Kent Haberleri

Adana'ya tarım açık cezaevi yapılacak!

Adana'da 1994 yılında tarım cezaevi yapılması için 2 bin 128 dönümlük hazine arazisi, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2,5 yılda yapılan 300’e yakın işlem ve yazışma sonucunda boşaltıldı.

Adana'da açık tarım cezaevi olması için Adalet Bakanlığına devredilen ancak 22 yıldır bazı vatandaşlarca izinsiz şekilde kullanılan 2 bin 128 dönüm alan boşaltılırken, arazinin 691 dönümüne 500 "çiftçi hükümlü"nün bulunacağı Türkiye'nin en büyük sulu tarım açık ceza infaz kurumu yapılacak.


Adana Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, tarıma elverişli toprakların bulunduğu Seyhan İlçesi Akkapı Mahallesi'nde tek parselde kayıtlı 2 bin 128 dönüm tarım arazisinin 691 dönümü, 1994 yılında Adana Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından, tarım açık cezaevi yapılmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildi.


Bu tarihten itibaren tahsis edilen arazinin tarım açık cezaevi yapılması için kurum ve kuruluşlarla çeşitli yazışmalar yapıldı ancak bir sonuç alınamadı. Herhangi bir işlem yapılmayan arazi, yıllar boyunca hak ve hisse sahibi olmayan vatandaşlar tarafından tarım üretimi ile küçük ve büyükbaş hayvancılık kullanıldı.


Hazine tarafından 2004 yılında, işgalcilerin söz konusu tarım arazisi üzerinden çıkarılması ile ilgili "El atmanın önlenmesi" için Adana 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açıldı. Söz konusu tarihte yapılan keşifte araziyi 69 kişinin kullandığı tespit edildi ancak daha sonraki yıllarda hukuki olmayan el değiştirmeler yapılarak yaklaşık 200 kişi, hazineye ait tarım arazisini işgal ederek üretim yapmayı sürdürdü. Davanın açılmasından bir yıl sonra mahkeme "işgalcilerin tarım arazisinden çıkarılması" yönünde karar verdi ancak herhangi bir sonuç alınamadı.


- Yaklaşık 300 işlem ve yazışma yapıldı


Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 2014 yılında göreve başladıktan kısa bir süre sonra, adliye ek hizmet birimlerinin durumuyla ilgili bilgi aldığında, Adalet Bakanlığı'na tahsis edilen arazinin mutlak suretle değerlendirmesi gerektiğini bildirdi.


Bunun üzerine yapılan takiplerle, 2005 yılında işgalcilerin çıkarılması yönünde verilen kararın 10 yıl sonra kesinleşmesi sağlanırken, taşınmazın kullanılmasına engel olan hususlara ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlarla yaklaşık 300 işlem ve yazışma yapıldı. Adana Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğü'nce de "kesinleşmiş tahliye kararının" uygulanması için icra takibi başlatıldı.


- Yoğun güvenlik önlemi altında tahliye


Bunun üzerine, geçen ay Adana 1. İcra Müdürlüğü tarafından keşif işlemleri yapılarak işgal arazisi üzerinde hayvancılıkla da uğraşan vatandaşlara Kurban Bayramı'nda mağdur olmamaları için 1 ay süre verilerek söz konusu taşınmazın tahliye edilmesi için tebliğ yapıldı.


Herhangi bir olumsuzluk yaşanma ihtimaline karşı bölgede TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleriyle yoğun güvenlik önlemi alındığı tahliye günü, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da görevli ekiplerle birlikte arazinin bulunduğu bölgeye gitti. 2 bin 128 dönüm tarım arazisini işgal ederek uzun yıllar boyunca tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlarla görüşen Yeldan, kimsenin mağdur olmaması için gayret gösterildiğini söyledi.


Görüşmelerin ardından, 22 yıldır işgal edilen arazi, vatandaşlar tarafından gönüllü olarak tahliye edildi.


- Hasat için süre verildi


Tahliyenin ardından ekilen hiçbir ürüne ve arazi üzerindeki yapıya zarar verilmeden sınırlar belirlenip, kepçeler yardımıyla 2 bin 128 dönümlük arazinin etrafına hendek açıldı.


Arazide ekili bulunan ürünlerin hasat zamanı da belirlenerek, üretici vatandaşlara, ürüne göre toplanma süresi verildi. Bu sayede, vatandaşların mağdur olmaması için arazide bulunan son ürünlerinin kendileri tarafından hasat etmeleri sağlanacak.


- Türkiye'nin en büyük sulu tarım açık ceza infaz kurumu olacak


Tahliyenin ardından 2 bin 128 dönümlük arazi tekrar Hazineye teslim edilirken, Adalet Bakanlığı'na Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu yapılması için tahsis edilen 691 dönümlük alana da 50 hükümlünün katılımıyla sınırları belirlenip kazık çakma işlemi yapıldı.


Çukurova'nın en verimli toprakları üzerinde bulunan tarım arazisine 3 ay içinde Türkiye'nin en büyük sulu tarım açık ceza infaz kurumu kurulması planlanıyor. Kurumda yılda 3 defa ürün verebilecek şekilde yöreye uygun organik tarım, büyük ve küçükbaş hayvancılığı, lisanslı sera üretimi, örtü altı tarım, fidan ve çiçek yetiştiriciliği yapılacak.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 22 yıl önce tahsis edilen arazinin uzun uğraşlar sonunda tarım açık ceza infaz kurumu yapılabilir hale geldiğini, yıllardır üretim yapan vatandaşların tahliyesi sırasında da herhangi bir sorunun yaşanmadığını belirtti.


Araziye Adana Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun yapılması için çalışmaların başladığını ifade eden Yeldan, şunları kaydetti:


“Bölgenin ve Türkiye'nin en modern tarım açık ceza infaz kurumunu yapacağız. Toplumsal yaşama uyum ve rehabilite olmaları amacıyla verilecek profesyonel eğitimle ‘çiftçi hükümlü' olacak olan 500 hükümlü, tarım açık ceza infaz kurumunda organik ve sertifikalı üretim yaparak hem ekonomiye katkı sağlayacaklar hem de cezalarını çekmiş olacaklar. Amacımız, yıllarca işgal edilmiş devlete ait araziyi, ülkenin önemli bir tarım işletmesi haline getirmektir.”




AA