ayrıca Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi'yle, Sarıçamlı köylülerin yetiştirdiği çiçekler Hollanda'ya ihraç edilerek Çukurova'da alternatif ürün deseninin gelişmesini sağlanıyor. 


Sürdürülebilirlik alanında çalışmalar da yapan belediyenin bu konudaki en önemli projelerden biri il genelinde atık lastiklerin toplanıp ekonomiye kazandırılması için yapılan çalışmalar oldu. Ayrıca elektronik atık konusunda farkındalık yaratmak amacıyla belediye tarafından Uluslararası Özel Atık Zirvesi de düzenleniyor. 


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü öncülüğünde geliştirilen uygulama ve projeleri 

derledik: TRAFİĞİN YÜKÜ HAFİFLİYOR Adana Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyduğu köprü ve altgeçit projeleriyle trafik yükünü önemli ölçüde hafifletecek hamleler yapıyor. Tamamlandığında Türkiye'nin en uzun köprülerinden olacak Devlet Bahçeli Köprüsü, inşaatının bitimine sayılı günler kalan Türkmenbaşı Bulvarı'nı Havaalanı Kavşağı'na bağlayacak altgeçit, inşaatı devam eden D-400 karayolu üzerindeki Karnıyarık alt geçidinin üzerinin kapatılması ile otoyolu Mithat Özsan Bulvarı'na bağlayacak yonca kavşak projelerinin gerçekleşmesiyle Adana'nın kent trafiği büyük ölçüde rahatlayacak. 

Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam ilçeleri arasında ulaşım sağlayacak bin 650 metre uzunluğundaki Devlet Bahçeli Köprüsü, 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere 6 şeritli yol ve çift hatlı demiryolu ile Yüreğir'de yeni yapılan hastane kompleksi, adliye, üniversite kampüsü, stadyumun trafik yükünü sırtlayacak. 


Kent merkezinde doğu-batı yönünde 7-8 metre derinliğinde çukur görüntüsü oluşturduğu ve ulaşımı daha da karmaşık hale getirdiği için halk arasında "Karnıyarık" diye anılan altgeçidin üzerinin kapatılması da öncelikli projeler arasında. 4 yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ve yaklaşık 36 milyon TL yatırımla tamamlanması beklenen Karnıyarık altgeçidinin üzeri toplam 451 adet betonarme prefabrik krişle kapatılacak. 375 metre uzunluğundaki güzergahın üzerine kapatıldığında yan yollar 4'er şeritli olacak şekilde genişletilecek. Her iki kavşakta ve refüjlerde yeşillendirme çalışmaları, yaya yollarının tamamlanmasıyla D-400 kent içi geçişi modern görünüme kavuşturulacak. 


VİZYON KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ 


 Adana Büyükşehir Belediyesi, deprem riski yüksek gecekonduların ve çarpık yapıların bulunduğu Çukurova İlçesi'ndeki kentsel dönüşüm projelerini uygulamaya koydu. Başkan Sözlü, yerinde dönüşüm projeleriyle Adana'nın çehresinin değişeceğini belirtti ve "Kentsel dönüşüm yaparken 50 yıl sonraki neslin de bizleri alkışlamasını istiyoruz" diyerek projelerle ilgili şu bilgileri verdi:


GÖL MAHALLESİ ;


Göl Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin 240 dönümlük uygulama sahasında 456 hak sahibi tespit edildi. Ev ve işyerlerinin yanı sıra bahçelerdeki ağaçların dahi güncel değerlemesi yapıldı. Buna göre tapusu veya mülkiyet hakkı bulunmayan, işgalci konumundaki vatandaşlar da mağdur edilmeyecek. Toplu Konut İdaresiyle birlikte yürüteceğimiz projede kentsel dönüşüme konu arazinin 100 dönümünde I 19 metrekare 2+1, 149 metrekare 3+1 ve 188 metrekare 4+1 büyüklüğünde daireler inşa edeceğiz. 140 dönüm alanda ise yeşil alanlar, parklar, spor alanları, kamu kurumlarının sosyal tesisleri, sosyal donatı alanları yer alacak. 


