Kent Haberleri

Adana'da sağlıksız ve ruhsatsız yapılar arttı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Adan İl Koordinasyon Kurulu (İKK) 2223 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenleyeceği '5. Kent Sorunları Sempozyumu'nun ön hazırlığını oluşturan 'Adana Kent Forumu' düzenledi.

Geniş katılımla gerçekleştirilen TMMOB Adana Kent Forumu'nda Adana'nın içler acısı durumunu gözler önüne serildi ve yanlış arazi kullanım politikaları, cumhuriyet tarihine eşdeğer kaçak yapılaşma ve imar atlarıyla da beslenen süreç sonunda , sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentsel çevrelerin oluşturulmadığına dikkat çekildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu'nun 22-23 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenleyeceği '3. Kent Sorunları Sempozyumu'nun ön hazırlığını oluşturan 'Adana Kent Forumu'nda konuşan İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, "Bugün içinde yaşadığımız kentlerin mekansal ve çevresel bağlamda, niteliksiz yapılaşmasının, sağlıksız büyümesinin ardında; piyasa güçlerinin kent ölçeğinde tek egemen olduğu siyasal zeminin yaratılması ve sadece arazi rantına endekslenmiş, bu ranta sahip olacak çokuluslu şirketlerin kendi çıkarları doğrultusunda geliştirerek kontrol ettikleri bir kent ekonomisi anlayışı bulunmaktadır" dedi. 




Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Adan İl Koordinasyon Kurulu (İKK) 2223 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenleyeceği '5. Kent Sorunları Sempozyumu'nun ön hazırlığını oluşturan 'Adana Kent Forumu' düzenledi. 


Seyhan Otel'de gerçekleşen forumda belediye Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, siyasi parti temsilcileri, Akademik meslek odaları, emek örgütlerinin temsilcileri, TMMOB'ye bağlı odaların şube başkanları sorunlar ve çözüm önerilerini sundu. 



'Adana Kent Forumu'nun Kent Sorunları Sempozyumu'nda görüşülecek konuların ön hazırlığını oluşturduğunu kaydeden TMMOB İKK Sekreteri Masan Emir Kavi, "Bugün içinde yaşadığımız kentlerin mekansal ve çevresel bağlamda, niteliksiz yapılaşmasının, sağlıksız büyümesinin ardında; piyasa güçlerinin kent ölçeğinde tek egemen olduğu siyasal zeminin yaratılması ve sadece arazi rantına endekslenmiş, bu ranta sahip olacak çokuluslu şirketlerin kendi çıkarları doğrultusunda geliştirerek kontrol ettikleri bir kent ekonomisi anlayışı bulunmaktadır. Bu anlayışın ortaya çıkardığı sürekli ve plansız büyüme mekan, enerji, ulaşım, su, çöp, atık su gibi teknik altyapı hizmetlerinin yetersizliği ve eğitim, sağlık, kültür tesisleri, açık yeşil alanlardan yoksun yerleşim alanları olarak, toplumsal alanda da sosyal yarılma, ayrışma ve kültürel yozlaşma olarak yansımıştır. Gelir eşitsizliğini, sosyal kutuplaşmayı, mekânsal ayrışmayı, kentsel gerilimi arttırmaktan başka bir şeye yaramamış sorunlar çeşitlenmiş ve derinleşmiştir" dedi. 



SEMPOZYUM 22-23 MAYIS'TA 


Kente ve bulunduğu doğal çevresine yönelik azami rant beklentileri doğrultusunda, Türkiye'de toplumsal düşünce, sınıfsal istemler, planlama kavramı, ulusal, bölgesel ve kentsel ölçeklerde planlama süreçlerinin özel yasalar ve yetki karmaşası içerisinde sulandırıldığını kaydeden Kavi, şunları söyledi: "Ülke çıkarı, toplumsal gelecek, dayanışma ve ahlaki değerler terk edilmiştir. "Halk" kavramı yerine "müşteri" kavramı ile yönetim anlayışı pekiştirilmiş; "Bireysellik, özel alan, serbest piyasa, rekabetçilik, yerelcilik, yönetişim, sivil toplumculuk, rantiye, yolsuzluk" kavramları yükselen değerler haline gelmiştir. Kentsel alanlardaki nüfus yığılmasının yarattığı sorunlarla birlikte, bütüncül planlamanın benimsenmemiş olması denetimsizlik, yanlış arazi kullanım politikaları, cumhuriyet tarihine eşdeğer kaçak yapılaşma ve imar affı süreçleriyle de beslenmiş, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentsel çevreler oluşturulmamıştır. Özellikle ortak yaşam ve kentlilik bilinci geliştirilememiş, kentsel yaşam ve aktiviteler sadece ekonomik ilişkilere indirgenmiştir. 

