27 / 04 / 2024

Adana’da yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalar tehlike saçıyor!

Adana’da yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalar tehlike saçıyor!

Adana’da 6 Şubat deprem felaketinde ağır hasar alan binaların yıkımı halen yapılmadı. Uzmanlar ağır hasarlı bu binalardan bazılarının her an yıkılabileceğini ifade ediyor.



Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 454 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da, binlerce bina ağır hasar aldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği  Adana  İl Müdürlüğü’nün 5 Ekim 2023 tarihli hasar tespit raporuna göre, depremin ardından belirlenen 3 bin 297 ağır hasarlı binadan bugüne kadar yalnızca 41’i yıktırıldı. İl Müdürlüğü verilerine göre orta hasarlı bina sayısı 4 bin 62 adet, az hasarlı bina sayısı 43 bin 5 adet, hasarsız bina sayısı ise 304 bin 620 adet olarak gerçekleşti. Kilitli olduğu için girilemeyen ve hasar tespiti yapılamayan bina sayısı ise 72 bin 686 adet oldu.

Duvar’dan Murat Yıldız’ın haberine göre, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, hasarlı yapıların büyük tehlike yarattığına vurgu yapıyor. Aksungur, bazı okul, kreş ve hasarsız yapıların yakınındaki riskli binaların güvenli bir şekilde yıkılması gerektiğini paylaşıyor. Türkiye Makine Mühendisleri Odası Adana İl Koordinasyon Sekreteri Ahmet Uncu ise binlerce vatandaşın orta hasarlı yapılarda yaşadığını ve risk altında olduklarını belirtiyor.

'HASARLI BİNALAR ÇEVRE İÇİN BÜYÜK TEHLİKE OLUŞTURUYOR'

Aksungur, okul, kreş ve çok yakınında hasarsız yapı olan onlarca riskli yapının acilen güvenli bir şekilde yıkımının yapılması gerektiğini vurguladı. "Bu yapılar ciddi manada risk yaratıyor" uyarısında bulunan Aksungur, ‘’Adana ne yazık ki depreme hazır değil. Orta hasarlı yapılarla ilgili nasıl bir yol takip edileceği noktasında ne yapılacak? Bu yapılar yıkılacak mı yoksa güçlendirilecek mi? Bu konuda hiçbir bilgi ve kesinleşen bir şey yok. Kamu binalarının hasar durumuna yönelik paylaşılan tek bilgi yok. Örneğin 1.500 yataklı Balcalı Hastanesi'nin durumu netleştirilmeli. Güçlendirme yapıldığı söyleniyor. Fakat aylardır ortada bir şey yok’’ diye konuştu.

Adana’da yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalar tehlike saçıyor!

VATANDAŞLAR HASARLI BİNALARDA YAŞAMAYA MAHKUM EDİLDİ'

TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu, konutu hasarlı pek çok vatandaşın borçlanarak yaklaşık 300-400 bin lira gibi bedelle konutlarını güçlendirdiğini, bu olanağı olmayanların da orta ya da az hasarlı konutlarda yaşamaya mahkum olduğunu vurguladı.

21 Kasım’da çıkarılan yeni bir genelgeye göre tüm orta hasarlı yapılara yıkım zorunluluğu getirildiğini ama bunun da ayrı bir mağduriyete sebep olacağını kaydeden Uncu, şöyle sürdürdü: "Adana’da 4 bin 62 adet orta hasarlı yapı var. 4 binden fazla yapının neredeyse tamamında vatandaşlar yaşıyor. Yıkım için 3-4 aylık süre veriyorlar. Can güvenliği için bu önemli. Fakat insanların kaldığı evi yıkılırsa bu kadar insan nerede barınacak ve bu işin altından nasıl kalkılacak? İnsanlarla dalga mı geçiyorlar?"

BALCALI HASTANESİ DEPREMDEN BERİ BOŞ

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, depremden etkilenen Balcalı Hastanesi'nin aradan 9.5 ayı aşkın süre geçmesine karşın orta yerde durduğunu, orada ne yapıldığı ya da yapılmadığı hususunda tek bilginin paylaşılmadığını söyledi.

1500 yataklı hastanenin tüm çalışanlarının yakınlardaki hastanelere gönderildiğini ifade eden Başkan Menteş, ‘’Tadilat yapıldığı söyleniyor. Fakat kimsenin hiçbir şeyden haberi yok. Orada 170 profesör, 30 öğretim üyesi görev yapıyordu. Yaklaşık 2 bin tıp öğrencisi haricinde 738 uzmanlık öğrencisi olan bu bilim yuvasında aylardır ne tedavi, ne de eğitim yapılabiliyor’’ ifadelerini kullandı.

Adana’da yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalar tehlike saçıyor!

'İMAR DÜZENLEMELERİYLE İLGİLİ RİSKLİ KARARLAR ALINIYOR'

Öte yandan, Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akyıldız da acilen yeni yerleşim bölgelerinin mikro bilgi çalışmalarının yapılması gerektiğini paylaştı. Yeni inşa edilecek binalara hâlâ yüksek yoğunluk verildiğini, imar düzenlemelerine yönelik riskli kararlar alındığını kaydeden Akyıldız, ‘’Yapı denetim şirketleriyle ilgili de problem var. Hizmet alımı adı altında sadece bir imzayla iş bitiriliyor. Konu para olunca akarsular duruyor. Ne hikmetse ağır hasarlı orta, orta hasarlı az, az hasarlılar ise hasarsız oluyor. Şu an özellikle okulların yakınlarında çok riskli yapılar bulunuyor. Bunlara karşı da ivedilikle tedbir alınması gerekiyor. Neticede depremden bu yana hiçbir şey değişmedi. Deprem öncesi ne ise şimdi de onu yaşıyoruz’’ dedi.

Bakan Özhaseki’den o ile 40 bin konut müjdesi!

Malatya ve Adıyaman'daki depremlerin ardından uzmanlardan korkutan açıklama: ‘Artçılar 2-3 yıl sürecek’

Vakıfbank’tan konut kredisi müjdesi! 3 milyon TL'nin aylık taksitleri ne kadar?


Geri Dön