Genel

Adapazarı şžeker Fabrikası'nda işçilerin parasını ödemiyor!

Kayseri şžeker Fabrikası yöneticilerinin çiftçilere ait fabrikanın parasıyla yaşadıkları lüks hayatın bir benzeri de Adapazarı şžeker Fabrikası'nda ortaya çıktı

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre 65 bin çiftçinin ortak olduğu fabrikanın yöneticileri milyonlarca lira yolsuzluğa karıştı ve şirketin parası ile lüks içinde bir hayat sürdü. Buna göre şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, S.S adındaki isim başta olmak üzere birçok farklı kadınla Türkiye'nin en pahalı otellerinde defalarca aynı odada kaldı ve tek gecesi 2.700 TL'yi bulan faturaları şirkete ödetti. şžirket yöneticileri neredeyse yılın yarısını beş yıldızlı otellerde sefa içinde geçirdi. Öte yandan aynı iddianamede yöneticilerin zimmetine milyonlarca lira para geçirmesi, şirkete şahsi kullanımlar için lüks harcamlar yaptırması da yer aldı. şžirketin içinin boşatıldığı iddia edilirken, 5 yılda 150 milyon lira borca giren fabrikanın arazilerine ipotek getirildi.

2005'TE ÖZELLEşžTİRİLDİ
1953'te kurulan Adapazarı şžeker Fabrikası, 1999 depreminde ağır yara aldı. 2005 yılında ise 65 bin çiftçinin üye olduğu Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından 45 milyon 750 bin dolar kredi ile devletten satın alındı. Bunun için de kooperatif, arazilerini ipotek ederek bankadan kredi kullandı. Ancak geçen zaman içinde yeni yatırımlar ile birlikte şirket giderek borç batağına saplandı. 150 milyon lirayı geçen borç için üzerinde hizmet binaları, lokal, lokanta ve muhtelif binaların bulunduğu arazinin tapusu bankaya verildi. şžirketin halen 150 milyon TL borcu bulunuyor.

EL ALTINDAN şžEKER SATTILAR
2010'da tamamlanan iddianameye göre Kayseri şžeker fabrikası'na yapılan operasyonda gözaltına alınan ve mahkeme tarafından adli kontrol şartı ile bırakılan Ali Kiraz'a kayıt altına alınmayan şeker satıldı. Üretilen şeker üretilmemiş gibi gösterilerek 149 bin TL para Adapazarı Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri arasında paylaştırıldı. Savcı sanıkların 1 yıldan 7 yıla kadar hapsini istedi.

İlkokul mezunu yöneticiler
Adapazarı şžeker'i Ahmet Aya (Başkan), Sabahattin Karasakal (Başkanvekili), Cevdet Sağlık, şževket Kökçü, Ferda Özten'den oluşan ekip yönetiyor. Hiçbiri üniversite mezunu olmayan bu yöneticiler, fabrikayı profesyonel yöneticilerle de paylaşmadı.

ÖRGÜT KURMAKTAN YARGILANIYOR
Fabrikanın şu anki başkanvekili Sabahattin Karasakal 2008'de Adapazarı'nda yapılan bir suç örğütü operasyonunda Adapazarı şžeker'in arsa satışı ihalesine fesat karıştırmak ve çıkar amaçlı silahlı suç örgütüne üye olmak suçlaması ile özel yetkili istanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

MİLYONLARCA TL'LİK YOLSUZLUK
Hazırlanan iddianamede öne çıkan bir başka konu ihalelerde yapılan usulsüzlüklerle ilgili. Buna göre, 2006'da 541 bin liralık kireç taşı ihalesi yapıldı ve piyasa fiyatının 4 katına alım yapıldı. Savcılıkça tespit edilen fiyatlara göre 2006'da devlete ait olan Türkiye şžeker Fabrikaları kireç taşının tonunu 8.25 TL'den, Eskişehir şžeker ise 5 TL'den alıyor. Adapazarı şžeker ise aynı ürünün tonunu 18 TL'den alıyor.

Lüks otellerde saltanat
İddianameye göre Başkan Ahmet Aya, S.S. isimli şahıs başta olmak üzere birçok farklı isimle Türkiye'nin en pahalı otellerinde defalarca aynı odada kalmış ve tüm masrafları şirkete ödetmiş. İddianameye özel seyahatlerin çoğunda evrak düzenlenmemiş, bazen de kendi tarafından kendine görev kğıdı düzenlemiş. Aya'nın kaldığı otellerdeki tek gecelik masrafı 2 bin lirayı aşıyor. Yine iddianamede şirket yöneticilerinin İstanbul'a eğlenmeye geldiği ve harcanan tüm paranın şirket muhasebesine, 'Müzik- eğlence ve içki' gideri olarak fatura edildiği belirtiliyor. Aya'nın en fazla kaldığı oteller ise İstanbul, İzmir, Muğla ve Abant'ta yer alıyor.

Kayseri davası sürüyor
Kayseri şžeker Fabrikası'nda başlatılan operasyonda aralarında başkan Vedat Ali Özışık'ın da yer aldığı 11 kişinin tutuklu yargılanması devam ediyor.

şžeker Kurumu da hatalı
Adapazarı şžeker'e en ağır ceza Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı şžeker Kurumu tarafından kesildi. Kaçak pancar ekmek sebebiyle fabrikaya kesilen ceza miktarı 5 yıllık sürede 60 milyon TL'yi buldu. Ayrıca şžeker Kurumu, fabrikanın çevre illerden pancar almasına izin vermemesi de sıkıntıyı artıran bir neden olarak ortaya çıktı. Bu konuda şžeker Kurumu'nun çözüm üretmeyen politikaları nedeniyle hatalı olduğu da iddia ediliyor.

İddianamede Kayseri izleri
İddianamede adı geçen sanıklardan Ayhan Teke geçen aylarda operasyon yapılan Kayseri şžeker'in CEO'su. Adapazarı fabrikasının eski genel müdürü olan Teke, iki tarafta da yargılanıyor.
Sabah/Metin Can