Kent Haberleri

Adana’ya ikinci katı atık tesisi!

Adana Büyükşehir Belediyesi olarak ikinci bir katı atık tesisi hazırlığında olduklarını kaydeden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Vatandaşın göz hizasından uzak, ormanlar arasında bir vadi istiyoruz" dedi


Türkiye’de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi ÇEKAP kapsamında yerel yönetimlerde çevre yönetiminin geliştirilmesi amacıyla Ulusal Strateji Belgesi hazırlanma aşamasında strateji hazırlıkları kapsamında, Türkiye genelinde, yerel yönetimlerin görüşlerini, eleştirilerini ve önerilerini almak üzere düzenlenecek üç çalıştaydan ilki Adana Ramada Otel’de yapıldı.


Çok sayıda belediye başkanının katıldığı buluşmada çevre yönetimi politikaları tartışıldı, belediye başkanlarının konuya bakışı irdelendi.


ÇEVRE KONUSUNDA BİLİNÇLENME ÇOK ÖNEMLİ


Toplantının açılışında söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 4. dönem belediye başkanlığı yapan bir yönetici olarak katı atık depolamada önemli sıkıntılar yaşadıklarını açıkladı. Başkan Sözlü, “Yeni dönemde çıkarılan yasalarla doğaya zarar vermeden çöplerin depolanması, çürütülmesi, yakılması, elektrik üretilmesi, gübre olarak değerlendirilmesi gibi bütün alternatiflerin bulunduğu sistemlere geçerken de, kamuda en çok sıkıntı yaşadığımız konu yer konusu. Yer ararken bir yerleşim merkezinin göz hizasında, yakınında bulunması sorun oluşturuyor, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarını almak zorlaşıyor. Geçmiş dönemde Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, Çukurova Üniversitesi’yle, Sarıçam arasında elde ettiği bir yer var ve şu anda şehrin içinde kaldı. Katı atık bertaraf tesisi halinde hizmet veriyor. Yakarak elektrik üretme ve çöpü bertaraf etme noktasında dünyanın büyük metropollerinde, Tokyo’da şehrin merkezinde katı atık bertaraf tesisleri var. Ceyhan’da yatırım yapan Alman firmasıyla Almanya’ya gidip, benzer yatırımları incelediğimizde şehrin içindeki faaliyetleri gördük fakat şehrin temizliğine ve yeşiline zarar vermeden yapılabildiğine tanık olduk. Doğru yapılanma ve yatırımla bu mümkün. Türkiye’de bu konuda vatandaşımızı ikna etmek hiç kolay değil. İnsanoğlu bir yerde tek başına yaşasa da oraya zarar veriyor. Tabiata saygılı olduğunuz müddetçe bu zarar zaman içinde bertaraf ediliyor, atıklar dönüştürülüyor. Bunlara dikkat etmemiz lazım, önemsememiz lazım. Yeni şartlarda, teknolojinin gelişmesi ve bu konuda toplumlarda gelişen bilinçlenmeyle sorunlar en aza indiriliyor. Termik santralden çıkan atığı buhara indirgeyebiliyorsunuz. Toplumların çevre konusunda bilinçlenmemesi ise, enerji yatırımlarının verdiği zarardan çok daha fazlasını verebiliyor.


Bu konuda popülist yaklaşımlara da son vermek gerek” dedi.


İKİNCİ KATI ATIK TESİSİ HAZIRLIĞI


Adana Büyükşehir Belediyesi olarak ikinci bir katı atık tesisi hazırlığında olduklarını kaydeden Başkan Hüseyin Sözlü, “Vatandaşın göz hizasından uzak, ormanlar arasında bir vadi istiyoruz bunun için. Biz yine en temizini, en güzelini yapalım ama nihayetinde siyasetçiyiz ve vatandaşımızla da ters düşemeyiz. Onların gündemini oluşturmayacak şekilde bir yer seçmemiz gerektiğini bürokratlarımızla paylaştım. ‘İmamoğlu, Kozan, Adana, Ceyhan ve Sarıçam’ın ortasında bir vadi bulalım, anayola yakın olsun, ulaşımı kolay olsun, çukurda olsun, yerleşim yerlerine göz hizasından da uzak olsun’ diyerek yola çıktım ve bunun hazırlığını yapıyoruz. En doğrusunu yapacağız ve bunu yaparken de şuurlanma dönemine kadar, vatandaşımızı bilgilendirme dönemine değin rahatsız etmeden işimizi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.




Adana Büyükşehir Belediyesi