SİNANPAŞA MAHALLESİ 


Yüreğir İlçesi Sinanpaşa Mahallesi 2'nci Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'ni de 'Adana'nın Kalbi Yenileniyor' sloganıyla hayata geçiriyoruz. 70 dönümlük proje sahasında, yıkımı yapılacak 791 konut ve 106 dükkan ve 629 hak sahibi tespit ettik. Kentsel yenileme projesinde aynı bölgeye bin 23 konut, 152 işyeriyle sosyal yaşam alanları yapacağız. Sinanpaşa'da 4 tip konut planlıyoruz. 130 ve 150 metrekarelik 3+1, 100 metrekarelik 2+1 ve 80 metrekarelik I +1 daireler olacak. Kentsel dönüşüm projelerimi gerçekleştirirken hemşehrilerimizin hakkını korumak önceliğimiz olacak."


İLK YONCA KAVŞAĞI YAPILIYOR 


Kuzey-güney aksında trafiği büyük ölçüde rahatlatacak bir başka önemli proje olan Türkmenbaşı Bulvan-Havaalanı Kavşağı Altgeçidi çalışmaları da devam ediyor. Tamamlanma aşamasına 

gelen bu altgeçit, doğu-batı yönünde Mustafa Kemal Paşa Bulvan'nı da çıkmaz sokak kimliğinden kurtaracak. Şehit Mehmet Özer Caddesi nden gelip havaalanı kavşağına doğru geçen aksta, B ve C kolu tüneller 281 metre uzunluğunda yapıldı. Havaalanı kavşağından Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'na dönen D kolu tünelin uzunluğu ise 293 metreyi buldu. Türkmenbaşı Bulvarı-Havaalanı Kavşağı Altgeçidi, bir ay içinde taşıt ve yaya trafiğine açılacak

Adana Büyükşehir Belediyesi, kentin ilk "yonca kavşağı"nı ise TAG Otoyolu'nu Mithat Özsan Bulvarı'na bağlayacak şekilde projelendirdi. Planlama ve uygulama projelerini üstlenen Adana Büyükşehir Belediyesi; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın başlatacağı inşaat öncesi 100 bin metrekarelik arazide imar planları değişiklikleri, kamulaştırma ve yıkım çalışmalarını üstlendi. Yonca kavşak için lokomotif rol üstlenen Adana Büyükşehir Belediyesi, Kışla Mahallesi'nde yaklaşık 12 milyon TL'lik kamulaştırma gerçekleştirdi. Yonca kavşak, yeni yapılan Adana Entegre Sağlık Kampüsü, stadyum, adliye, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesi ile Devlet Bahçeli Köprüsü'ne ulaşımı kolaylaştıracak. 


KIRSAL KALKINMA HAMLESİ


Adana Büyükşehir Belediyesi'nin tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla uygulamaya koyduğu kırsal kalkınma projeleri ise köylüye iş, aş olarak yansıyor. Sözlü'nün yürüttüğü kırsal kalkınma hamlesi, Torosların eteklerinde geçim mücadelesi veren insanları hayata bağlıyor. Bu projelerden biri, Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanlığı görevlileri, su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde tarım yapılabilir arazilerin sulanması için toplam 37 bin 900 metreküp hacimli 230 adet jeomembran havuz oluşturması oldu. Bu havuzlarda depolanan suyla 15 bin 200 dönüm tarım arazisinin sulanması sağlandı. Kapalı ve açık sulama sistemleriyle de 18 bin 630 dönüm tarım arazisi sulanabilir hale geldi. Toplamda sulu tarıma açılan arazi miktarı 34 bin dönüme erişti. 


