Genel

Adana’da deprem!

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde deprem meydana geldi. İşte depremin şiddeti ve detayları!Saimbeyli ilçesinde 3,9 büyüklüğünde olan deprem endişe yarattı

Adana'da deprem meydana geldi. Saimbeyli ilçesinde 3,9 büyüklüğünde olan deprem endişe yarattı. Depremin derinliği ise7,14 kilometre olarak ölçüldü.

 

İşte haberin ayrıntıları…

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde bugün meydana gelen deprem 3,9 büyüklüğünde ve 7,14 kilometre derinliği de olduğu belirtildi.

EN TEHLİKELİ FAY HATTI NEREDE?

Ülkemizde en tehlikeli fay hatlarından bir tanesi olan Kuzey Anadolu Fay hattıdır. Kuzey Anadolu Fay hattına benzeyen San Andreas Fay Hattı da dünyanın en tehlikeli fayından biridir.

HANGİ İLLERDE FAY HATTI GEÇİYOR?

, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ise Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Ankara, Yozgat, Çorum, Konya, Mersin ve Nevşehir.

DEPREM RİSKİ EN AZ OLAN 3 İLİMİZ HANGİSİDİR?

Ülkemizde dördüncü ve beşinci grupta yer alarak, deprem riski düşük olan şehirlerimizi ise şu şekilde sıralayabiliriz; Karaman, Kırklareli, Nevşehir, Aksaray, Konya, Edirne, Ankara, Niğde, Sinop, Giresun, Rize, Artvin, Trabzon ve Adana.

FAY HATTI NEDİR? FAY HATTI NASIL OLUŞUR?

Bu soruya şöyle yanıt verebiliriz; Yer kabuğunu meydana getiren levhaların hareketlerinden meydana gelen gerilmeler ve sıkışmalar, bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji birikimine neden olur. Bu oluşan enerjiler zaman zaman ortaya çıkar ve hareketlenmelere neden olur. Bu hareketli bölümler fay, fayın bulunduğu yerlere fay hattı denilmektedir.

FAY NEDİR VE KIRILINCA NE OLUR?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri, bazı bölgelerde yıllar boyunca enerji birikmesine neden olur ve bu birikmiş enerji zamanla ortaya çıkararak hareketli kesimlere "fay" adı verilen zayıf yerlerde kaymaya neden olur.

Levhalar arasındaki sürtünme, birbirlerinin hareketlerini engeller ve levhaların birbirine sürtünmesi sırasında büyük kaya kütleleri arasında kalan fay hatları zorlanır. Bu zorlanma nedeniyle, fay hattında gerilme enerjisi birikir.

FAY HATTI OLMAYAN BİR YERDE DEPREM OLUR MU?

Kahramanmaraş depremlerinden sonra olan artçıların yanı sıra fay hattı olmadığı sanılan yerlerde de sarsıntılar olabiliyor. Bu depremlerin yeni faylar sebebiyle olduğu düşünüldü. Uzmanlara göre ise sarsıntıların nedeni, mevcut fay hatlarının hareketliliği.