Adana'da kamu kurumlarına imar planı çağrısı!
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, bir imar planını yapabilmek için 57 kamu kurumu ve kuruluşundan görüş aldıklarını, aynı kurumların da sorumluluk alıp belediyeyle birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi...
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, bir imar planını yapabilmek için 57 kamu kurumu ve kuruluşundan görüş aldıklarını söyledi. Aldırmaz, “Jeolojik etüt yapılıyor, toprak kurulundan olur alınıyor ve çizim gerçekleştiriliyor. Burada her kamu kurumu ve özel sektör ile odalar gelip planı birlikte yapmalı. Her kurum ihtiyacı olan arsayı belediyeden talep ediyor. O halde aynı kurumlar sorumluluk alıp bizimle birlikte çalışmalı.” dedi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ramazanoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Adana’nın dünü, bugünü ve yarını’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Aldırmaz, adli olaylarla hatırlanan kentin bu imajını ortak akıl yapılanmasıyla sildiklerini kaydetti. Hayata geçirilen projelerde bütün Adanalıların emeğinin bulunduğuna dikkat çeken Aldırmaz, “Bu emeği şöyle veya böyle zaafiyet haline getiremeyiz. Bizi bilen biliyor, bilmeyen kendisi gibi biliyor. Bu bakımdan bizi tanımaya davet ediyorum. 48 yıldır sadece sakin sesiz ve projelerle gündeme geldim.” şeklinde konuştu.
Çok konuşulan imar planları veya başka konularla ilgili tek taraflı söylenen sözlere tepki gösteren Aldırmaz, şöyle devam etti: “Adana’da kaçak konut oranı bir açıdan bakıldığında dile getirildiği oranda değil, başka bir açıdan incelendiğinde ise söylenildiğinden bile daha yüksek. 1999’da hazırlanan deprem yönetmeliği 2007’de revize edildi. Böylece Adana’nın bulunduğu deprem bölgesinin seviyesi de değişti. Bu durumda eski yönetmeliğe göre inşa edilen yapıların sorunlu yada kaçak olarak değerlendirilmesi mümkün. Biz göreve geldiğimizde Adana’da hizmeti bir bütün olarak düşündük ve kuzey, güney, doğu, batı ayrımı yapmadan planlamaları gerçekleştirdik.”
BAŞKANINI VALİLİĞİN BELİRLEDİĞİ KURUL
Türkiye’de 20 kuruluşun imar planı yaptığını hatırlatan Aldırmaz, şunları söyledi: “Plan yapmak, kentte yaşayanların özeline hizmet etmektir. Ortak kullanım alanlarımız böyle oluşturulmaktadır. Müteahhitler talep ediyor, belediyeler plan yapıyor ve toplum için hizmet veren odalar kötü adam rolü oynuyor. Bir tarım alanı imara açılacağı zaman, başkanını valiliğin belirlediği kurul oluşturulur ve kararı o kurul verir. Çok sayıda kamu kurumuyla birlikte Büyükşehir de kurulda yer alır ama planı kendi geçirdiği için oy hakkı olmaz. İmar planlarıyla ilgili kimse kafasından mazeret üretmesin. Geride kalan 3 yılda 38 adet resmi kurumdan plan tadilatı teklifi meclise geldi. Adana 1989’da büyükşehir statüsüne alındı. Biz hala 2013’e kadar 5 ilçenin yapılanmasını resmi kurum bazında gerçekleştiremedik. Birey olarak resmi kurumları aramaya gitseniz bulamazsınız. Kimseyi suçlamak için söylemiyorum fakat bu gerçeğin de bilinmesi gerek. Küçüksaat ve Kuruköprü noktalarını 'mecburiyet caddesi' olarak adlandırıyorum. Buranın gündüz nüfusu 400 bin, gece 7, 8 bin. Resmi daireler, bankalar, noterler burada."
'MÜDAHİL OLMA HAKKI YOKMUŞ GİBİ DAVRANILMASI DOĞRU DEĞİL'
İmar plan tadilatı tekliflerinin incelenmek üzere belediye meclisine geldiğini aktaran Aldırmaz, “Planlar mecliste oluşturulan ilgili komisyona havale edilir. Komisyonda görüşülür ve yeniden meclise getirilerek karar alınır. 1 aylık itiraz süresince askıda tutulur. Bu sürede itiraz olursa yeniden meclise ve komisyona iletilir. Son aşamada plan kabul edilir. Valiliğin bu aşamadan sonra mahkemeye gitme hakkı vardır. Sanki planın kabul edilmesi aşamalarında bulunulmuyormuş gibi, müdahil olma hakkı yokmuş gibi davranılması, çocuklarımızın geleceği açısından olumlu bir yaklaşım değil. Belediye meclisinde iktidar ve muhalefet partilerinden oluşan 3 siyasi partinin temsilcileri var. İkisinin oyları birleşmeden bu meclisten karar çıkmaz. Plan yapımında 57 kuruluşun görüşü alınıyor.” diye konuştu.
'NEZAKETİMİZ ZAAF OLARAK ALGILANMASIN'
Çalışma sisteminde siyasi dil kullanmadığını, siyasi dilin ötekileştirme oluşturduğunu bildiren Aldırmaz, “Tüm bunları sorun yada polemik oluşturmak için değil; halkı bilinçlendirmek için anlatıyorum. Nezaketimiz zaaf olarak algılanmasın. Kırmızı çizgilerimiz ihlal edildiğinde gereken tepkiyi gösteririz. Tekrar ediyorum, devlet adamlarımız, devleti yıpratıcı söylemlerden kaçınmalı. Mevlana’nın dediği gibi ‘Dün dünde kaldı, bugün yeni şeyler söylemek gerek’ Makamlar önemli değil. Birlikte hareket ederek hizmet etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtar ve çok sayıda davetlinin katıldığı programda Aldırmaz, katılımcıların sorularını cevapladı.
Cihan