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu olarak 1 .sini 2008 yılında, 2.sini 20 1 1 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz Adana Kent Sorunları Sempozyumu'nun 3.sü "Yaşanabilir Bir Adana Nasıl Mümkündür!..." ana temasıyla 22-23 Mayıs 2015 tarihinde düzenlenecektir." 



NELER GÖRÜŞÜLECEK? 

Adana'da özellikle yeşil alanların giderek azaldığını, buna rağmen 5 Ocak Stadı'nın yerine AVM yapımının ve nehir kenarındaki alanların tahribinin planlandığını dile getiren Kavi, "Adana, Kentsel Dönüşüm Master Planı, Çukurova Sanayi Master Planı ve Ulaşım Master Planının etüd hazırlıklarının bile başlamasından önce Belediye Meclisinden Seyhan nehri üzerine 2 adet köprü yapılmasının konuşulması, İmar Planlarında sorunların yaşandığı, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmanın arttığı, Mevcut alt yapının yetersiz kaldığı, Kentsel Dönüşüm süreci ile birlikte bu sıkıntıların daha da artacağı, Ucu devam etmeyen bulvarların bulunduğu, Kamu binalarının yetersiz kaldığı, pek çoğunun kent merkezinde toplandığı, Suriye'de başlayan ve halen devam etmekte olan iç savaş sebebi ile Adana'ya sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin temel yaşam ihtiyaçlarının bile giderilmediği, çatışma riskinin giderek arttığı, Şehrin ve bölgenin cazibesini kaybettiği, işsizliğin arttığı, nüfus büyüklüğünde altıncı, eğitimde ellinci sıralara gerilediği pek çok acil ve ciddi sorunla karşı karşıyadır" diye konuştu. Düzenlenecek Adana Kent Sorunları Sempozyumu'nda Etkin, Özerk ve Demokratik Kent Yönetimi, Kolektif İhtiyaçlara Yönelik Erişilebilir, nitelikli Kamusal Hizmet Sunumu ve Altyapı, Entegre, Verimli ve Kamusal Bir Ulaşım Politikası, Güvenceli Bir Yaşam İçin Afet ve Risk Yönetimleri, Doğal Çevrenin ve Yaşamın Korunması ve Geliştirilmesi, Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması ve Geliştirilmesi, Kamusal Bir Kent Kimliğinin İnşası, Çağdaş, Bütüncül, Bilimsel ve Kamu Yararı Odaklı Kent ve Bölge Planlaması, Üretim, İstihdam ve Emekten Yana Sosyal Politikaların Geliştirilmesi, Sağlıklı ve Dengeli Bir Çevrede Yaşama ve Barınma Hakkı, Güvenilir Gıdaya Erişim Hakkı, Bilimsel nitelikli Eğitim Hakkı, Örgütlenme, Katılım ve Kent Hukuku, Cinsiyet Eşitliği ile Dezavantajlı Grupların Kentsel Yaşama Eşit ve Tam Katılımı başlıklarının tartışmaya açılacağını ifade eden Kavi, "Sempozyumda, Adana'nın geleceği için bu politikaların gerçekçi bir zeminde nasıl buluşturulabileceğine dair yöntem ve araçlar ortaya konulacaktır. Ayrıca Sempozyum hazırlık sürecinini Adana kamuoyu ile paylaşmak ve zenginleştirmek üzere "Adana Gerçeği" konulu ödüllü bir fotoğraf yarışması düzenlenmektedir" dedi. Kavi, AKP iktidarının uzun süredir TMMOB'ye ve bağlı odalarına müdahale etmek için türlü girişimlerde bulunduğunu, hiçbirinde amaçlarına ulaşamayınca bu kez yeni bir torba yasa ile TMMOB Yasasını değiştirmeye çalıştıklarını söyledi ve "TMMOB, toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte eşit, özgür, demokratik, halkının refah, kardeşlik ve barış içinde yaşadığı, bilim ve tekniğin aydınlatıcılığındaki yeni bir Türkiye mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir" diye konuştu. 




