Sektörel

Adana'da imar sorunu konut ve arsa fiyatlarını arttırdı!

Sık değiştirilen imar planlan nedeniyle şehircilik anlamında sıkıntı yaşanan Adana'da özellikle inşaat sektörü kırmızı alarm veriyor. Yetkililer Adana' da arsa fiyatlarının yüzde 100, daire fiyatlarının ise yüzde 50 arttığını belirtti...

Adana'da uzun yıllardır yaşanan imar sorunları inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık, şuan inşaat yapılabilen çok az bir bölgenin bulunduğunu ifade ederken, Adana'nın nüfusa göre orantılandığında inşaat yapım hızının diğer illere oranla çok geride kaldığını vurguladı. Kılçık, bunun nedeninin imar keşmekeşliği olduğunu aktarırken, yaklaşık 4 yıl önce belediye başkanının görevden alınmasıyla belediyede bir otorite boşluğu oluştuğunu ve imar planlarının yapılması ve uygulanmasında ilgili sıkıntılar yaşandığını kaydetti. 


Adana'da inşaat yapılabilecek alanların yüzde 70'inin imara kapalı olduğuna dikkat çeken Kılçık, bu durumun arsa maliyetlerini artırdığını dile getirdi. Kılçık, "Adana'da 1.2 yoğunluklu bir arsanın metrekaresi bin liradan satılıyor. Bu rakam Adana için çok yüksek. İmar sıkıntısı yaşanmasa normal şartlarda bu arsaların metrekaresinin 500-600 TL civarında olması gerekiyor. Arsa fîyatlarında yüzde 100'lük bir artış söz konusu. Bu da daire fiyatlarına yüzde 50 oranında yansıyor" dedi. 


Daire fiyatlarının artmasının talep daralmasını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Kılçık, "Konut talep edenlerin çoğu ucuz konut alabilecek portföyde ancak piyasa bundan çok uzak. Böylece müşteri portföyü de daralıyor" şeklinde konuştu. Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bu noktada çok iş düştüğünü belirten Kılçık, yatırımcıların önünün açılması gerektiğinin altımı çizdi. Adana'daki müteahhitlerin artık il dışında yatırım arayışına girdiğini dile getiren Kılçık, imar sorunu çözüldüğü takdirde Adana'daki inşaat sektörünün en az yüzde 100 büyüyeceğine dikkat çekti. 


Kılçık şöyle devam etti: "Biz yeni imar parselleri de oluşsun istemiyoruz. En azından daha önceki planlarda 25 binlik konut parseli olarak gösterilmiş ve imar adaları oluşturulmuş yerlerin yeniden açılmasını istiyoruz. 

Ayrıca şehir içinde dönüşüme muhtaç çok fazla alan var. Burada destekler artırılıp imkanlar sağlandığında inşaat yapılabilecek ciddi bir alan oluşacak." Kılçık, Adana'daki binaların da yarısından fazlasının ruhsatsız veya ruhsata aykırı olduğunu vurguladı. 


Adana Bölge Gazetesi