Adana'da kentsel dönüşüm tedirginliği!
Adana'daki 87 yıllık Köprüköy Camii kentsel dönüşüm kapsamı altında. Köprülü Mahallesinde başlayan kentsel dönüşüm ise mahalle sakinlerini tedirgin ediyor.
Adana'da minaresi ve kubbesi sarmaşıklarla kaplı olan botanik bahçesi görünümündeki 87 yıllık Köprüköy Cami, baharın gelmesiyle yeniden yeşile büründü.
Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Balkanlardan Anadolu'ya göç eden muhacirlerin yerleştirildiği merkez Yüreğir ilçesi Köprülü Mahalle si'nde, dönemin önde gelen iş adamlarından Bosnalı Salih Efendi öncülüğünde yapımına başlanan Köprüköy Camisi, 1930'da ibadete açıldı. Daha sonra caminin bahçesine dikilen sarmaşık, cami duvarlarını ve minareyi kapladı. Minaresi, çam ağacını andıran cami, bu özelliğiyle halk arasında "yeşil cami" olarak anılmaya başlandı.
Camide çiçekte üretiliyor
Ayrıca bir grup mahalle sakini, caminin giderlerini üstlenip bakımını sağlamak için Yeşil Cami Koruma Derneği adında bir dernek kurdu. Dernek sayesinde caminin arka bahçesine küçük bir üretim alanı yapılarak renkli çiçekler ve bitkiler üretildi. Bu sayede cami çekim merkezi haline de geldi. Camiyi namaz saatleri dışında da dolduran vatandaşlar sohbet edip kitaplarını okurken ününü duyan birçok turistin de ibadethaneyi ziyaret edip fotoğraf çektiği öğrenildi.
Kentsel dönüşüm korkusu
Köprülü Mahallesi'nde başlayan kentsel dönüşüm ise mahalle sakinlerini şimdiden tedirgin etmeye başladı. Cami cemaatinden Ahmet Güngör (56), caminin kentsel dönüşüm alanına girmemesi gerektiğini ifade etti. 'Yeşil cami' olarak adlandırılan Köprüköy Camiinde namaz kılmanın çok güzel bir duygu olduğunu da söyleyen Güngör, "Burası bizim dedelerimizden kalmıştır. Namaz kılmak bambaşka bir şey bu camide. Her yer mis gibi kokuyor. Ama anlayana tabi ki" dedi.
Yeni Söz Gazetesi