"BALIKÇILAR PAZARI CAZİBE YERİ OLACAK" 


Toplantıda söz alan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise TMMOB'yi etkisizleştirmeye çalışanlara izin vermeyeceklerini söyledi. Seyhan'da seçim öncesi söz verdiği gibi seçildikten sonra TMMOB'ye bağlı odalarla birlikte hareket ettiğini, Seyhan'daki 5 yıllık Stratejik Planı, oda yöneticileriyle birlikte hazırladığını dile getiren Karalar, Saydam Caddesi'ndeki Balıkçılar Pazan'nın yeni bir çehreye kavuşacağını söyledi. 



40 bin metrekarelik yerin cazibe merkezi olacağını belirten Karalar, "Bütçemizden tasarruf ederek çalışmalar yapıyoruz. Azim Öztürk'ten daha az para harcayarak daha çok iş yapıyoruz. 3 aylık süre zarfında geçmiş dönemden 30 milyon liralık daha az para harcayarak birçok hizmete imza attık. Seyhan, içerden ve dışarıdan büyük göç alan bir ilçe. Resmi olarak 100 bin Suriyeli de geldi. Kayıt dışında olmayanlarla birlikte bu sayı ikiye katlanıyor. Göçün geçmiş dönemlerde kente entegre edilememesinden dolayı çarpık kentleşme ve işsizlik arttı. Seyhan, şu anda Türkiye'nin imar konusunda en sorunlu bölgesi. Sanayisi bitirilen Adana'da kent kültürüne daha çok önem vermeliyiz. Seyhan Belediyesi olarak kültür varlıklarının gün yüzüne çıkarılması için hayata geçirdiğimiz Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ile Tepebağ ve birçok tescilli yapıyı turizme kazandıracağız. Geleceğe, tarihimizin zenginliğiyle yol alacağız. Sanayisi bitirilen kentimizin turizm kenti olabilmesi için mücadele edeceğiz" diye konuştu. 



"DEPREMZEDELERE EZİYET EDİLİYOR" 


Emlak Bankası'nın Adana-Ceyhan depreminde vatandaşlara yardımda bulunduğunu ancak aradan 1 7 yıl geçtiğini vurgulayan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin ise şunları söyledi. "Emlak Bankası kapandı ancak 17 yıl sonra eski defterler karıştırıldı. Hiçbir tebligat yapılmadan kapanmış olan bankanın kredi borçları vatandaştan geri talep ediliyor. Üzüntüyle karşılıyorum. Pek çok gereksiz işe para bulabilen bu devlet, depremde zaten canı yanan vatandaştan 17 yıl sonra faiziyle talep edilmesi hemşehrilerimize bir eziyettir. Muhtarlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi bu konuda Adana'ya ve AdanaIı'ya sahip çıkılması çağrısında bulunuyorum. Vatandaşlarımızın borçlarının silinmesi gerekiyor. Kentimizde Suriyeli göçü yaşanıyor. Gerek iç ve gerekse dış göçte Adana, büyük darbe alıyor. Göçün altyapısı hazırlanmayan kentimizde çarpık kentleşmenin de etkisiyle maddi ve manevi zararlarını hep birlikte görüyoruz. Göçü kente entegre edemediğimiz gibi yeni sorunlar yaşatılıyor. Kentimizde bulunan yabancı konukların, özellikle ülkelerinde kaos biten konuların ülkelerine dönmeleri için girişimlerde bulunulması gerekiyor. Kadın cinayetleri ülkemizi derinden yaralıyor. Adana'da çarpık yapılaşma, dış ve iç göçün getirdiği sorunlar nedeniyle kadınlar şiddet, taciz ve cinayete maruz kalıyor. Bu konuda da üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekiyor"




"ULAŞIM PLANI OLMADAN KÖPRÜ YAPIMI YANLIŞ" 