Geçen ekim ayında 422 arıcı ve 505 koyun keçi yetiştiricisi olmak üzere toplam 927 aileye güneş panellerini teslim edilmesi de belediyenin en önemli hizmetleri arasında gösteriliyor. 

Bunun dışında belediye, dar gelirli üreticilere fidan, aşı ve zirai ilaç desteği sağladı. Bu kapsamda 550 bin adet çilek fidesi, 50 bin adet kiraz, ceviz ve elma fidanı toprakla buluşturuldu. Büyükbaş hayvanları bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için 1 milyon 223 bin doz aşı, 3 ton zirai ilaç, 26 ton organik gübre, 4,5 ton haşere ilacı ve 3 ton kene ilacı Adana Büyükşehir Belediyesi'nin sunduğu diğer destekler arasında bulundu. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma hamlesinde öne çıkan çalışmaları arasındaki Salma (Doğal) Tavuk Projesi ile Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Aladağ ilçelerindeki köylülere 40 bin yumurta tavuğu dağıtıldı. 


Karaisalı ilçesi Çatalan havzasında ilk etabı hayata geçirilen proje kapsamında ise zeytin üretimi yapan çiftçilere de organik tarım desteği sunuldu. Belediyenin çiftçiye verdiği hizmetler arasında toprak, su, yaprak analizleri de yer aldı. Üreticilerin destekleme alabilmesi ve uygun gübre tavsiyesi için gerekli olan toprak analizleri, sulama suyu, su ürünleri ve yaprak incelemeleri uzman personel tarafından kısa sürede tamamlanıp rapor halinde başvuru sahiplerine ulaştırılıyor. 


ELEKTRONİK ATIKLAR MASAYA YATIRILDI 


Belediyenin hayata geçirdiği projelerde geri dönüşüm ve çevreye duyarlılık da önemli bir yere sahip. Bu kapsamda HiltonSA Otel'de yaklaşık 500 davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen 2'nci Uluslararası Özel Atık Zirvesi'nde, elektrikli ve elektronik atıkların (e-atık) çöp olmadığı, geri dönüşümünün yaygınlaştırılmasıyla hem çevre kirliliğinin önlenebileceği hem ekonomik kazanç sağlanabileceği hem de insan sağlığına olumsuz etkilerinin azaltılabileceği mesajı verildi. Bu yılki etkinliğin temasını oluşturan konuda yapılan oturumda teknolojinin baş döndürücü hızla geliştiği, buna bağlı olarak sürekli yeni ürünlerin tüketime sunulmasıyla e-atık yönetiminin küresel ölçekte önem kazandığı ifade edildi. 


Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer'in moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Özel Atık Geri Dönüşüm Şube Müdürü Çağrı Ün, e-atık yönetim planlarının oluşturulması, hatta imar planlamalarında zorunlu 


KÜMELENME MODELİYLE SANAYİLEŞME HAMLESİ 


DEV PROJE 


Adana Büyükşehir Belediyesi, kendi aralarında benzerlikler, bağlar ve çeşidi ticari ve üretimsel ilişkiler içinde bulunan işletmelerin kümelenme modeliyle aynı bölgede faaliyetlerini sürdürmeleri amacıyla yapılması planlanan Adana Seyhan Büyük Sanayi Projesi'nde lokomotif roiü üstlendi. Projenin paydaşları Seyhan Belediyesi, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ile Adana Ticaret Odası (ATO) oldu. 


BÜYÜK YATIRIM 


Adana'da dağınık vaziyette ticari faaliyetlerini sürdüren mermerciler, ayakkabı imalatçıları, tekstilciler, bakırcılar başta olmak üzere birçok sektörde meslek grupları bu projeyle bir araya getirilecek.798 bin metrekare arsada yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek dev tesis, modüler sistemle yapılacak. 150 metrekareden başlayacak mağazalar, işletmecilerin talebine göre büyütülebilecek. Tamamı imarlı olan arazi içinde sosyal donatı alanları da yer alacak. 



Capital EK