Adana'daki kentsel dönüşüm plan dahilinde olmalı!
Adana İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nazmi Biçer Adana'da çarpık kentleşme, kaçak yapılar ve kentsel dönüşümle ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Biçer, kentsel dönüşüm master planının yapılması gerektiğini söyledi.
Adana'da genelde kentsel dönüşümün arsa rantının yüksek olduğu yerlerde başladığına işaret eden Biçer, "afet dediğimiz zaman, depreme dayanıksız yapılar dediğimiz. zaman bunun Güneyi, Kuzeyi yok. Belediye evlerinin tamamı riskli durumda. Güney mahallelerindeki evlerin bir çoğu riskli durumda, bunları eiddi bir şekilde incelemek gerekiyor. Kentsel dönüşüm daha çok nehrin kenarında, gölün kenarında, otobanın kenarında. rantın yüksek olduğu N etlerde başlamış durumdadır.
Burda amaç kentleri dönüştürmek. değiştirmek daha sağlıklı hale getirmekten ziyade, sanki farklı bir yere doğru gidiyor" açıklamasını vaptı.
GÜNEY BÖLGESİ NASİBİNİ ALDI
Özellikle Adana 1950 1960'lardan sonra tarımda ve sanay ii de ön plana çıkmasıyla Doğudan ve Güney doğu Anadolu bölgesinden çok yoğun bir göç almaya başladığını, o alınan göçü yönlendirememsinden kaynaklı kaçak yapılaşmanın önüne geçilemediğini belirten Biçer. "Adana'nın birçok bölgesinde olduğu gibi. Güney bölgeside çarpık yapılaşmadan fazlasıyla nasibini alan bölgedir.
Güney mahallelerinde insanlar Belediy eden ve Devletten çok fazla y ardım almadan kendi sorunlarını kendileri çözmüştür.
Günümüze geldiğimizde ise birtakım sorunlar ortaya çıkıyor.
Yağmur yağdığı zaman alt y apının yetersizliğinden sokaklar çamur gölüne dönerken, çok fazla çıkmaz sokaktan dolayı ambulans, itfaiye, temizlik araçları mahallelere giremiyor.
Vatandaş ciddi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyor, son dönemlerde iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriye'liler de o bölgelerde ciddi güvenlik sorunları ortay a çıkanp huzuru bozuyorlar"' şeklinde konuştu.
PLAN DÂHİLİNDE OLMALI
Kentsel dönüşümün çok ciddi bir malivet gerektirdiğine değinen Biçer, "kentsel dönüşümün projesinden itibaren anketler yapılarak. Mimarlar, Mühendisler, Şehir Plancıları, Sosyologlar. Ekonomistler, Piskologlar bu işin içine girip bir o bölgede yaşay an vatandaşıda bu işin içine katıp, başarıyı yakalıyabilirsiniz. Güney bölgelerinin kentsel dönüşüme girebilmesi plan dahilinde olmalıdır. O bölgelerde yatay da değilde, dikeyde binaları diker, binaların arasını açar. sosyal donatılar, yeşil alanlar, kamusal alanları eklediğniz zaman bunu çözebilrisiniz. Bu kısa vadede olacak bir şey değil planlı bir şekilde y apılması gereken hirşey dir. Burada kentsel dönüşüm master planının yapılması lazım. Kentsel dönüşüm değişik mahallelerde değişik belediy elerin yaptığı koşulda değılde kenti bir bütün olarak ele alıp öncelikli yerler belirlenerek, daha sonra kentin tamamına y ay ılması lazım" ifadelerine ver verdi.
PLANSIZ GÖÇ
Türkiye'de ve Adana 'da sağlıklı bitirilmiş bir tane bile kentsel dönüşüm projesi olmadığını ifade eden Biçer, "bu konuda komisy onumuz araştırdı. İstanbul'dan uzmanlarda geldi, şu anda Türkiy e'de birtane sağlıklı kentsel dönüşüm y ok. Sulukule örneğinde olduğu gibi ordaki vatandaşları alıp.
başka yere götünnek değişik Sosyolojik ve Piskolojik tramvalara sebep oluy or. İnsanların doğduğu büyüdüğü y erlerden alınıp başka yerlere götürmek kentsel dönüşümden ziyade plansız göç oluyor. Güney bölgelerindeki vatandaşlarımız balkonunda damında birtakım açık alanlarda yaşamaya alışmışken bu insanları apartmanlara soktuğunuz zaman apartmandaki sorunlan taşıyanııyorlar.
Ayrıca orda ticret yapan evinin altını işyeri olarak kullananlar var. Siz büyük mekanlar yaratıp iş yerleri yaptığınız zaman ordaki vatandaşlarımızın işsiz kalmasına sebep olursunuz. Birde insanlar buraya kentsel dönüşüm gelecek, evimizi alıp bir ev verecekler beklentisine sokuldu. Maalesef bu matematiksel ve ekonomik bir şey .
Sizin bir metrekare alnındaki inşaatınızın değeri belli, yeni yapılacak belli, vatandaşlar mutlaka borçlandırılacak.
Güneydeki insanların kendi günlük sıkıntılarıyla uğraşırken birde üstüne borç ödettirmek başlı başına sorun oluşturur" diye konuştu.
İKİ YÜZLÜ POLİTİKA
Rusatsız yapıların önüne geçmek için Belediy enin bir irade koyması gerektiğine değinen Biçer.
"teknolojinin ilerlemesiyle Belediyeler uydudan bunu çok rahat anlık tesbit edebilirler.
Tabi bir y andan biz kentlerin dönüştürülmesini. depreme dayanıklı hale gelmesini konuşurken. onun için para harcanırken, bir yandanda kaçak yapılaşma devam ediyor. Aslında bu Devletin ve Belediyelerin y aptığı bir nevi iki y üzlülük oluyor.
Vatandaş burda 2. katını 3. katını çıkacak. Boş arsay a kaçak y apı yapacak siz 10 yıl sonra gelerek depreme dayanıksız riskli alan ilan edip orayı tekrardan dönüştüreceksiniz. Böyle bir şey in olmaması lazım.
Olması gereken şey Belediyelerin Ya da Devletin konut hakkını, barınma hakkını, bir insalık hakkı olarak görüp, vatandaşların buna ihtiy acı varsa ucuz konut yaparak bu haklarını sağlamalarıdır" dedi.
Adana Ekspres