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı nazım Biçer ise, TMMOB'nin önceki sempozyumlarında da altyapı, ulaşım, çarpık kentleşme gibi konuların görüşüldüğünü kaydetti. AKP'nin özellikle inşaattan kaynaklı ekonomik rant yaratmaya çalıştığını dile getiren Biçer şu ölüşleri savundu: "Kentsel dönüşümde de bu yönde bir girişim hakim. Ulaşım Master Plam'nda sağlıklı bir çalışma yapılmadığını gördük. Kentsel dönüşümde kentin bir bütün olarak ele alınmadığını, parça parça dönüşüm yapılmaya çalışıldığını gördük. Kentin altyapısı düşünülmeden gerçekleşecek kentsel dönüşümler sorunların azalması yerine artacağı bir görüntü çizecektir. Kentin içerisinde ana unsurun insan olması gerekiyor. İnsanların stresli, mutsuz ve bunalıma girdiği için adeta bir suç şehrine dönüşen Adana'yla karşı karşıyayız. Sorunlu bir kent haline geldik. Çözüm konusunda yönetim erkinde bir uyumsuzluk hakim. Adana milletvekillerini aramızda görmek mümkün değil. Geçmiş yıllardaki sempozyumla Mayıs ayında gerçekleştireceğimiz sempozyumun sonuç bildirgesinin çok fazla değişiklik içermeyeceğini düşünüyorum. Ancak Seyhan Belediye Başkanımızın TMMOB kökenli olması, birinci sıra meclis üyesinin yine TMMOB içinde yer alması, şu ana kadar sorunlar ve çözüm önerileri konulu toplantılarımızda bizimle birlikte yer alması, görüş ve önerilerimizi dikkate almaları umudumuzu artırıyor. Ulaşım planı olmadan Büyükşehir'in köprülerden bahsetmesi tamamen lokal bir anlayış. Ulaşım Master Planı gerçekleşmeden köprü yapımına başlanması doğru bir anlayış değil. Adana, kamu yatırımlarında geri planlarda kalıyor. AKP'nin Adana'yı terk edilmiş bir noktaya dönüştürdüğünü düşünüyorum." 



"SAĞLIKLI BİR ULAŞIM AĞIMIZ YOK" 


Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Ulaş Çetinkaya konuşmasında şunları kaydetti: "Şehirler, kültürün oluştuğu, değer yaratılan ve bu değerlerin geleceğe taşınması gereken yerlerdir. Adana'da fiziksel olarak, ulaşım, altyapı ve işsizlik sorunu öne çıkıyor. Adana'da raylı sistem, dolmuş ve otobüs kaosu yaşanıyor. Sağlıklı bir ulaşım ağımız yok. Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs satın alması tek başına sorunu çözmüyor. Toplu ulaşım sorunu sadece araçların fazlalığıyla, bir yerden bir yere taşıma işinin gerçekleştirilmesiyle eş değer tutulamaz. Kent Bilgi ve Coğrafi Bilgi Sistemi'ni kurmayan dünyada belki de hiçbir kent kalmadı ancak biz de numaratajlar bile tamam değil. Adana, mühendislik hizmeti almayan bir kent. Adana'da yapı stoğuna ilişkin bilgi yok. Adana'da kent envanterinin çıkarılması lazım. Kentte yaşayanlar mekanları ne kadar çok kavrarsa, ne kadar çok sahiplenirse kentimiz o kadar gelişime açık olur. Bu bilinci yaymamız gerekiyor. Özellikle kentsel yenileme alanlarını bu duygu ve düşüncelerle hayata geçirmek lazım" 



KENT SORUNLARI SEMPOZYUMUNA TAŞINACAK 


Forum süresince birçok sivil toplum örgüt temsilcisi, sendikacılar ve siyasiler söz aldı. Moderatörlüğünü Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı'nın yaptığı forumda Özlem Aytok ve Sercan Arın raportör olarak görev aldı. Hüseyin Atıcı, forumda öne çıkan başlıkların 22-23 Mayıs 2015 tarihlerinde Adana'da yapılacak '3. Kent Sorunları Sempozyumu'nda masaya yatırılacağını vurguladı. 


Yeni Adana